„Nu se mai poate face agricultură doar uitându-ne sus și așteptând să plouă”

Dacă în mandatul 2020-2024, Ciprian Pandea a ocupat funcția de senator, acum este deputat în Parlamentul României. Și diferența pe care a constatat-o de când activează, ca deputat, este cea decizională între cele două camere. Mai exact, Camera Deputaților are foarte multe segmente decizionale, în comparație cu Senatul unde acest lucru se întâmpla doar la Externe, Justiție și Apărare. „Domeniile acestea, cel puțin în ultimii 4 ani, au fost exclusiv ale președintelui României, pentru că el ne reprezenta pe plan extern, chiar și în ceea ce privește apărarea, fiindcă era comandantul suprem. La Camera Deputaților suntem decizionali pe toate celelalte domenii și este mai mult de muncă. Programul este mult mai strict decât la Senat. Dar mă simt mult mai în largul meu datorită faptului că, aici, colegii sunt mai apropiați de vârsta mea decât cei de la Senat”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, deputatul călărășean Ciprian Pandea, președintele Organizației Județene PNL Călărași. Care, în acest mandat, face parte din Comisia pentru buget, finanțe și Bănci și Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.
Firește că deputatul călărășean a contribuit în mod activ, în cadrul comisiei, la elaborarea bugetului țării pentru anul 2025. S-au depus eforturi pentru ca bugetul să fie unul echilibrat chiar dacă nu este îndestulător. Așa încât bugetul pe 2025 este unul bazat pe continuarea investițiilor și lupta împotriva risipei. Deputatul mai spune că a abordat această problemă în discuțiile cu primarii liberali din județul Călărași. Cu toate că, înainte de a fi adoptat, toată lumea se temea că acesta va fi unul de austeritate, fără niciun fel de investiții, după aprobarea în Parlament, bugetul este asemănător celui de anul trecut. Motiv pentru care investițiile derulate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vor continua fără niciun fel de problemă. De altfel, continuarea proiectelor prin intermediul acestui program este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a comunităților, inclusiv a județului Călărași. Nu în ultimul rând este necesară și rambursarea banilor prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiindcă sunt foarte multe proiecte aprobate, dar, din păcate, nici până în prezent, nu s-a primit niciun fel de finanțare. „Aici mă refer exclusiv la pistele de biciclete pentru că fiecare unitate administrativ teritorială a primit lucrul acesta. Mai sunt proiecte pentru clădirile verzi, cu eficientizare energetică și multe altele. Vorbesc de cele cu fonduri europene, pentru că de la bugetul național s-au desfășurat și se desfășoară în continuare fără cea mai mică problemă. Deci primarii pot sta liniștiți, căci vor primi banii. Într-adevăr, Guvernul a avut mici obstacole în ceea ce privește rambursarea prin PNRR din cauza faptului că nu a reușit să îndeplinească toate reformele. Dar cred eu că, în ceasul al 12-lea, domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a înțeles că nu ne putem dezvolta fără banii din PNRR. Referitor la noile măsuri fiscale propuse, pentru 2025, pot spune că județul Călărași nu va fi foarte afectat. Nu este un județ plin de funcționari publici și nu s-au făcut foarte multe angajări. Pe zona de dezvoltare vom merge la fel ca și până acum. În ceea ce privește micșorarea locurilor de muncă de la stat, am avut grijă în mandatul trecut, atât eu cât și colegii de la PSD, să nu se depășească sub nici o formă organigrama în instituții. Astfel încât să nu fie nevoie să se facă acum disponibilizări foarte multe”, a subliniat deputatul Ciprian Pandea.

„Încercăm să facem cât mai multe investiții prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare“

O altă preocupare importantă pentru Ciprian Pandea este legată de agricultură, mai cu seamă că județul Călărași e unul preponderent agricol. Nu demult chiar a avut o discuție cu un fermier din județ ce deține o societate agricolă. Este vorba de Costel Anghel de la Independența care l-a rugat să facă demersuri în vederea modificării legislației, așa încât să nu mai fie nevoit să plătească impozit și pe dividendele oferite membrilor din asociație. Lucru pe care deputatul îl va pune, în perioada următoare, în practică prin depunerea unui proiect de lege, în ambele comisii în cadrul cărora activează. În plan mai sunt și elaborarea de politici agricole de care să beneficieze fermierii, inclusiv cei din Călărași. „Încercăm să facem cât mai multe investiții prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, în zona de canal, de irigații, astfel încât fiecare fermier să se poată bucura de bogăția asta pe care o are încă planeta. Pentru că nu se mai poate face agricultură doar uitându-ne sus și așteptând să plouă. Este foarte clar că agricultura trebuie și ea să progreseze și de aceea încercăm să suplimentăm sumele pentru ANIF… Încercăm să facem în așa fel încât lucrurile să fie puse cât mai ușor de pus în practică, căci, din păcate, în România, cea mai mare problemă a noastră sunt documentele și mai puțin ideea propriu-zisă. De exemplu, de ani de zile s-a promovat legea conform căreia nu mai este nevoie de ștampilă și cu toate astea sunt instituții ale statului în care nu poți ridica o adeverință pentru o firmă dacă nu te duci cu ștampila respectivă. Cred că ar trebui în primul și primul rând să avem grijă ca toată lumea să respecte legea și după aia să mai modificăm acolo unde, evident, e cazul. Eu nu m-am dus în Parlament ca să modific o anumită legislație, ci pur și simplu în funcție de ce nevoie are fiecare”, a mai adăugat deputatul călărășean.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )