Elevii români nu cred în utilitatea feedbackului acordat profesorilor

Deși feedbackul elevilor asupra activității didactice este un drept prevăzut în Statutul Elevului, acesta este rareori utilizat în mod eficient și luat în considerare de către cadrele didactice. Conform unui studiu realizat de Salvați Copiii România, doar 43% dintre elevi oferă feedback profesorilor, iar din această proporție, doar 24% o fac conform metodologiei.
Unul dintre motivele pentru care elevii evită să acorde feedback este lipsa de impact pe care aceștia o percep. Aproximativ patru din zece respondenți consideră că opinia lor nu va fi luată în considerare sau că demersul nu este necesar. Datele studiului arată că doar doi din zece elevi au discutat cu un profesor despre rezultatele feedbackului oferit, iar dintre aceștia, aproape 70% susțin că opiniile lor au fost luate în considerare în mică măsură sau deloc. Procesul de colectare a feedbackului este conceput astfel încât să fie anonim, pentru a permite elevilor să evalueze obiectiv activitatea didactică. Feedbackul se colectează de la elevii din gimnaziu, liceu și învățământ profesional, iar profesorii primesc doar evaluările elevilor din clasele lor. Cu toate acestea, raportul final nu este analizat de către inspectoratele școlare, ceea ce înseamnă că, în cazul unor rezultate slabe, nu sunt luate măsuri concrete. De asemenea, în unele cazuri, feedbackul nu rămâne anonim, iar 8% dintre elevi afirmă că au fost sancționați pentru că și-au exprimat opinia, fie prin note mai mici, fie prin avertizări verbale.

Participarea elevilor la deciziile din educație, o lacună a sistemului

Președintele Executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, atrage atenția asupra faptului că elevii sunt, în mod sistematic, excluși din deciziile care îi privesc. „Una dintre marile lacune ale sistemului românesc de educație este lipsa participării reale a copiilor în deciziile care îi privesc direct. De exemplu, excluderea elevilor din consiliile de administrație ale școlilor până la vârsta de 18 ani contravine Convenției ONU privind Drepturile Copilului”, a declarat Alexandrescu.
Această lipsă de implicare a elevilor în procesele decizionale contribuie la scăderea închiderii lor în sistemul educațional. Un studiu Salvați Copiii arată că peste 55% dintre elevii de gimnaziu și liceu intenționează să părăsească țara, iar o treime dintre ei vor să îmeargă la studii în străinătate. Doar o treime dintre elevi mai consideră că școala le dezvoltă pasiunile și le oferă cunoștințe utile pentru viitor, o scădere dramatică față de acum un deceniu.
Rezultatele studiului indică o nevoie urgentă de reformare a procesului de feedback în școli, astfel încât opiniile elevilor să fie luate în considerare, iar procesul să devină mai transparent și lipsit de riscuri pentru cei care înșeamnă feedback sincer. Mai mult, este necesară creșterea implicării elevilor în deciziile din sistemul educațional pentru a recâștiga închiderea acestora în educația din România.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus ( )