Târgul Produselor Tradiționale Pascale capătă, de la o ediție la alta, o și mai mare amploare

Zilele acestea, studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală – Filiala Călărași au organizat un eveniment specific acestei perioade calendaristice, sub egida „Târgul Produselor Tradiționale Pascale”. Ajunsă la cea de-a opta ediție, manifestarea s-a dovedit a fi o reușită, creativitatea studenților reușind să-i surprindă și de data aceasta, în mod plăcut, pe vizitatorii prezenți cu o diversitate largă de produse. Ouă vopsite, sărmăluțe, drob, friptură de miel, pastramă, pește, mici, prăjituri, cozonac, pască, au fost doar câteva din produsele cu care studenții i-au îmbiat pe participanți să le deguste și să se inspire pentru tradiționala masă de Paște.

Evenimentul a avut loc mai exact, marți, 15 aprilie 2025, în curtea liceului agricol, unde se află sediul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală – Filiala Călărași. La târg au participat Daniela Crețu (directorul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală – Filiala Călărași); Marius Micu (decanul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală – USAMV); Marius Dulce (primarul municipiului Călărași); Cristian Bogdan Mihai și Laurențiu Dan Ionescu (vicepreședinții Consiliului Județean Călărași); Laurențiu State (prefectul județului Călărași); Asociația Județeană de Agroturism, Turism Rural și Ecologic Călărași; studenți din anul 1 și 4 ai facultății, reprezentanții liceelor tehnice, tehnologice și teoretice din Călărași, mass media locală.
Profesorul universitar doctor Daniela Crețu a subliniat că scopul acțiunii a fost de a se promova atât facultatea, cât și tradițiile pascale, ce au rămas nealterate peste ani. ,,Este o mare bucurie că astăzi, pe lângă apropierea Învierii Domnului, serbăm renașterea naturii și bucuria de a fi împreună, căci până la urmă acesta este cel mai important obiectiv. Față de anii anteriori, valoarea adăugată, adusă acestui eveniment, e faptul că ne aflăm la cea de-a doua ediție la care participă și liceele. Anul trecut am invitat doar liceele tehnice și tehnologice, iar acum și liceele teoretice. Alături de studenții noștri și liceele și-au pus în valoare îndemânarea, abilitățile, creativitatea, ingeniozitatea de a demonstra faptul că masa de Paște poate să arate într-un anumit fel. Iar fiecare vizitator se poate inspira din ceea ce studenții și elevii noștri prezintă astăzi. E foarte important să păstrăm aceste tradiții pentru că Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Indiferent de mediul din care provenim, urban sau rural, avem practic aceleași gânduri. Este o sărbătoare a curățeniei sufletești pe de altă parte și, în condițiile acestea, zic eu că, trebuie cu adevărat să ne implicăm, mai ales noi cei din domeniul educației. Pentru că, așa cum am spus de multe ori, între educație și cultură se pune semnul egalității. Orice persoană care dorește să treacă în categoria intelectualilor și să-și facă o carieră trebuie neapărat să-și cunoască trecutul pentru a putea avea idei de viitor din care să se inspire. Studenții noștri se implică de fiecare dată cu mare aplomb la organizarea activității. Iar în ce privește comunitatea locală, faptul că sute de persoane vizitează acest târg demonstrează că eforturile și talentul studenților noștri sunt apreciate”, a precizat prof.univ. dr. Daniela Crețu, specificând că adevărata provocare, în organizarea acestui târg, o reprezintă trierea ideilor studenților. Căci aceștia vin cu foarte multe idei și nu trebuie să coincidă neapărat pentru fiecare an de studiu. ,,Mă bucur tare să văd că, față de anul trecut, liceenii chiar s-au depășit. Au venit cu mult mai multe produse și sunt foarte, foarte creativi. Pe viitor am dori ca acest eveniment să se extindă și la nivel județean. Am purtat discuții cu autoritățile locale în acest sens, dar rămâne să analizăm care va fi impactul în comunitate. Pentru că noi dorim în primul rând să promovăm facultatea, acest parteneriat viabil între mediul universitar și cel preuniversitar. Și, cred eu că, ceea ce facem momentul acesta este chiar foarte bine. Dar evident că întotdeauna este loc de mai bine și mă bucură foarte mult faptul că autoritățile locale susțin ideile noastre. În ceea ce-i privește pe studenții noștri, de fiecare dată mă conving că sunt pregătiți pentru a conduce și sloganul facultății noastre este foarte bine ancorat în realitate. Dar eu adaug, ca întotdeauna, că la ei acasă trebuie să-și ofere această șansă”, a mai spus directorul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală – Filiala Călărași.
La rândul lui, decanul Marius Micu a explicat că scopul acțiunii este de a se trece de la teorie la practică și vizitatorii să vadă că studenții facultății sunt pregătiți: „Mă bucură faptul că acest târg s-a extins și la nivelul liceelor din Călărași. Astfel putem să arătăm viitorilor studenți, absolvenți ai mediului preuniversitar, că există Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală în Călărași și scoatem specialiști în domeniu. Așa că pot să vină să studieze în Călărași, fără a nevoiți să suporte costurile unor centre universitare din București. Contăm pe implicarea liceelor în acest parteneriat și ne bucură faptul că toate autoritățile locale au fost și sunt alături de noi. Practic este un parteneriat în care mediul academic vine și își dă mâna cu toate autoritățile implicate în dezvoltarea județului Călărași. Pentru că deviza noastră la facultate este «Pregătim pentru a conduce» și doar prin acest parteneriat ne putem îndeplini misiunea. Cert este că impactul acestui eveniment îl vom vedea în toamnă prin numărul de studenți înscriși la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală. Pentru că nu rămânem la o poveste doar pe un pliant, la o ofertă educațională, ci venim în mod practic și le arătăm tinerilor liceeni că pot urma cursurile facultății. Cred că împreună cu aportul autorităților locale impactul acestui eveniment la anul va fi unul și mai mare”.

