Tutorialele „Cutia Bebelușului”, un nou sprijin video pentru mame și viitorii părinți, lansat de Salvați Copiii, Asociația SAMAS și Fundația OMV Petrom
Salvați Copiii România și Asociația SAMAS, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, lansează o inițiativă educațională esențială pentru sănătatea gravidelor și a mamelor cu nou-născuți: seria de tutoriale video „Cutia Bebelușului”. Cele opt materiale sunt realizate de o echipă de medici, psihologi, asistente medicale și moașe, specializați în sănătatea mamei și copilului. Fiecare tutorial abordează subiecte fundamentale precum alăptarea, diversificarea alimentației, conectarea cu bebelușul, febra și semnele de boală, depresia postpartum și altele. Mesajele sunt formulate clar și accesibil, bazate pe informații medicale validate de profesioniști din domeniu.
Campania de promovare a tutorialelor se va desfășura online, pe YouTube, TikTok și rețelele Meta (Facebook și Instagram). Producțiile video, cu o durată totală de aproximativ 30 de minute, vor fi utilizate și de organizații în cursurile pentru părinți, dar și de partenerii programului – medici de familie și asistenți medicali comunitari. Obiectivul este de a oferi părinților un instrument util, modern și ușor accesibil, în momentele în care au întrebări sau îngrijorări legate de sănătatea și creșterea copilului. Potrivit raportului de impact realizat în 2024, 95% dintre mamele care au beneficiat de programul „Cutia Bebelușului” au participat pentru prima dată la cursuri oferite de cadre medicale. De asemenea, 81% dintre ele au afirmat că majoritatea informațiilor obținute le erau necunoscute anterior.
Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației OMV Petrom, subliniază rolul tutorialelor în completarea sprijinului oferit mamelor: „Cutia Bebelușului este un program complex care oferă, pe lângă suport material, și suport informațional. Pentru mamele care au puțin timp pentru informare, lansăm aceste 8 tutoriale ce răspund celor mai frecvente întrebări ale părinților. Cu ajutorul canalelor online, sperăm să ajungem la cât mai multe mame și să contribuim la reducerea mortalității infantile.” Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România, atrage atenția asupra nevoii urgente de educație parentală corectă: „Noi ne dorim protecție pentru copii și părinții lor, adesea vulnerabili în fața informațiilor false. Tutorialele extind sprijinul programului către un public mult mai larg. Orice părinte va putea găsi răspunsuri relevante și validate științific.” Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv al Asociației SAMAS, adaugă: „Sfaturile specialiștilor sunt informația corectă care înlocuiește miturile despre creșterea copiilor. Cutia Bebelușului a fost de la început un canal de informare pentru părinți, iar aceste tutoriale aduc un plus de sprijin emoțional și profesional.”
Printre temele abordate în tutoriale se numără: „Cutia Bebelușului – primul pătuț”, cu Mirela Păcălici, explică modul în care părinții pot folosi cutia în siguranță ca loc de dormit și pentru îngrijirea zilnică a bebelușului, „Hai să vorbim despre alăptare”, cu Viorica Neață, oferă informații esențiale despre atașarea la sân și încurajarea mamelor: „Și tu poți alăpta!”, „Diversificarea alimentației”, cu dr. Cristina Chiriac, este un ghid practic despre introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului, „Hai să vorbim despre plânsul bebelușului”, cu Liliana Movsessian, răspunde la întrebarea: „De ce plânge bebelușul meu?”, explicând principalele cauze și soluții, „Cum să te conectezi cu bebelușul tău”, cu psihologul Mihaela Dinu, explică importanța contactului vizual, tactil și vocal în dezvoltarea atașamentului, „Ce faci când bebelușul are febră? Semne de alarmă”, cu dr. Cristina Chiriac, ajută părinții să identifice simptomele care necesită prezentarea la medic, „Mituri de care să te ferești când ai un bebeluș”, cu Mirela Păcălici, combate ideile greșite frecvente în rândul părinților, de la băi „interzise” până la folosirea căciuliței în exces sau „Când un copil nu aduce doar bucurie. Depresia postpartum”, cu Adina Păun, vorbește despre depresia postnatală, o afecțiune adesea ignorată, dar tratabilă, care afectează mulți părinți.
Programul „Cutia Bebelușului”, inspirat de modelul finlandez și adaptat la nevoile locale, a ajuns la peste 15.300 de mame și bebeluși din 1.300 de comunități dezavantajate. Scopul este reducerea mortalității infantile prin îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și educație parentală. Până în prezent, 870 de cadre medicale au fost implicate în acest demers. Cutia este oferită gratuit mamelor care accesează serviciile de îngrijire prenatală oferite de sistemul public de sănătate începând cu cel târziu luna a patra de sarcină. Fundația OMV Petrom a finanțat programul cu 11 milioane de euro, contribuind și la dotarea cu echipamente medicale a secțiilor de neonatologie, a cabinetelor din mediul rural, precum și la achiziționarea de incubatoare și unități mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți.
Salvați Copiii România, cu o experiență de peste 35 de ani, derulează programe și politici publice pentru protejarea drepturilor copiilor. Ca membru al rețelei internaționale Save the Children, organizația luptă pentru accesul fiecărui copil la educație, sănătate, protecție și participare activă în societate. Peste 4.150.000 de copii din România au beneficiat, până acum, de sprijinul Salvați Copiii.
Cristina ANDREI