Târgul Produselor Tradiţionale Pascale, un eveniment mult aşteptat de către studenţii călărăşeni
Ca în fiecare an, studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi au participat la un eveniment specific acestei perioade calendaristice. Este vorba de cea de-a şaptea ediţie a tradiţionalului Târg de Produse Pascale, aşteptat cu nerăbdare de către mulţi călărăşeni. De la an, la an, creativitatea studenţilor este fără margini şi încearcă să surprindă în mod plăcut vizitatorii.
Evenimentul a avut loc mai exact, miercuri, 24 aprilie 2024, în curtea liceului agricol, unde se află şi sediul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi. La târg au participat Daniela Creţu (directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi); Vasile Iliuţă (preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi); Marius Dulce (primarul municipiului Călăraşi); Asociaţia Judeţeană de Agroturism, Turism Rural şi Ecologic Călăraşi; studenţi din anul 1 şi 4 ai facultăţii, reprezentanţii liceelor tehnice şi tehnologice din Călăraşi, mass media locală.
Profesorul universitar doctor, Daniela Creţu a subliniat că scopul acţiunii a fost de a se scoate în evidenţă faptul că studenţii facultăţii sunt foarte bine pregătiţi pentru a-şi face o carieră în viaţă. Fiind un bun exemplu, de urmat, pentru liceeni. „De data aceasta, Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală, filiala Călăraşi are invitaţi de seamă. Încercăm să dezvoltăm un parteneriat viabil între cele două medii educaţionale, respectiv universitar şi preuniversitar, motiv pentru care am invitat toate liceele tehnologice din municipiul Călăraşi. Anume Liceul Agricol Sandu Aldea Călăraşi, Colegiul Economic Călăraşi, Liceul Pedagogic Ştefan Bănulescu, Liceul Danubius, Liceul Auto, Liceul Tehnologic Dan Mateescu. De asemenea, ca în fiecare an, ne este alături Asociaţia de Agroturism Turism Rural şi Ecologic Călăraşi. O asociaţie care a fost înfiinţată, printr-un proiect PHARE de către facultatea noastră, încă din anul 2008. Şi, este viabilă. Studenţii noştri, cu această ocazie, îşi pun în aplicare cunoştinţele pe care le-au primit de la orele de curs şi lucrări practice, de la disciplinele de management pentru organizare, de la marketing pentru prezentare agromarketing, tehnologia prelucrării produselor agroalimentare, contabilitate şi nu numai, îmbinându-le în mod plăcut cu abilităţile practice în arta culinară. Drept dovadă, stau aceste produse foarte bune din punct de vedere calitativ. Şi, în acelaşi timp, destul de apreciate ca aspect, zic eu, de către toţi vizitatorii noştri. Ne bucurăm de prezenţa unui public larg, de data aceasta. Sunt sute de persoane care ne-au vizitat şi mă bucură faptul că am putut să le punem la dispoziţie fiecărei persoane porţii, în parte. Deci este un eveniment care de fiecare dată ne încântă, chiar dacă lucrăm la organizare timp de doi luni. Creativitatea studenţilor este fără margini şi merită efortul. În fiecare an, studenţii încearcă să ne surprindă în mod plăcut, toţi luptă pentru premiul de creativitate”, a precizat prof. univ. dr. Daniela Creţu, specificând scopul a fost, pe de o parte, recrutarea viitorilor studenţi şi dezvoltarea unui parteneriat viabil cu Asociaţia de Agroturism Turism Rural şi Ecologic Călăraşi. De altfel, reprezentanţii asociaţiei au fost invitaţi şi la expoziţia de Idei de Proiecte Comunitare, din luna februarie. ,,Astfel de evenimente sunt importante, în primul rând, pentru vizibilitate. Apoi, pentru că studenţii trebuie cuprinşi şi în alte activităţi decât cele de la cursuri şi seminarii. Activităţile noastre sunt strâns legate de ceea ce se întâmplă la lucrările practice şi cursurile teoretice. Urmează ziua Europei pe 15 mai. Deşi este marcată, în mod normal pe 9 Mai, noi o vom serba pe 15 mai, fiindcă atunci suntem în vacanţă, cu o săptămână mai devreme. La momentul acela, la fel, este vorba despre limba engleză, despre limba spaniolă pe care o studiem şi vrem să demonstrăm comunităţii că studenţii noştri, cu adevărat, sunt pregătiţi pentru a conduce. Adică sloganul pe care noi trecem de fiecare dată pe pliantul de prezentare, cu adevărat se aplică şi în practică. Vrem să îi pregătim pentru a conduce”, a mai adăugat directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi.
La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a fost impresionat de produsele pregătite de către studenţi. ,,Sunt atât de încântat că, de la an la an, acest eveniment a devenit unul deosebit de important pentru gastronomia produselor româneşti specifice sărbătorilor de Paşte. Aprecierea pentru produsele pregătite de studenţi nu se opreşte doar la calitatea acestora. Este foarte important că aceste practici şi cunoştinţe sunt transmise de-a lungul generaţiilor. O felicit pe doamna director Daniela Creţu şi întreg colectivul al liceelor şi facultăţii că s-a putut organiza un astfel de eveniment frumos la Călăraşi. Prin eforturile lor, aceşti lideri educaţionali nu doar că încurajează tinerii să-şi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile, ci îi îndeamnă şi să îşi asume şi să promoveze valorile tradiţionale care alcătuiesc temelia culturii noastre. Astfel, această iniţiativă nu doar onorează trecutul nostru, ci contribuie şi la edificarea unui viitor în care tradiţia şi inovaţia se contopesc armonios pentru a susţine identitatea şi diversitatea culturală”, a subliniat preşedintele CJ Călăraşi.
Marius BĂDRĂGAN