O nouă linie de feribot între România și Bulgaria va fi funcțională la vară

Autoritățile din Oltenița au fost gazda unui eveniment de importanță regională care a avut loc miercuri, 12 februarie 2025, la Direcția de Cultură Oltenița. Este vorba de semnarea Scrisorii Comune Oltenița-Tutrakan, un pas esențial în consolidarea legăturilor transfrontaliere dintre România și Bulgaria. Acest demers reprezintă un moment crucial în procesul de obținere a documentelor necesare pentru implementarea unei linii de bac între cele două localități riverane, un proiect comun așteptat de ambele părți, de mai bine de 15 ani. Linia de feribot ar facilita conexiunile economice și sociale între cele două orașe, contribuind semnificativ la dezvoltarea regiunii Dunării.

La semnarea oficială au participat: Mihăiță Beștea (primarul municipiului Oltenița), Dimităr Stefanov (primarul orașului Tutrakan); ambasadorul Bulgariei în România, Excelența Sa, Radko Vlaykov; Gheorghe Antistescu (reprezentantul armatorului român, ce va opera acest Bac din partea României) și reprezentanții presei locale.
În intervenția sa, primarul Mihăiță Beștea a subliniat că semnarea oficială a documentului comun este un pas esențial spre realizarea unui vis pe care cetățenii îl așteaptă de multă vreme: deschiderea punctului de trecere cu bacul peste Dunăre. „Astăzi este o zi importantă atât pentru Oltenița, cât și pentru colegii noștri din Turtucaia, Tutrakan. Sper ca această zi să fie una în care relațiile economice și culturale se vor dezvolta mai mult decât s-a întâmplat până acum. Nu pentru că nu am fi vrut, ambele părți sunt interesate de acest grandios proiect transfrontalier, dar am avut un impediment și anume fluviul Dunărea. Așa cum îmi spunea colegul meu, domnul Relu Cotoban, ne dorim ca Dunărea de aici înainte să nu fie cea care desparte Oltenița de Tutrakan, România de Bulgaria, ci să fie elementul care unește. Iar astăzi, în prezența excelenței sale, domnul ambasador, suntem aici în sediul Casei de cultură din municipiul Oltenița pentru a semna primul document care ne duce mai aproape de trecerea cu feribotul…Această inițiativă nu este doar despre infrastructură și transport. Este despre oameni. Despre familii ce vor putea călători mai ușor, despre agricultori și comercianți care își vor putea dezvolta afacerile, despre prieteni și rude care vor fi mai aproape unii de ceilalți. Dunărea, care ne-a despărțit atâția ani, se transformă acum într-un pod nevăzut ce leagă Oltenița de Tutrakan și creează noi oportunități pentru noi toți. Până la finalul lunii martie, vom începe lucrările de amenajare a punctului de trecere, iar dacă toate procedurile decurg conform planului, la sfârșitul lunii mai vom putea traversa Dunărea cu bacul”, a menționat primarul Mihăiță Beștea.
Alesul local spune că acest punct de trecere va facilita atât schimburile economice, cât și legăturile culturale dintre cele două țări. În demersurile sale, primarul nu s-a confruntat cu multe provocări, fiindcă a avut șansa să dea peste un operator dispus să investească și să realizeze cu fonduri proprii cea mai mare parte din infrastructura necesară traversării cu bacul. În ceea ce privește autoritățile din Bulgaria, din municipiul Tutrakan și Ambasada Bulgariei, a beneficiat de toată deschiderea și de aceea ține să le mulțumească din tot sufletul. „Nu am fi ajuns aici fără efortul comun al administrațiilor locale, al operatorilor de transport fluvial și al partenerilor noștri bulgari, cărora le mulțumesc din suflet pentru implicare. Nouă, comunităților locale din cele două orașe, beneficiare ale acestui proiect, ne revine sarcina să aducem infrastructura rutieră și pietonală la un nivel atractiv pentru cetățenii care vor alege să treacă prin acest punct de trecere. Sper să nu întâmpinăm niciun fel de probleme și îmi doresc din tot sufletul ca în iunie sau cel mai târziu 1 iulie să avem deschis acest punct de trecere”, a completat primarul municipiului Călărași, specificând că, în ce privește tariful, acesta rămâne să fie stabilit de către operator, însă crede că va fi mai mic decât cel de la punctul de trecere de la Călărași.