„Evenimentul trebuie promovat la o scară mai largă”

Autoritățile prezente au avut și ele doar cuvinte de apreciere pentru cadrele didactice, liceeni și studenți. Prefectul Laurențiu State a rămas foarte impresionat de talentul și implicarea tinerilor. „Astăzi suntem alături de doamna director Daniela Crețu care, de fiecare dată, ne încântă cu aceste organizări exemplare. M-au impresionat în primul rând ouăle vopsite, care sunt specifice acestei sărbători, drobul, sărmăluțele, cozonacul. Mă bucur să văd că tinerii noștri sunt foarte inventivi și îi felicit pentru organizarea acestui târg de produse tradiționale, cu ocazia Săptămânii luminate. Prilej cu care vreau să le urez atât dumnealor, cât și călărășenilor, un Paște binecuvântat, cu liniște și pace, în primul rând. Așa cum bine spunea la o acțiune organizată la Oltenița, domnul profesor Tudor, dacă nu ne cunoaștem trecutul, nu ne configurăm viitorul așa cum trebuie. Păstrarea tradițiilor ne caracterizează pe noi, ca români și le promovăm de fiecare dată cu mult drag la orice eveniment”, a declarat prefectul Laurențiu State. „Este îmbucurător că acești tineri minunați păstrează tradiția, ne învață și o duc mai departe. De ce nu, de la anul, poate ne gândim să facem acest târg mai mare la Călărași. În ultimul timp, am constatat că există, peste tot, interes pentru aceste produse tradiționale, dar trebuie creat un eveniment de așa natură încât să fie promovat mult mai bine. De fapt, aici este un concurs între studenți și facultate. De aceea, evenimentul trebuie promovat la o scară mai largă. Să fie mult mai bine pregătit și, de ce nu, să atragă chiar mai multă lume care să vină să-și expună produsele tradiționale. Putem face acest lucru în viitor și chiar am vorbit cu doamna director și cu domnul decan ca, de la anul, să organizăm acest eveniment pe Pietonalul nostru, astfel încât să fie văzut de toată lumea, să vină toți să-și prezinte și să comercializeze produsele respective… Târgul preparatelor de Paște a devenit o tradiție la USAMV Călărași. De la ouăle roșii la pasca rumenă, de la cozonacul înzestrat cu aromă de rom și vanilie și până la drobul plin cu verdeață, toate au fost pregătite de studenții facultății și de elevii liceelor călărășene. O colaborare culinară care te duce cu gândul la masa bunicii. Încă o dată, îi felicit pe toți pentru originalitatea standurilor expoziționale și pentru faptul că duc obiceiurile mai departe”, a punctat Marius Dulce, primarul municipiului Călărași.
Și vicepreședintele Bogdan Mihai apreciază că acțiunea a fost una inedită. „E o acțiune inedită, o tradiție care ne face cumva să simțim și altceva decât tumultul obișnuit al zilei. Mergem la muncă, rezolvăm probleme, iar acum profităm de relaxare împreună cu niște oameni inimoși. Chiar am vorbit cu câțiva dintre elevi care mi-au spus că au făcut ei singuri cozonacul astă noapte și m-au invitat să-l degust. Este foarte important să le dai o confirmare celor care se implică în evenimente inedite și deosebite. Ori ceea ce se întâmplă aici asta reprezintă și este un exemplu bun de urmat pentru alte entități care ar trebui să se implice și să genereze asemenea activități. Pentru că, la un moment dat, dacă dezvolți acest târg și îi dai amploare va deveni chiar și un reper turistic”, a menționat vicepreședintele CJ Călărași.
Una peste alta, evenimentul s-a dovedit a fi reușită. Echipele de studenți și elevi de liceu, care au expus produse tradiționale la târgul pascal, au reușit să atragă atenția comunității cu această acțiune. Căci, au demonstrat bune practici și au promovat cu mândrie cultura și tradițiile culinare românești.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus ( )