Ziua Statisticii oficiale în România, 165 de ani de excelență și dedicație
Astăzi, 12 iulie 2024, sărbătorim 165 de ani de la momentul istoric în care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Ordonanţa de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă. Acest act, datând din 1859, marchează nașterea statisticii oficiale în România, una dintre primele instituții publice apărute după Unirea Principatelor Române și unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa.
De-a lungul timpului, statistica oficială a cunoscut numeroase evoluții și reorganizări, schimbându-și succesiv denumirea, dar rămânând fidelă principiilor fundamentale de respect față de adevăr și probitate. Aceasta a continuat să fie principalul instrument de cunoaștere și evaluare a realităților țării, oferind date esențiale autorităților, agenților economici și întregii societăți pentru elaborarea și implementarea unor programe realiste de guvernare și dezvoltare economică și socială. Actul de înființare a statisticii oficiale a reprezentat o împlinire mult așteptată, consacrând eforturile, tenacitatea și înțelepciunea celor care și-au dedicat viața unei științe aflate atunci la început de drum. Printre aceștia, se remarcă două mari personalități ale statisticii românești: Dionisie Pop Marțian și Ion Ionescu de la Brad, care sunt recunoscuți în galeria de aur a marilor înaintași ai poporului român.
În decursul existenței sale, instituția a purtat diverse nume, reflectând evoluțiile și adaptările sale la nevoile timpului: Direcția de Statistică Generală a Statului (1892), Institutul de Statistică Generală a Statului (1925), Institutul Central de Statistică (1936)
Direcția Centrală de Statistică (1951), Comisia Națională pentru Statistică (1989), Institutul Național de Statistică și Studii Economice (1998) sau Institutul Național de Statistică (2001). Astăzi, la cei 165 de ani de existență neîntreruptă, statistica oficială românească este modernă și performantă, integrată încă de la început în sistemul de valori europene. Este capabilă să răspundă marilor provocări ale vieții contemporane, conform celor mai avansate standarde internaționale. Pe scara timpului, acești 165 de ani reprezintă experiența, profesionalismul, seriozitatea și exigența acumulată de statisticieni de-a lungul vremii. Recunoașterea oficială a meritelor lor s-a concretizat, în anul 2002, prin instituirea, prin HG nr. 592, a „Zilei Statisticianului”, sărbătorită anual, în a doua zi de vineri a lunii iulie.
La ceas aniversar, Direcţia Judeţeană de Statistică Ialomiţa transmite felicitări și mulțumiri tuturor celor care, în calitate de furnizori sau utilizatori de date statistice, dau sens activității de statistică oficială. De asemenea, mulțumim mass-mediei locale pentru modul obiectiv de reflectare și transmitere către opinia publică a datelor și informațiilor statistice ce caracterizează situația economică și socială a județului Ialomița.
Marius BĂDRĂGAN