„Dunărea nu trebuie să fie o graniță, ci un liant între cele două comunități”

Primarul orașului Tutrakan, dr. Dimităr Stefanov a fost invitat să spună și el câteva cuvinte înainte de semnarea documentului. „Aș vrea prima dată să mă întorc către o persoană foarte importantă care este Excelența Sa, Ambasadorul Bulgariei în România, domnul Radko Vlaykov, pentru că dânsul a devenit într-un fel podul care leagă aceste două orașe din Bulgaria și România. Vreau să-i mulțumesc că a îmbrățișat această idee de a se face un pod peste Dunăre, pentru a uni aceste două comunități. Este o idee care datează de mai bine de 15 ani și îi mulțumesc în mod expres domnului primar al municipiului Oltenița, nou ales în funcție. Spun asta pentru că am încercat să lucrez cu mai mulți primari din Oltenița, dar n-am putut să realizăm această linie de feribot între Tutrakan și Oltenița. După ce va fi deschisă, această linie de feribot, va îmbunătăți nu doar relațiile economice și culturale ale celor două orașe, ci și pe cele bilaterale între România și Bulgaria. Un alt element important va fi scăderea șomajului în ambele localități. În afară de asta vreau să menționez faptul că pe ambele maluri – pe partea bulgară și română – există o zonă unde se cultivă foarte multe legume și fructe, iar linia de feribot va ajuta la dezvoltarea acestui sector. Exact cum a spus și colegul meu, primarul Olteniței, Dunărea nu trebuie să fie o graniță, ci un liant între cele două comunități, între cele două țări, Bulgaria și România. Ne îndreptăm pe un drum european, pe partea de Schengen, pe care îl parcurgem împreună și ne sprijinim reciproc”, a declarat primarul orașului Tutrakan.

„Vom încerca să transformăm această linie de feribot, care unește orașele, într-una foarte cunoscută și atractivă”

Reprezentantul armatorului român, care va opera acest Bac din partea României, Gheorghe Antistescu, a detaliat pașii făcuți pentru ca acest obiectiv comun să devină o realitate. „Suntem niște armatori cu circa 45 de ani de activitate de trecere cu bacul în zona Brăila-Tulcea. Până în prezent am făcut foarte multe măsurători pe ambele maluri – Tutrakan și Brăila- și am înființat o firmă în Bulgaria pentru a avea corespondentul româno- bulgar. Ieri am semnat protocolul de colaborare între cele două firme, de pe cele două maluri. În paralel, flota de bacuri, pontoane și pasarele, aferente întregii treceri, sunt pregătite și vor pleca de la Brăila până duminică și vor ajunge în Oltenița probabil spre sfârșitul lunii. Preconizăm că undeva pe la jumătatea sau sfârșitul lunii martie cele două maluri să fie amenajate cu pasarele, pontoane și bacuri, în așteptarea ultimelor aprobări necesare. Vom avea nevoie de foarte mult sprijin din partea celor două Primării, cu privire la mici amenajări, nu foarte complexe, legate de activitatea strictă de trecere cu bacul. Noi vom conlucra și sper că vom putea face această linie de feribot cât mai curând posibil. Vom încerca prin toate metodele să transformăm această linie de feribot, care unește orașele, într-una foarte cunoscută și atractivă. Având în vedere că, în zona Tutrakanului, sunt foarte multe obiective turistice atractive. Eu sunt convins că efortul comun va duce într-o direcție foarte bună de colaborare și de creștere a acestei activități RoRo, între cele două orașe, din cele două țări. Eu vă asigur de întreaga disponibilitate pe care noi o avem ca armatori, cu răspunderea și toate cele aferente”, a precizat Gheorghe Antistescu.

„Această rută va fi una alternativă a podului Ruse – Giurgiu care este în reparații generale”

La rândul lui, ambasadorul Bulgariei în România, Excelența Sa, Radko Vlaykov a scos în evidență importanța momentului, nu doar pentru cele două localități, ci și pentru cele două țări.
„Astăzi este o zi memorabilă nu doar pentru municipiile Tutrakan și Oltenița, ci și pentru Bulgaria și România. Dacă luăm ca atare fluviul Dunărea se poate împărți în trei părți: Dunărea de Sus, Dunărea de Mijloc și Dunărea de Jos. Cea mai mare distanță între noi este între Silistra și Ruse, adică Podul de la Ruse și feribotul de la Silistra – Călărași. Astăzi, cu semnarea acestui document, va fi înlăturată această distanță mare. Acest moment este unul istoric foarte important, fiindcă pe harta Dunării, la punctele de conectivitate între România și Bulgaria, va fi bifat încă un punct de trecere, cu linie de feribot. Iar această conectivitate este în mijlocul celei mai mari secțiuni, lipsită de punct de trecere, pod sau feribot. Aș vrea să menționez câteva momente foarte importante care au condus la această ceremonie, de astăzi. Primul este că, așa cum a menționat și domnul primar Beștea, de mai bine de 15 ani sau chiar poate 20 de ani se lucrează la ideea de realizare a acestei linii de feribot. Dar, până acum fără succes. Și vreau să mulțumesc, în mod expres, celor doi primari pentru că au reușit în foarte scurt timp să colaboreze și să ajungă la semnarea acestui document. Au demonstrat că o dorință politică, o colaborare și destulă muncă poate duce la rezolvarea unei probleme pentru cele două comunități, în folosul oamenilor. Sunt foarte impresionat de munca depusă și cred că oamenii vor aprecia eforturile dumneavoastră. Încă un factor foarte important, care a dus la reușita acestui proiect, îl reprezintă intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Sunt sigur că această linie de feribot este foarte importantă, nu doar pentru cele două comunitățile din cele două municipii, ci și pentru oamenii din localitățile riverane care vor folosi acest mijloc de transport. Feriboturile vor transporta persoane autoturisme și camioane mici până în 12 tone. Aceste camioane de tonaj mic sunt folosite de agricultorii de pe ambele părți și de către pescari. Și, după câte știu eu, o mare parte din producția aceasta se realizează în București. Iar prin această modalitate, producătorii agricoli din România pot să-și comercializeze produsele și în Bulgaria. Această linie de feribot este foarte importantă și la dezvoltarea contactelor din domeniul culturii, bineînțeles și pentru rezolvarea problemei forței de muncă”, a punctat Excelența Sa, Radko Vlaykov. Ambasadorul a informat, totodată, că vor fi mai multe etape, după semnarea acestei scrisori comune și speră că lucrurile vor decurge fără întârzieri. „Vreau să menționez că acum este începutul unei proceduri care are mai multe etape. Sunt sigur că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Transporturilor din Bulgaria vor reacționa foarte repede și foarte adecvat la toate nevoile ce vor apare în urma semnării acestui document. Există o comisie bulgaro- română ce trebuie să analizeze aceste documente și să le aprobe. Sperăm ca asta să se întâmple repede, așa încât lucrările să demareze într-o perioadă cât mai scurtă. Dacă această comisie va arăta bunăvoință și răspunde repede la toate cererile, eu cred că, foarte real, la sfârșitul lunii mai linia de feribot va fi funcțională. E foarte important ca proiectul să fie realizat cât mai repede, la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, pentru că această rută va fi una alternativă a podului Ruse -Giurgiu care este în reparații generale acum. Încă o dată afirm că această zi este memorabilă, pentru că este vorba de o conectivitate nu doar între Oltenița și Tutrakan, ci și între Bulgaria și România. Și în tot contextul că aceasta este secțiunea cea mai mare unde nu există un punct de trecere pe tot parcursul Dunării, pornirea acestei linii de feribot nu necesită un efort financiar din partea autorităților bulgare și române. Vă urez încă o dată succes și sperăm să ne încadrăm în termenele pe care le propunem și la începutul verii să avem pe hartă încă un punct de trecere peste Dunăre, între Oltenița și Tutrakan”, a concluzionat ambasadorul Bulgariei în România.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )