DGASPC Ialomiţa a lansat proiectul VIP Plus

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa derulează, în parteneriat cu trei instituţii publice omoloage din Arad Buzău, Mureş şi Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) Bucureşti, proiectul VIP – PLUS „Voluntariat – Iniţiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunităţile vulnerabile”. Acest proiect este destinat copiilor, tinerilor de etnie romă şi familiilor acestora, ce locuiesc în zone defavorizate din judeţele Ialomiţa, Arad, Buzău şi Mureş. Proiectul se va derula în perioada 1.01.2021 – 31.12.2022 şi are o valoare de 4.565.893 lei. În judeţul Ialomiţa, proiectul va fi implementat în Centrul de Zi din municipiul Slobozia, Centrul Multifuncţional din Cartierul Bora şi Centrul de Servicii Sociale de la Făcăeni.

Lansarea oficială a proiectului a avut loc, mai exact, în data de 17.02.2021, la sediul D.G.A.S.P.C Ialomiţa, conferinţa fiind transmisă şi on-line, pe platforma zoom, pentru facilitarea accesului reprezentanţilor partenerilor din municipiul Bucureşti, judeţele Arad, Buzău, Mureş şi invitaţilor acestora.

Prezentarea proiectului a fost făcută de Paul Marcu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa. Acesta a informat că proiectul este derulat prin Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor”, Apelul „Creşterea incluziunii şi abilitarea romilor”, alocarea tematică B – Dezvoltarea capacităţii centrelor existente, finanţat din  Grant-urile SEE şi Norvegiene 2014-2021, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).

Proiectul urmăreşte să asigure dezvoltarea calităţii serviciilor acordate populaţiei de etnie romă de către nouă centre de zi care promovează modele de bune practici de abilitare, campanii de conştientizare şi non-discriminare, intervenţia în reţea, munca în echipă şi solidaritatea socială. Grupul ţintă al proiectului va fi de 1.462 persoane, dintre care 1.031 persoane de etnie romă, fiind format din copii care frecventează centrele de zi, părinţii acestora sau alţi membrii ai familiei, specialişti implicaţi în activităţi cu copiii, voluntari, lideri şi experţi romi, precum şi  populaţia majoritară din localităţile unde funcţionează centrele de zi. „Acest proiect s-a născut din dorinţa de a continua primul nostru proiect VIP, finanţat tot de către Fondul Român de Dezvoltare Socială. A fost un proiect de succes care a venit în sprijinul copiilor cu anumite nevoi din judeţ. S-au dezvoltat servicii, s-a dezvoltat resursa umană şi am simţit nevoia să continuăm cu un al doilea proiect. De fiecare dată, Consiliul Judeţean a fost alături de noi, ne-a susţinut. Şi de data aceasta vom duce proiectul la bun sfârşit, cu rezultate bune, atât noi, cât şi partenerii noştri din ţară”, a precizat Paul Marcu.

Cuvinte de apreciere a avut şi secretarul general al judeţului Ialomiţa, Adrian Ionescu, care a transmis opinia Consiliului Judeţean celor prezenţi. În sensul că instituţia a susţinut şi este

