Autoritățile răspund acuzațiilor privind condițiile de îngrijire a copiilor

Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița a organizat, recent, „Ziua porților deschise”, pentru a transparentiza condițiile și modul de îngrijire a copiilor beneficiari de aceste servicii. Asta după ce, în presa centrală, au apărut o serie de articole cu privire la faptul că, în urma unui control, un număr de 4 copii din Casa de tip familial „Alexandra” din Slobozia au fost găsiți legați. Autoritățile, prezente la acțiune, au explicat că nimeni nu vrea răul acestor copii și cei care au recurs la incorecta măsură au făcut-o spre binele lor, nu pentru a dedica timp altor activități personale. Într-adevăr, a fost o greșeală, deoarece contenționarea nu este legală, dar pe viitor astfel de incidente nu se vor mai repeta. Iar cei responsabili vor fi cercetați în Comisia de Disciplină și, dacă vor fi găsiți vinovați, vor răspunde pentru faptele lor.

Acțiunea a avut loc, mai exact, vineri, 4 aprilie 2025, la sediul Casei de tip familial „Alexandra” din Slobozia. Au fost prezenți: Paul Marcu (directorul DGASPC Ialomița); Adrian Ionescu (secretarul general al județului Ialomița); Neculai Badea (directorul general adjunct al DGASPC Ialomița); Gabriela Stanciu (șefa Complexului de Căsuțe de tip familial); Silviu Vlădăreanu (directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială – AJPIS Ialomița); Sergiu Mihai (reprezentantul Fundației Cuvioasa Paraschiva), mas media centrală și locală. După vizitarea centrului, ocazie cu care jurnaliștii au văzut, cu proprii ochi, condițiile oferite copiilor, a avut loc o conferință de presă. În cadrul acesteia, rând pe rând, autoritățile au răspuns la întrebări și au oferit explicații.
Primul care a intervenit a fost directorul Paul Marcu, care și-a manifestat regretul pentru tot ceea ce s-a întâmplat. ,,Este o întâmplare regretabilă. Nu știu dacă demisia mea va rezolva problema, dar dacă o rezolvă eu mi-o dau, că nu sunt legat de scaun. Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat acest lucru. N-am mai avut cazuri de genul acesta. Singura, să zicem, circumstanță atenuantă e personalul n-a făcut-o pentru a-l pedepsi pe copil, ci pentru a nu se automutila. Dar nu este bine nici așa și de acum eu vă asigur că n-o să se mai întâmple. Îmi pare foarte rău. Noi încercăm să asigurăm toate condițiile, pe cât este posibil. Mai mult, o mie de vorbe un ban nu fac. Încă o dată, îmi asum părerea de rău și voi face tot ce pot eu ca să îndrept lucrurile”, a declarat Paul Marcu, directorul general al DGASPC Ialomița. „Niciodată nu am obstrucționat accesul cuiva la serviciile noastre. Nu poate fi dată o recomandare într-un serviciu social contenționarea. Aceasta se face într-o unitate spitalicească, cu recomandarea și sub supravegherea medicului. Deci nimeni n-a agreat, nimeni n-a spus vreodată: Contenționați copii! Sunt 16 proceduri operaționale pentru 20 și ceva de servicii. Nu cred că ai timp să iei fiecare pagină în parte să o analizezi. Sunt poate 3- 4 topuri de documente, pe zi, pe care directorul general le semnează, la o direcție cu aproape 600 de angajați și cu peste 10.000 de beneficiari… De fapt, astăzi, v-am invitat pentru a vorbi faptele sau imaginile și a vorbi mai puțin noi. Ați văzut condițiile, ați văzut copiii beneficiari ai acestui centru. Nu sunt singurii, avem 50 de copii cu handicap în grija serviciilor noastre sociale. Încă o dată și eu regret și nu e o acțiune pe care o agreăm. Au găsit de cuviință, la un anumit moment dat, la o oră de vârf, să imobilizeze brațul unui copil pentru a nu-și produce agresiune. Nu este legal. Deci, cum spuneam, contenționarea este doar pentru unități spitalicești sub dispoziția și observația medicului. Însă personalul, probabil că, a apreciat că între cele 2 rele, unul mai mic ar fi dacă i-ar imobiliza brațul stâng pe lângă corp”, a punctat directorul general adjunct, Neculai Badea.

