„Cine mai crede în promisiunile coaliției PSD – PNL este foarte naiv”
Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024, care va fi axat pe investiţii, valoarea acestora situându-se la circa 7% din PIB. Cel puţin aşa a afirmat premierul Marcel Ciolacu. Veniturile bugetului general consolidat ar urma să fie de 586 mld. lei în 2024, adică o creştere cu 13%. De asemenea, cheltuielile ar urma să fie de 673 mld. lei, adică o creştere de 9%. Proiectul bugetului de stat pe 2024, pe care Guvernul îl va trimite Parlamentului spre dezbatere şi vot, conţine alocări bugetare mai mari pentru majoritatea ordonatorilor principali de credite. Casa Naţională de Pensii Publice şi Ministerul Educaţiei primesc printre cele mai generoase alocări de fonduri în bugetul pe anul viitor.
Astfel, vor primi bani în plus în bugetul pe 2024: + 61% la Ministerul Educaţiei (plus 21,8 miliarde lei, faţă de execuţia 2023); + 36% la Ministerul Sănătăţii (plus 4,7 miliarde lei, faţă de execuţia 2023); + 28% la Ministerul Finanţelor (plus 2 miliarde lei); + 59% la Ministerul Dezvoltării (plus 4,8 miliarde lei); + 11% la Apărare (plus 4 miliarde lei); + 31% la Mediu (plus 615 milioane); + 27% la Transporturi şi Infrastructură (+ 6,4 miliarde lei); + 6% la Ministerul de Externe; + 1% la Ministerul de Interne; + 23% la Ministerul Culturii (plus 250 milioane lei); + 105% la Ministerul Economiei (plus 668 milioane); + 37% la Ministerul Cercetării (plus 960 milioane lei); + 42% la Ministerul Familiei (plus 108 milioane lei); + 1% la Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale (plus 0,5 miliarde lei); + 5% la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (plus 3,2 miliarde lei); + 22% la Casa Naţionala de Pensii (plus 24,6 miliarde lei).
Instituţiile care vor pierde alocări financiare: – 6% la Senat (minus 17 milioane); – 2% la Camera Deputaţilor (minus 10,3 milioane); – 63% la Ministerul Energiei (minus 5,9 miliarde care reprezintă compensările pentru facturile la energie);
– 27% la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (minus 3,6 miliarde); – 5% la Ministerul Muncii (minus 2,6 miliarde lei); – 10% la SIE (minus 67 milioane lei); – 32% la SPP (minus 158 milioane lei); – 7% la CSM (minus 19 milioane lei).
Senatorului neafiliat Rodica Boancă (vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Lege Educaţie Unitate – LEU), optimismul autorităţilor, legat de buget, i se pare mult prea umflat. Iar bugetul s-a făcut, ca în fiecare an, pe repede-nainte. Guvernul a stabilit bugetul şi l-a trimis rapid spre aprobare către Parlament, fără prea multe dezbateri prealabile. „Sutele astea la sută, alocate ministerelor, reprezintă, de fapt, foarte puţin. Este calculat, într-un fel, încât dacă ţi-l spune ţie aşa şi nu eşti economist, rămâi impresionat: Mamă, Ministerul Economiei, 105%. La învăţământ se dau 62%, îi scaldă în bani pe ăştia. Să le dăm nişte aparate de respirat, căci o să se sufoce cu atâţia bani. Iar la instituţiile care chipurile pierd alocări financiare, punem pariu că într-o săptămână se face o rectificare şi li se dau fonduri SPP-ului şi cui mai trebuie. Deci, sutele la sută astea care sunt acum vorbite aşa, se calculează în miliarde de lei. Având în vedere valoarea acestor miliarde şi devalorizarea crescândă, plus rata inflaţiei, creşterile nu au niciun fel de impact real asupra economiei şi vieţii noastre. Iar asta se va vedea absolut foarte clar, mai târziu. Astea sunt poveşti vânătoreşti, pe care le-am mai auzit. În fiecare an, primul ministru vine şi spune că duduie economia. Toţi. Şi Ponta şi Tudose, Dăncilă, Cîţu. Acum duduie la Ciolacu”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul Rodica Boancă.
Printre altele, se nasc şi nişte semne de întrebare cu noul buget pe 2024, căci se pare că profesorii vor lua din nou ţeapă. Creşterea salariile profesorilor, anunţată în vară, a rămas doar o promisiune. Dacă iniţial se prevedea creşterea cu 40% a salariului profesorului debutant, ministrul Deca a anunţat recent că ele se vor majora cu 13% de la 1 ianuarie 2024 şi 7% de la 1 iunie. Asta, după ce, dintr-o ,,eroare” apăruse un proiect de Ordonanţă de Urgenţă că vor primi doar 8% şi restul în iunie. „Cine mai crede în mizeriile şi promisiunile astea, este foarte naiv, trebuie să se ducă la grădiniţă. Ei le dau să fie date, Europa trebuie să vadă că s-au dat şi ei trebuie să-şi ia bănuţii. Şi, gata, cam atât. Există vreo lege care să-i tragă la răspundere? Au avut grijă să elimine răspunderea ministerială. Şi, la revedere. Premierul României consideră că şi-a făcut datoria faţă de profesori. N-ai ce să le faci. Atâta timp cât la putere şi în funcţii de decizie sunt oameni ce au ajuns acolo pe şpăgi, prin corupţie şi care nu au fost prieteni cu şcoala niciodată – au falsificat diplome, şi-au plagiat doctorate doar ca să numească doctor, la şcoală au tras chiulul, care au picat Bacalaureatul, care au ajuns prin funcţii doar pentru bani şi prin bani… Nu-l avem pe Spiru Haret, pe Brătianu, Iuliu Maniu, Titu Maiorescu, Nicolae Iorga, oameni de valoare, de calibru, oameni de cultură, cu multe cunoştinţe şi viziune. Noi avem nulităţi la putere, Ciolaci, Ciuci… Deci, atâta timp cât avem la putere indivizi care au urât şcoala, tot ceea ce ţine de evoluţia lor prin muncă, nu putem să aşteptăm de la ei salvarea. Nu putem să aşteptăm să nu se mai vândă posturile în sănătate, să avem spitale fără nosocomiale, decenţă faţă de cetăţeni în administraţie. Nu putem să aşteptăm nimic, de la astfel de oameni”, a mai adăugat senatorul ialomiţean.
Cristina ANDREI