întotdeauna deschisă la dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu judeţe alte instituţii publice, organizaţii non-guvernamentale, în vederea realizării unor proiecte de succes, în beneficiul cetăţenilor din judeţ. „Susţinem acest proiect. Este o a doua finanţare pentru acest tip de proiecte. De-a lungul timpului, DGASPC s-a preocupat permanent să realizeze diverse proiecte cu fonduri europene, fie prin fondurile PHARE de preaderare, fie prin fondurile POR, fie prin colaborarea cu ONG-uri, precum CRIPS şi Sera. Proiectele au fost de două categorii. Pe de o parte, unele au vizat modernizarea, îmbunătăţirea bazei materiale, a serviciilor sociale destinate beneficiarilor noştri, fie că vorbim de persoane vârstnice, copii defavorizaţi, persoane cu handicap, pe de altă parte de profesionalizarea asistenţilor sociali, a furnizorilor de servicii sociale din judeţul Ialomiţa. În cea de-a doua categorie se înscrie şi acest proiect. Este o colaborare lăudabilă cu alte trei direcţii de asistenţă socială şi protecţie a copilului din ţară…de asemenea este o colaborare în care sunt implicate 9 centre, prin care se furnizează servicii sociale cu preponderenţă populaţiei de etnie romă. Trei centre sunt din judeţul Ialomiţa – Centrul de Zi din Municipiul Slobozia, Centrul Multifuncţional din Cartierul Bora şi Centrul de Servicii Sociale de la Făcăeni. La nivelul judeţului Ialomiţa – şi sunt convins că şi în celelalte judeţe – ponderea populaţiei rome este mult mai mare. Ne propunem şi prin acest tip de proiecte să contribuim la incluziunea socială, integrarea cât mai lină în comunitatea locală şi judeţeană a cetăţenilor români de etnie romă. Ne dorim ca aceştia să se integreze social, să participe la viaţa civică şi la viaţa comunităţii sub toate aspectele pozitive…Este un proiect lăudabil, cu o valoare de aproximativ de un milion euro care intră în cele patru judeţe. Vă felicit pe dumneavoastră şi pe partenerii din celelalte direcţii. Vă bazaţi pe sprijinul CJ pentru continuarea unor astfel de iniţiative şi proiecte. Mult succes”, a subliniat secretarul general al judeţului Ialomiţa.

„La noi în judeţ sunt trei centre care funcţionează în comunităţi cu procentaj ridicat de romi”

 Şeful Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului, Raluca Romaniuc, coordonatorul de proiect, a făcut o prezentare mai amănunţită a proiectului, vizavi de activităţile specifice derulate cu tinerii din centrele de zi. „Se vrea o continuare la ceea ce a fost în celălalt proiect, numai că de data asta, vom viza în special centrele de zi, copii şi părinţi beneficiari. Mulţumesc tuturor centrelor de zi şi autorităţilor locale pentru faptul că au vrut să ne fie parteneri în acest proiect. Contează foarte mult lucrul acesta şi chiar am vrea să avem o colaborare foarte bună pe viitor şi să reuşim  într-adevăr să revigorăm centrele. La noi în judeţ sunt trei centre care funcţionează în comunităţi cu procentaj ridicat de romi. Centrul de Zi din municipiul Slobozia a fost înfiinţat prin programul Phare – Copiii mai întâi. Centrul de zi Făcăeni a fost înfiinţat tot cu fonduri europene, printr-un program FEADR şi centrul Multifuncţional din Cartierul Bora, printr-un program de intervenţii prioritare, finanţat de Guvernul României prin Fondul Român de Dezvoltare Socială. De fapt, toate cele nouă centre, incluse în proiect, au fost înfiinţate cu fonduri externe, dar acum ele sunt finanţate de la bugetul local. Fondurile respective asigură funcţionarea dar credem noi că nu e suficient doar că funcţionează, ci ar trebui îmbunătăţită calitatea acestor servicii. Ori scopul acestui program de finanţare tocmai acesta este, de a îmbunătăţi calitatea serviciilor din centre”, a informat Raluca Romaniuc, specificând că aceste centre vor promova modele de bune practici de abilitare, campanii de conştientizare şi non – discriminare, intervenţia în social, munca în echipă şi solidaritatea socială. Un alt obiectiv vizează îmbunătăţirea abilităţilor copiilor beneficiari din cele 9 centre de zi. Este vorba de un număr de  464 copii etnie romă, 63 copii din grupurile vulnerabile ce nu sunt de etnie romă şi 297 persoane de etnie romă din rândul membrilor familiilor copiilor beneficiari. Pentru 60 specialişti şi lideri romi se va urmări creşterea competenţelor, scopul final fiind acela de a promova cât mai bine drepturile etniei.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )