„Noi ar trebui să schimbăm un pic lucrurile şi să facem copiii să se îndrepte către sport”
• spune Nicolae Goidea, preşedintele HCM Unirea Slobozia
Ca toate sporturile, handbalul a mai scăzut în ultima perioadă şi nu din lipsa valorii, a sportivilor, antrenorilor, ci din cauza pandemiei. Căci este foarte greu pentru un antrenor să poată face un ciclu săptămânal de antrenament, să pregătească sportivii, astfel încât aceştia să ajungă într-o formă optimă. Nu ştie când se joacă, unde se joacă şi asta se reflectă în activitatea sportivă. „Din păcate, partea sportivă a cam coborât pe locul doi. Dar să nu uităm că handbalul românesc sau Liga Naţională de handbal feminin este a treia ca valoare din Europa, ca şi coeficient. Într-adevăr, la băieţi pot să spun că am avut o scădere fantastică în ultima perioadă. La fete suntem într-o evoluţie oarecum constantă. Dar, la nivel de echipă naţională… din punctul meu de vedere, echipa a avut rezultate slabe din cauza numărului masiv de jucătoare străine care vin în România. Automat, jucătoarele noastre nu mai au cum să mai joace şi e normal să nu ai pe cine să selecţionezi. Sunt foarte puţine jucătoare din România care şi joacă. Tu, ca sportiv, ca să poţi să ai o constanţă sau să ai şi rezultate, trebuie să ai jocuri în picioare. Ori atâta timp cât tu, ca antrenor, selecţionezi jucătoare care, într-adevăr, fac parte din loturile echipelor la momentul de faţă din Liga Naţională, dar dacă nu joacă, e greu. Şi în Ungaria este la fel, au foarte, foarte multe jucătoare străine. Automat jucătoarele autohtone nu joacă şi atunci nu poţi să ceri rezultate unui sportiv care stă pe bancă”, a precizat la Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Sportul de la A la Z”, Nicolae Goidea, preşedintele HCM Unirea Slobozia.
În ce priveşte HCM Unirea Slobozia, aici nu au venit foarte multe jucătoare străine. Acestea au început să vină la echipă pe timpul mandatului lui Nicolae Goidea, precum ucraineanca Iaroslava Burlacenko, Mouna Jlezi din Tunisia şi care au plecat la alte echipe ulterior. „Acum depinde şi de persoanele care se uită la aceste jucătoare, ce anume urmăresc ca să poată le aducă la cluburile lor. Pe mine m-a interesat în primul şi primul rând să aduc jucătoare de perspectivă, jucătoare care pot creşte, jucătoare care să fie sănătoase din punct de vedere medical, care să te ajute. Atunci, normal că rezultatele au fost OK”, a punctat preşedintele Nicolae Goidea.
Un alt aspect foarte important este încurajarea copiilor şi tinerilor să practice un sport, în cazul de faţă, handbalul.
„Nu trebuie să uităm faptul că este nevoie să ne axăm foarte mult pe partea de copii şi juniori. Sunt foarte mulţi copii talentaţi. Anul acesta a fost un proiect derulat de către Ministerul Tineretului şi Sportului cu vouchere pentru echipamente în valoare de 300 lei destinat copiilor care sunt prima dată legitimaţi la un club. În mediul rural, până să intervină autorităţile, este nevoie să se implice foarte mult profesorul de educaţie fizică. Cu părere de rău, ora de educaţie fizică în şcoli nu se mai face. Ora de educaţie fizică, la momentul de faţă, în şcoli, se derulează la modul că vine profesorul şi spune: Hai luaţi o minge, jucaţi-vă şi cam atât. Problemele sunt de implicare. Din păcate, noi nu mai avem cum să aducem copii, să-i selecţionăm pe cei mai buni, să-i aducem la echipa de handbal….Până să intervină autorităţile, noi ar trebui să schimbăm un pic lucrurile şi să facem copiii să se îndrepte către sport. Noi suntem primii care luăm contactul cu ei şi noi, practic, le ghidăm drumul în viaţă sau spre o carieră sportivă. Noi, profesorii de educaţie fizică, pentru că şi eu sunt profesor de educaţie fizică. Şi părinţii au un rol important, dar atâta timp cât nu deţin informaţii, atâta timp cât profesorul de educaţie fizică nu discută cu ei, să le spună despre beneficiile sportului…părintele este prins în viaţa de zi cu zi şi mai uită, că are altele pe cap. Acesta este rolul nostru, al profesorilor, să le spunem copiilor sau să-i îndrumăm către sport”, a mai adăugat preşedintele HCM Slobozia.
Marius BĂDRĂGAN