Salvați Copiii România dotează 60 de cabinete medicale din mediul rural

Organizația Salvați Copiii România a realizat o investiție de 1 milion de euro pentru dotarea a 60 de cabinete de medicină de familie din mediul rural, situate în 28 de județe. Această inițiativă face parte din programul „Primul pas spre sănătate” și are drept obiectiv reducerea ratei mortalității infantile în zonele defavorizate. Prin această investiție, aproximativ 12.000 de mame și femei însărcinate din comunități rurale defavorizate beneficiază de acces îmbunătățit la servicii medicale primare. De asemenea, 14.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani au acum acces la servicii esențiale de sănătate timpurie.
În cele două ediții ale programului, sprijinul a ajuns la 100 de comunități rurale din 33 de județe, inclusiv: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea și Vaslui.

Dotări moderne pentru îngrijirea mamelor și copiilor

Cabinetele medicale beneficiază de 1.400 de echipamente esențiale pentru diagnosticare, tratament și monitorizare, printre care: ecograf portabil, analizor de colesterol, glicemie și hemoglobină, holter, electrocardiograf, defibrilator semiautomat, doppler vascular și fetal, pulsoximetru, oftalmoscop și masă ginecologică. „O problemă serioasă este legată de modul fragmentar de urmărire a sarcinii. Acum, datorită echipamentelor primite, s-a dus vestea că avem ecograf și gravidele au început să vină la control. Putem să le oferim informații despre sarcină, drepturi și îngrijirea copilului. Am urmat cursuri de specializare în ecografie și am încercat să țin pasul cu noile tehnologii. Cu ecograful portabil, pot oferi acum pacienților mei o evaluare mai rapidă și mai accesibilă”, a precizat Dr. Baroti Barna, medic de familie în comuna Cârța, județul Harghita.
Inițiatorii programului subliniază importanța sprijinului acordat cabinetelor medicale din mediul rural pentru reducerea decalajelor sociale și asigurarea îngrijirii medicale de calitate pentru mame și copii. „Accesul limitat la servicii medicale de sănătate are consecințe dramatice pentru copiii din mediul rural, de aceea este esențială investiția directă în comunitate, în cabinetele medicilor de familie, astfel încât copiii și gravidele să poată primi îngrijirea medicală optimă. Disparitățile dintre urban și rural rămân una dintre problemele majore”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației OMV Petrom, a evidențiat impactul acestei inițiative: „Dotarea cabinetelor de medicină de familie aduce beneficii în comunitățile rurale dezavantajate și reduce decalajele sociale. Programul îmbină sprijinul direct cu educația pentru a contribui la reducerea ratei mortalității infantile și susținerea mamelor.”

Despre program

„Primul pas spre sănătate” este un program implementat de Salvați Copiii România, cu finanțare de 1,5 milioane de euro din partea Fundației OMV Petrom. Prin această inițiativă, 100 de cabinete de medicină de familie au fost dotate cu echipamente medicale esențiale, precum ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical.
Prin asigurarea consultațiilor la nivel local, programul urmărește scăderea presiunii asupra spitalelor județene și camerelor de gardă din marile orașe, reducerea distanțelor și a costurilor pentru consultațiile pre și postnatale, contribuind astfel la îmbunătățirea stării de sănătate a mamelor și copiilor din zonele rurale defavorizate.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (1)
  • comentariu-avatar

    Only wanna say that this is very helpful, Thanks for taking your time to write this.

  • Disqus ( )