Un nou impuls pentru antreprenoriatul social în România prin lansarea programului „consolid8 – Synergies for Social Businesses”

Un nou program național dedicat sprijinirii antreprenoriatului social în regiunile mai puțin dezvoltate ale României a fost lansat recent: „consolid8 – Synergies for Social Businesses”, un accelerator ce promite să transforme ideile cu impact în afaceri sustenabile. Finanțat prin Fondul Social European+ și implementat de fonduri-structurale.ro, în parteneriat cu Centrul Cultural Plai, Synerb Venture Catalyzer și Nod Makerspace, programul are ca obiectiv stimularea dezvoltării întreprinderilor sociale în mediul urban, excluzând municipiul București și județul Ilfov.

Cursuri gratuite, certificare și subvenții

În perioada aprilie – iulie 2025, 131 de persoane vor beneficia de cursuri online gratuite de formare în antreprenoriat social, la finalul cărora vor obține o certificare națională în ocupația „Antreprenor în economia socială” (cod COR 112032). Formarea include sesiuni online de grup, mentorat individual, sprijin în elaborarea planului de afaceri, precum și posibilitatea de a primi o subvenție între 350 și 900 de lei, în funcție de nivelul de studii al participantului. „Vrem să sprijinim inițiative cu impact social real, în orașele din regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Ne adresăm persoanelor care vor să construiască afaceri sustenabile ce contribuie la binele comunității, fie că sunt tineri între 30 și 35 de ani, persoane din grupuri vulnerabile sau aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Dragoș Jaliu, expert în economie socială și trainer în cadrul proiectului.

Premii de până la 66.000 euro pentru idei de afaceri

După finalizarea cursurilor, participanții vor putea intra într-o competiție de planuri de afaceri, desfășurată între iulie și septembrie 2025. Cele mai bune 34 de idei vor beneficia de finanțări nerambursabile de până la 327.610,80 lei (aprox. 66.000 euro) pentru înființarea unei întreprinderi sociale. În plus, antreprenorii selectați vor primi mentorat, participare la bootcampuri, ateliere tematice și vizite de studiu. Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să: fie persoane cu vârsta între 30 și 35 de ani, din grupuri vulnerabile, șomeri sau persoane inactive, să aibă domiciliul în regiunile Sud Muntenia, Sud-Est, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru, Sud-Vest, să fi absolvit cel puțin liceul, să intenționeze să înființeze o întreprindere socială în mediul urban și să nu fi absolvit anterior un curs de „Antreprenor în economia socială” sau „Manager de întreprindere socială” finanțat din fonduri publice nerambursabile.
Programul vine în continuarea unor inițiative de succes, printre care: Cofeels – cafenea socială în care 4 din cei 6 angajați sunt persoane cu dizabilități; Hodaia Cosmetice – producător de cosmetice naturale; Waldkinder Plus – grădiniță cu program educațional în natură; ONE.shirt – linie de haine realizate din materiale textile recuperate.
Înscrierile se fac online, pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita locurilor disponibile. Cei interesați pot afla mai multe și se pot înscrie pe site-ul oficial:
https://fonduri-structurale.ro/consolid8-synergies-for-social-businesses-PEO

Despre proiect

Proiectul „consolid8 – Synergies for Social Businesses” (cod SMIS 311816) se desfășoară între decembrie 2024 și februarie 2027, fiind cofinanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027. Valoarea totală eligibilă este de 14.889.209,39 lei, din care 14.783.197,28 lei provin din fonduri europene nerambursabile.
Obiectivul principal al inițiativei este integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile și încurajarea economiei sociale ca instrument de coeziune socială și dezvoltare durabilă. Se estimează că, până în 2028, vor fi înființate 34 de întreprinderi sociale și create 136 de locuri de muncă.

Gabriel MICU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus ( )