„Contenționarea este o procedură nerevizuită, pentru care îmi asum vina”

Șefa Complexului de Căsuțe de tip familial, Gabriela Stanciu, își asumă vina pentru cele întâmplate. Contenționarea a rămas valabilă ca procedură din neatenție, după cum spune Gabriela Stanciu. „Nu a fost o decizie a contenționării. Contenționarea este o procedură nerevizuită, pentru care îmi asum vina și pentru care, cu siguranță, vor exista consecințe. Nu am aplicat niciodată așa ceva. Acele discuții vizavi de contenționare au fost, într-adevăr, în urmă cu mai mult timp abordate în cazul unui copil cu un ADHD foarte grav, care distrugea foarte mult. După ce am făcut noi proceduri, am vorbit cu medicul psihiatru. S-au făcut modificări de tratament, dar ideea este că nu am aplicat niciodată această procedură. Însă, îmi asum vina pentru faptul că ea există și nu am revizuit-o. Nu am fost suficient de atentă la acest aspect. Această procedură trebuia modificată, pentru că măsura a fost cândva legală și în spațiile noastre, dar acum este doar în spațiile spitalicești. În pandemie, când eu am venit aici, era un nivel de frustrare și autoagresivitate foarte mare. Personalul era izolat la locul de muncă și, într-o situație de stres, copilul practic este simptomul mediului. Iar dacă cineva, de exemplu, este nervos, fără să-și manifeste nervii, copilul începe și face o criză. În condițiile alea, noi am avut foarte mari dificultăți în gestionarea comportamentului copilului. Eu nu am știut la acel moment că procedura nu este legală. Fiind în pandemie, cu atâta stres, am căutat, printre multe alte proceduri, să fac și o procedură de gestionare a comportamentului”, a subliniat Gabriela Stanciu.

„Încercăm să rezolvăm problemele cu oamenii cu vechime care au învățat la firul ierbii”

O mare problemă, în ce privește asigurarea serviciilor medicale, cu care DGASPC Ialomița se confruntă de mulți ani, este lipsa de personal. Dar și faptul că nu există decât un singur kinetoterapeut pe tot județul pentru copii și niciun medic psihiatru pediatru. Directorul Paul Marcu spune că nici un medic nu vrea să vină în Ialomița să profeseze, ci alege orașele mai dezvoltate sau străinătatea. „Există un centru de recuperare unde copiii beneficiază de servicii de kinetoterapie și masaj. Specialiștii se deplasează la copii și acordă aceste servicii pe baza unor recomandări ale medicilor. Nu deservesc doar acest centru, ci toate centrele de plasament și copii cu dizabilități din comunitate. Avem un kinetoterapeut pe tot județul pentru copii. Există niște ordonanțe care au limitat angajările și nici măcar pe posturile vacante nu a venit nimeni. La nivelul direcției sunt cam 100 de posturi vacante. Am făcut concurs și pentru asistent social și nu a venit nimeni nici măcar la nivel de direcție să participe. Ori ca să vină la un centru e foarte greu, pentru că aici condițiile sunt grele, beneficiarii sunt cu problemele lor. Încercăm să rezolvăm problemele cu oamenii cu vechime care au învățat la firul ierbii, să zicem așa. O altă problemă majoră, cu care ne confruntăm, e că nu există un psihiatru pediatru. Controalele se fac la un spital din București. Am solicitat sprijin dar ni se spune că nu sunt medici și noi îi ducem la București periodic pe copii la control, că nu avem altă soluție”, a precizat directorul Marcu. Pe același aspect insistă și directorul adjunct: „În ce o privește pe Doinița, fetița mediatizată, ar trebui să avem un om permanent lângă ea, în condițiile în care nu o poți contenționa. Tratamentul nu-și mai face efectul și atunci ar trebui să ai un om ca atunci când intră în criză sau încearcă să se automutileze să o poată opri prin distragerea atenției, prin ținutul de mână și așa mai departe. Și, nu avem suficient personal. Este foarte greu să ai numărul de angajați corespunzător numărului de copii și nici bugetul nu permite”. „Minora a fost la noi în fundație pentru aproape 10 ani. De la început am avut probleme, cu afecțiunea pe care o are. Din păcate, una dintre efectele afecțiunii, era să se automutileze. Am încercat să rezolvăm la Spitalul Obregia din București și medicul ne-a recomandat inițial un tratament care nu i-a făcut bine pe parte hepatică. A trebuit să-l întrerupem, ne-a recomandat inclusiv purtarea unei căști și nici așa n-a fost în regulă. Căci, reușea să se rănească inclusiv cu casca. Și atunci am decis să aducem mai mult personal. Noi am avut o rețea de voluntari care ne ajutau. Am avut practic omul și copilul, iar Doinița era unul dintre copiii care trebuia să fie supravegheată non-stop. Dar, găsea, într-un fel sau altul, momente în care încerca să se lovească de orice cu capul și să-și muște mânuța”, a menționat, la rândul lui, Sergiu Mihai, directorul Fundației Cuvioasa Paraschiva.

„Avem doar 4 inspectori, care verifică atât centrele din subordinea DGASPC, cât și UAT-urile”

Directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ialomița, Silviu Vlădăreanu a ținut să informeze că instituția se ocupă doar de verificarea condițiilor de trai. ,,Noi verificăm documentele, dacă dosarele beneficiarilor sunt întocmite, dacă li se fac – periodic, la 3 luni, 6 luni sau ori de câte ori este nevoie – acele verificări medicale. Fiecare instituție are o anumită competență. La copii verificăm condițiile de îngrijire: dacă sunt curați, dacă au mâncare, condițiile de trai sunt adecvate și în regulă. Dar avem doar 4 inspectori care verifică atât centrele din subordinea DGASPC, cât și UAT-urile. De exemplu, în momentul în care pe 31 martie 2025 a fost făcută această sesizare, a trebui să scot echipa de control, fiindcă avem o echipă de 3 oameni, s-o aduc aici să verifice. Asta în condiția în care avem altă campanie pe Primării. Noi verificăm atât acordarea beneficiilor sociale, de la ajutor de încălzire, venitul minim de incluziune, alocația de stat pentru copii, indemnizația de creștere copil, persoanele cu handicap. Facem și aceste verificări la Primărie, dacă aceste ajutoare se acordă conform legii. Plus monitorizările la toate centrele sociale. În caz că descoperim că este mizerie, rugină, sesizăm Direcția de Sănătate Publică sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În caz că inspectorii noștri consideră că imobilul prezintă un risc de incendiu, sesizăm Inspectoratul pentru Situații de Urgență”, a informat directorul AJPIS Ialomița.

„Asta aș vrea să se înțeleagă și să se reflecte în presă, că acel copil nu a fost abuzat”

