Campania de vaccinare trebuie accelerată!

Situaţia pandemică în România a devenit deosebit de îngrijorătoare. Rata de infectare a sărit foarte mult, spitalele sunt sufocate şi personalul sanitar nu mai face faţă valurilor de cazuri. Secţiile ATI sunt pline ochi şi oamenii, în majoritate cei nevaccinaţi, mor pe capete. De aceea este imperios necesar să fie accelerată campania de vaccinare. Pe lângă aceasta, au fost instituite nişte măsuri mai dure privind distanţarea socială şi libera circulaţie a persoanelor nevaccinate. Masca va trebui purtată în orice spaţii (închise sau deschise). Certificatul verde va fi necesar în majoritatea locurilor publice. Sunt interzise activităţile în baruri, cluburi şi discoteci, organizarea de nunţi, botezuri, mese festive şi alte evenimente (pentru 30 zile). Circulaţia în afara locuinţei este interzisă între orele 22.00 -5.00 (indiferent de rata de incidenţă, tot vreme de 30 zile), excepţie făcând cei vaccinaţi, dacă au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete şi cei care au făcut boala (care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, prin prezentarea documentului care atestă trecerea prin boală. Cei nevaccinaţi pot ieşi din casă pe perioada carantinei de noapte pentru motive bine justificate.
Referitor la acest subiect, senatorul Ciprian Pandea (preşedintele PNL Călăraşi) subliniază că formaţiunea, din care face parte, are în proporţie de 70-80% membri vaccinaţi. Liberalii au dovedit că sunt responsabili de la începutul pandemiei. Pe plan judeţean a fost demarată o campanie de încurajare a vaccinării. „Numai aşa vom putea să scăpăm de acest virus. Noi am fost un pic mai afectaţi de acest virus. Fostul primar al municipiului, Dan Drăgulin – Dumnezeu să-l ierte! – s-a prăpădit din cauza acestui virus. Recent, un consilier local s-a stins din viaţă, tot din acest motiv. De aceea, vrem să facem această campanie, să-i îndemnăm pe oameni să se vaccineze”, a precizat, în cadrul unei recente conferinţe de presă, Ciprian Pandea.
Politicianul a subliniat că a primit peste o mie de e-mail-uri în căsuţa poştală, în care tot felul de persoane i-au transmis mesaje contra vaccinului. „Stop vaccinării obligatorii”, „Nu certificat verde”, au fost doar câteva dintre acestea. În opinia sa, astfel de mesaje nu ar trebui să fie încurajate şi promovate în spaţiul public. „Vedem foarte bine ce se întâmplă în secţiile ATI. Eu cred că astfel de abordări ar trebui clar sancţionate, să încercăm, pe cât posibil, să nu le promovăm în spaţiul public. Cred că trebuie să creştem încrederea oamenilor în soluţiile medicale, pe care specialiştii le oferă. Astăzi, singura variantă este vaccinul. Testarea nu face altceva decât să depisteze mai din timp răspândirea bolii, dar asta nu înseamnă că rezolvă problema. Eu cred că acum toţi ar trebui să nu mai facem calcule politice, pe ceea ce înseamnă mesajul acesta, care e contraproductiv. Trebuie să nu mai apară în spaţiul public astfel de persoane. Vedem la televiziune tot felul de oameni care îşi dau cu părerea despre efectele vaccinării. S-a văzut că 98% din oamenii care mor, ca urmare a virusului SARS Cov 2, sunt nevaccinaţi. Asta ne arată clar că vaccinul ne protejează sau măcar ne ajută să trecem prin boală cu o formă mai uşoară. De aceea fac un apel către toţi să încercăm să promovăm vaccinarea, să trecem de valul patru”, a punctat senatorul Ciprian Pandea.

„Personal, cred că cea mai bună variantă e să nu fie un loockdown”

Un reproş adus autorităţilor, de către mulţi, se referă la faptul că nu au acţionat la timp pentru a contracara pandemia. Mai cu seamă că starea sistemului de sănătate era arhicunoscută. Dacă n-ar fi existat declaraţiile nefericite cum că „Am învins pandemia” şi PNL s-ar fi concentrat mai mult pe prevenirea şi combaterea valului patru, decât pe alegerile interne, poate situaţia ar fi stat altfel.
Senatorul a explicat că, într-adevăr, la acel moment, pandemia a fost învinsă, cazurile scăzuseră foarte mult şi oamenii începuseră să se vaccineze. „Bineînţeles că, după ce a ieşit domnul preşedinte şi a dat această declaraţie, noi, ca popor, ne-am relaxat. Noi când am făcut congresul cu 5.000 de persoane, în proporţie de 99% am fost vaccinaţi, iar cei nevaccinaţi au prezentat un test Covid. Dumneavoastră ce aţi vrea să facem acum, să ne închidem cu toţii în casă? Asta era şi ideea, dacă te vaccinezi, poţi petrece cu zece mii de inşi. Dacă nu, staţi acasă…Se poate face un loockdown dur şi după aceea în două – trei luni ne revenim. Dar, oamenii stau iar şi se gândesc că am scăpat de pandemie, nu se vor vaccina în continuare şi aşa mai departe. Personal, cred că cea mai bună variantă e să nu fie un loockdown, dar oamenii să înţeleagă că dacă se vaccinează pot avea o viaţă fără restricţii. Dacă nu, trebuie să fie restricţii. De ce a amânat preşedintele aplicarea restricţiilor? Pentru că a tot sperat că oamenii vor înţelege, că nu e cazul să ajungem iar într-o situaţie asemănătoare de loockdown. Din păcate, am ajuns astăzi în situaţia asta şi nu mai există altă variantă”, a mai adăugat senatorul liberal călărăşean.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )