Autoritățile locale din Călărași depun eforturi pentru modernizarea orașului și oferirea unor condiții de viață europene locuitorilor
Autoritățile locale ale municipiului Călărași sunt gata să facă tot ce le stă în putință pentru ca locuitorii să beneficieze de condiții asemănătoare celor din restul țărilor europene intens dezvoltate. Atât primarul Marius Dulce, cât și cei doi viceprimari, Gheorghe Stoian și Stelian Aldea, nu bat pasul pe loc și au pornit deja lucrările planificate, ținând cont firește și de disponibilitatea financiară.
În ce îl privește pe viceprimarul Gheorghe Stoian, acesta are deja trasate atribuțiile de către primar și se ocupă cu mare atenție ca lucrurile să se desfășoare în condiții de normalitate. Aria sa de competență este Poliția Locală, Direcția Municipală de servicii (grădina zoologică, piețele, cimitirele și adăpostul de câini fără stăpân), activitatea Muzeului municipal, zona de școli, Direcția de urbanism, Serviciul de fond funciar și Registrul agricol, activitatea culturală și artistică. Viceprimarul spune că, la capitolul școli, se are în vedere construirea de noi corpuri de școală, dar trebuie făcută și o analiză a evoluției numărului de elevi, fiindcă, per total, populația școlară este în scădere. Însă dacă sunt anumite școli unde există o nevoie și într-adevăr o populație școlară în creștere, se va lua în calcul să se construiască alte corpuri noi. Ideea este ca toate ciclurile de învățământ să învețe de dimineață, acesta fiind un obiectiv de îndeplinit până în 2030.
Un alt subiect de interes îl reprezintă activitatea Poliției Locale care nu este perfectă. „Activitatea Poliției Locale nu este perfectă, ci perfectibilă, dar oamenii se străduiesc. Resping categoric ideea că nu fac nimic, deși opinia publică națională, atunci când e întrebată de Poliția Locală, toată lumea are o părere, de regulă, proastă. La Călărași se străduiesc și, repet, activitatea este perfectibilă. Se pot face mai multe lucruri, dar în același timp trebuie să se pună la dispoziție și resurse. E foarte simplu să spunem că nu-și fac treaba. Dar avem nevoie de un serviciu de ridicări, de exemplu, pentru a își face treaba mai bine. N-au avut un sediu, le dăm un sediu. N-au avut mașini noi, le dăm și mașini noi. Faptul că aruncăm pe Poliția Locală tot, nu este corect cumva. Ei se străduiesc și, de regulă, sunt bine intenționați. Și ca să vedeți că se străduiesc, am și câteva date despre activitatea lor pe ianuarie și februarie. În aceste două luni au aplicat 154 de avertismente și 304 de sancțiuni prin procese verbale de constatare, în valoare 70.000 lei. Pentru două luni de zile, eu zic că nu este tocmai puțin. În același timp, aș vrea să aduc în atenția opiniei publice și numărul de telefon al Dispeceratului dacă sunt probleme: 0242.313525. Orice cetățean poate suna la acest număr de fix sau avem și varianta mai nouă, de Whatsapp unde se pot trimite poze și filmulețe Poliției Locale: 0756027734. Deci 24 de ore din 24, Poliția Locală răspunde și încearcă să rezolve problemele care apar”, a precizat în cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul Stoian.
Primarul Marius Dulce a completat că vor fi folosite drone tactice care vor survola, la anumite ore, zonele cu risc de vandalism accentuat. „Dronele vor fi dotate cu camere tactice care vor recunoaște autorii. Iar respectivii care vandalizează sau au un comportament neadecvat vor fi identificați. Ne gândim să nu mai rămână direcție, ci să devină un serviciu, pentru că Poliția Locală are dreptul de a avea un polițist local la 1.000 de locuitori. Așa cum a funcționat până acum nu ne ajută, pentru că au fost încadrați la polițiști locali și contabilul și juristul și toți din aparatul TESA. De aceea nu avem oameni care să fie prezenți pe stradă. Mai mult decât atât, îi putem folosi și în servicii de bază la anumite școli sau acolo unde este nevoie, ținând cont că avem cheltuieli destul de mari în această zonă…În ceea ce privește monitorizarea municipiului, când am venit la Primărie, în 2020, am găsit 25 de camere funcționale, pentru că restul erau camere de interior puse la exterior și nu funcționau. Nu aveam extindere de fibră optică. În prezent avem 137 camere video, adică un procent de 40%. Dar nu este îmbucurător pentru nu e suficient să montăm camere performante. Sistemul de supraveghere nu e atât de performant și aici este vorba de zona de stocare, de servere, toată zona de comutare, de joystick-uri. Le-am modificat, îmbunătățit și am ajuns la concluzia că prin proiectul pe management de trafic este nevoie să dotăm Poliția Locală cu tot ce trebuie și să ne ducem undeva la vreo 400 de camere. Și să completăm, așa cum spuneam, cu aceste drone de survol pe zonele mai rău famate. Vom monitoriza și zona de trafic, vom monta camere tip LPR cu care să identificăm atât numerele și persoanele. Și de la mine din birou, dau și eu câte un survol prin oraș pe acolo, ca să văd ce funcționează, ce nu funcționează. Și dacă nu funcționează camerele imediat îi sun să întreb. Încercăm să facem cât mai multe, dar totul costă. Încercăm să drămuim banii publici așa cum credem că este mai bine”, a subliniat Marius Dulce, primarul municipiului Călărași.
Celălalt viceprimar, Stelian Aldea are în subordine Direcția de Asistență Socială, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Călărași, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Antim Ivireanul”. Totodată, coordonează activitatea Direcției Juridice și Administrației Locale din cadrul Primăriei Călărași; activitatea Serviciului Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ, salubrizarea municipiului Călărași și altele. „Am preluat acest mandat cu responsabilitatea și cu dorința de a îmbunătăți situația din aceste servicii și din Direcția de Asistență Socială. Referitor la serviciul public de pavaje și spații verzi, aș dori să avem un oraș verde, plin de flori. Un oraș curat și ce pot să mai spun e că nu voi sta numai în birou. Voi ieși și pe teren și voi vedea ce întreprind colegii mei din acest serviciu. La Serviciul de Evidență a Populației, pot să informez că în curând o să apară cartea electronică. Procesul de implementare va începe în jurul datei de 25- 30 aprilie. Cartea electronică va conține certificatul de naștere, pașaportul în format electronic, cardul de sănătate și după aceea se va implementa, dar nu știu în cât timp, și permisul de conducere. Aparatura necesară a venit deja și atunci când se va primi OK-ul pentru începerea acestui proiect, toate cărțile vor fi tipărite la imprimeria națională. Primele cărți electronice vor fi gratuite, în limita fondului alocat, după aceea am înțeles că va costa undeva în jur de 65 lei. În timp vor fi înlocuite toate cărțile de identitate standard. Deja certificatele de căsătorie și certificatul de deces sunt digitale”, a informat Stelian Aldea, viceprimarul municipiului Călărași.
Marius BĂDRĂGAN