Salvați Copiii și CMBRAE lansează proiectul pilot de orientare vocațională „What’s Next?“

Organizația Salvați Copiii și Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), cu sprijinul Banca Transilvania, au lansat proiectul pilot de orientare vocațională și consiliere în carieră “What’s Next?” pentru anul școlar 2024-2025. Această inițiativă vizează sprijinirea elevilor din București în alegerea unui traseu profesional potrivit aptitudinilor și aspirațiilor lor.
Un studiu realizat de Salvați Copiii și CMBRAE arată că aproape jumătate dintre elevii români chestionați (45,2%) au o viziune optimistă asupra viitorului profesional, în timp ce 46,4% sunt nesiguri sau moderaț optimiști. Doar 5,4% dintre elevi sunt pesimiști, iar aproape 3% nu au o impresie clară asupra acestui subiect. Scopul proiectului „What’s Next?“ este de a asigura accesul elevilor la un proces de consiliere și orientare profesională de calitate, prin formarea specialiștilor și dezvoltarea unor resurse moderne de informare pentru elevi, părinți și cadre didactice. Potrivit anchetei realizate de Salvați Copiii, cei mai de încredere ghizi în alegerea carierei sunt părinții (74,7% dintre elevi consideră că aceștia le oferă un sprijin semnificativ). Pe locurile următoare se află resursele digitale (45,8%) și profesorii de la disciplinele preferate (41,4%).
Cu toate acestea, ancheta a evidențiat că 38,5% dintre elevi nu au participat la activități de orientare și consiliere în carieră, deși au auzit despre acestea. Totodată, 66,3% dintre respondenți ar fi dispuși să aloce cel puțin două ore pe lună pentru astfel de activități. Teama de eșec este principala dificultate resimțită de elevi (67,9%), urmată de nesiguranța legată de viitor (54%). Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, subliniază importanța ghidării elevilor: „Copiii se tem de eșec pentru că au nevoie de mai multe informații și recomandări. Orientarea și consilierea sunt esențiale pentru ca aceștia să învețe să-și valorifice potențialul“. Aura Stănculescu, Director CMBRAE, adaugăcă „Școala și familia ar trebui să echipeze elevii pentru a naviga în siguranță pe drumurile vieții. Consilierea și orientarea în carieră sunt cruciale pentru ca elevii să aleagă rutele care le valorifică potențialul“.
Consilierea și orientarea în carieră sunt reglementate prin OME 5701/31.07.2024. De asemenea, curriculumul național include discipline precum „Dezvoltare personală“ (clasa pregătitoare – clasa a II-a), „Consiliere și dezvoltare personală“ (clasele V-VIII) și „Consiliere și orientare“ pentru învățământul profesional și tehnic. Deși aceste programe sunt reglementate prin ordine ministeriale, aplicarea lor variază. Spre exemplu, CMBRAE dispune de un ToolKit de carieră inspirat dintr-un model olandez, care îi ajută pe elevi să-și descopere aptitudinile și interesele, dar acesta nu este implementat uniform la nivel național.
Prin proiectul „What’s Next?“, Salvați Copiii și CMBRAE împreună cu Banca Transilvania speră să ofere elevilor un sprijin real în procesul decizional privind viitorul lor profesional, facilitând accesul la informații utile și specialiști bine pregătiți.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )