Polițiștii ialomițeni, alături de elevi în cadrul Programului Național „Școala Altfel“
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia și Secției 1 de Poliție Rurală Slobozia au desfășurat, în această săptămână, activități preventive în mai multe unități de învățământ din Slobozia, Andrășești, Ciulnița și Gheorghe Doja, încadrate în Programul Național „Școala Altfel”.
Peste 210 copii din opt unități de învățământ au primit informații esențiale despre siguranța personală și siguranța pe internet, prevenirea agresiunilor și a violenței în școli, precum și despre modalitățile prin care pot preveni disparițiile minorilor. Polițiștii s-au adresat atât elevilor, cât și preșcolarilor, informându-i despre riscurile mediului online, fenomenul de discriminare și pericolele pe care le pot întâlni pe stradă, la școală, în locuințele prietenilor sau chiar în propriile case.
Obiectivul principal al acestor activități a fost transmiterea și asimilarea de către copii a informațiilor necesare pentru evitarea pericolelor, fie că acestea apar pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau în mediul online. În acest context, elevii au primit informații despre criminalitatea organizată, prevenirea criminalității informatice, delincvența juvenilă, traficul și consumul de droguri, dar și despre traficul de persoane. Un aspect important al activităților desfășurate a fost informarea copiilor despre resursele disponibile în cazul unor probleme sau dileme personale. Polițiștii le-au adus la cunoștință faptul că pot apela Telefonul Copilului, la numărul 116111, o linie europeană de asistență gratuită, disponibilă în rețelele Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri, între orele 10:00 și 20:00.
Prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe prevenirea disparițiilor voluntare, a abuzurilor sexuale și a infracțiunilor comise prin activități de crimă organizată, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale polițiștilor ialomițeni pentru anul în curs. Astfel, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița a stabilit prevenirea victimizării minorilor ca o prioritate preventivă, urmând să intensifice activitățile de prevenire atât în rândul elevilor, cât și în relația cu cadrele didactice, părinții și tutorii legali ai acestora.
Astfel de inițiative sunt esențiale pentru siguranța copiilor, contribuind la creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare în rândul tinerei generații.
Cristina ANDREI