Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Slobozia
Astăzi, 29 aprilie, românii sărbătoresc Ziua Veteranilor de Război. Cu acest prilej de omagiere a jertfei eroilor, ziua de 29 aprilie, în care creștinii ortodocși sărbătoresc ,,Izvorul Tămăduirii”, a fost marcată și în județul Ialomița. Festivitatea a avut loc la monumentul Eroilor ,,Col. Popescu”, lângă Catedrala Episcopală ,,Înălțarea Domnului”.
Din păcate, în județul Ialomița, mai sunt în viață doar zece veterani de război.
După intonarea Imnului Național și oficierea serviciului religios, profesorul de istorie Valentin Gheorghe a ținut un discurs intitulat ,,Veteranii la 120 de ani” legat de însemnătatea zilei de 29 aprilie. Ulterior, plutonier adjutant Marius Popescu, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, a ținut un discurs în numele celor jertfiți pentru patrie.
La microfon s-au mai aflat Horia Mierlăcioiu, locțiitorul Batalionului 113 Artilerie ,,Bărăganul” și un elev al Școlii ,,Sf. Andrei”, care a recitat o poezie.
În încheiere, prefectul Județului Ialomița, Marin Constantin, a vorbit despre ceea ce înseamnă sacrificiul românilor din istorie pentru el și pentru întreaga țară, care a ieșit mereu triumfătoare indiferent de situație. ,,Am vrut să sărbătorim într-un context mai larg această zi a veteranilor de război, care, la rândul lor, au supraviețuit, foarte puțini, din păcate. Vremea lasă amprenta asupra cursului vieții. Sunt zece în județul Ialomița și la fel de puțini în toată țara, și ei niște eroi. Eu recunosc că despre poporul meu cred – și sunt mândru de el – că este un erou. Un popor care are 2.000 de ani ca și creștinism nu are cum să fie decât un erou supraviețuind în această mare slavă, cu o bucățică mică de pământ ocupată de latini. Poporul meu n-are cum să nu fie un erou, cum, în aceste 2.000 de ani, a fost atacat, s-a încercat să fie subjugat și nu i-a reușit nimănui. Poporul meu, poporul nostru, cu siguranță, va dăinui tuturor tipurilor de veterani. De ce spun asta? Spun, pentru că, după sutele de războaie până la epoca modernă, după cele două Războaie Mondiale, au venit alte tipuri de lupte. Războaie economice, războaie cu viruși, războaie lângă noi. Și mulțumim lui Dumnezeu că suntem în NATO și în Uniunea Europeană și departe, cât de cât, de acest război. Războaie care au făcut veterani după fiecare tip de război. Acum avem niște eroi, ai poporului român, care este, cred, după Polonia, a doua țară ce rămâne alături de ucraineni. Cum să nu fii mândru de poporul tău? Oricâte lucruri grele ne-ar încerca, oricâte n-ar merge în viața noastră, sunt multe alte lucruri bune, frumoase, care să ne facă să fim mândri că suntem români. Eu sunt mândru că sunt român, ialomițean, că avem copii care vin să înțeleagă, alături de noi, ce înseamnă războiul și veteranii de război. La mulți ani veteranilor și urmașilor lor, Dumnezeu să-i ierte pe cei care s-au jertfit pentru poporul nostru!”, a declarat prefectul județului.
Evenimentul s-a încheiat cu ceremonialul depunerii de coroane de către reprezentanți de asociații, de instituții publice, partide politice și parlamentari și, nu în ultimul rând, cu defilarea Gărzii de Onoare.
Petruța RIDICHE