Secretarul general al județului Ialomița, Adrian Ionescu a încercat, de asemenea, să explice cum stau lucrurile, asigurând că se vor lua măsuri. Însă, până atunci, trebuie ca organele competente să finalizeze ancheta. Referitor la Doinița, acesta a prezentat și o serie de poze cu mânuțele fetiței, făcute înainte de a fi bandajată. „Ea este pe filmarea care a fost prezentată în presa națională. Uitați-vă cum își ține mânuța stângă, copilul. Vă arăt poze cum arăta rana pe care și-a provocat-o singură, prin auto mutilare, prin mușcare efectivă a mânuței stângi. Poziția în care stă acum, așa a fost găsită. Au fost prezentate în presa națională imagini că i s-a forțat mâna la spate, că a fost bruscată, că a fost agresată. Nu, copilul în poziția asta stă, așa se simte el bine. Este un copil cu handicap sever, are un grad de handicap foarte mare, cu nivelul IQ de sub 20. A mai fost găzduită înainte la Fundația Cuvioasa Parascheva, timp de aproape 10 ani. A manifestat încă de mică tendință de automutilare și de agresiune. N-am toate documentele medicale dar, din câte mi s-a spus, la un moment dat, a avut obiceiul de a se lovi cu pumnii în zona capului. De aceea s-a recomandat și a purtat o perioadă cască, din cauza acestei tendințe de auto agresivitate… Asta aș vrea să se înțeleagă și să se reflecte în presă, că acel copil nu a fost abuzat. Nu a fost legat din dorința asistenților medicali, educatorilor sau infirmierelor, că au vrut să iasă afară să-și bea cafeaua sau să stea de vorbă la telefon cu nu știu cine. I s-a imobilizat mânuța, din cauza acestor răni pe care copilul și le-a provocat. Nu e OK, nu este de acceptat și se vor lua măsuri pentru treaba asta. Vom aștepta rapoartele de la instituțiile de control. După ce vom primi la nivelul direcției aceste rapoarte, măsurile și constatările făcute, sigur va fi declanșată o cercetare disciplinară. Cu siguranță se va ajunge la comisia de disciplină, oamenii vor cerceta administrativ problema și vom aplica legea în spiritul și litera ei”, a asigurat Adrian Ionescu, specificând că acest lucru este valabil și în cazul angajatei pe post de inspector de specialitate care s-a lăudat că are pile sus puse: ,,Cu siguranță, eu unul voi cere să fie cercetată de Comisia de disciplină pentru declarațiile pe care le-a dat. Declarații legate de potențiale relații de prietenie, soră de parlamentar, verișoară cu doamna ministru. Nu, acea persoană nu este purtător de cuvânt al instituției DGASPC Ialomița, nu are o funcție de conducere. Nu este director general, director adjunct sau măcar șef de centru în cadrul Direcției, drept pentru care nu avea căderea necesară să facă declarații publice legate de starea copilului și de ceea ce s-a întâmplat aici. Nu a avut mandat de la nimeni să facă declarațiile publice respective. Nu mi se pare normal și corect”.

„Nu a existat niciun fel de rea intenție și de rele tratamente aplicate minorului”

Una peste alta, dincolo de aceste aspecte, se pot vedea condițiile în care sunt tratați acești copii. Nu doar în acest centru, ci în oricare și nu este o măsură publicitară de a se face reclamă de Ziua Porților Deschise. „Eu le-am vizitat, de-a lungul timpului, de mai multe ori și, de fiecare dată, am găsit condiții bune. Condiții pe care mulți dintre copii, din păcate crescuți în familiile de acasă, nu le au. Încercăm, cu o investiție importantă de la Consiliul Județean Ialomița, dar și cu investiții importante atrase pe fonduri europene, să îmbunătățim aceste condiții de trai. Să remediem cumva nenorocul acestor copii și persoane cu dizabilități. Nu e vina lor că s-au născut așa. Nu e vina vârstnicilor cazați în centre, că nu mai au o altă modalitate de a-și duce zilele, pe la apusul vieții, decât în centrele pe care Consiliul Județean le gestionează, prin DGASPC. În toate aceste centre, de-a lungul celor 30 de ani de existență a direcției, nu a existat vreo astfel de abatere ca cea prezentată recent în presa națională și în presa locală. Este sigur un eveniment reprobabil, un lucru care nu poate fi acceptat și nu poate fi tolerat. Copiii aceștia, toți sunt cu handicap neuropsihic. Ori nu există la nivelul județului Ialomița un medic neuropsihiatru pediatru, din păcate. Se merge periodic cu acești copii la controale la medici la București sau în alte zone… Dar vreau să spun încă un lucru: Personalul din centru se atașează de acești copii. Unii dintre ei lucrează de ani de zile aici. E imposibil uman vorbind să nu te atașezi de acești copii în momentul în care vezi atâta chin și atâta suferință din cauze naturale date de Dumnezeu și nu de altcineva. Nu a existat niciun fel de rea intenție și de rele tratamente aplicate minorului, așa cum am fost acuzați în mass-media. Nu s-a făcut acest lucru în ideea de a abuza copilul, de a-l agresa, de a-l bate. Nu există urme de violență. Am avut o expertiză medico-legală și sunt sigur că va reieși faptul că acea rană, pe care copilul o are, a fost autoprovocată și nu a fost provocată de cineva, de vreun asistent sau de un angajat al DGASPC”, a mai adăugat secretarul general al județului Ialomița, care coordonează activitatea DGASPC Ialomița.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus ( )