Ziua Romilor Ialomiţeni – o sărbătoare a unităţii şi culturii
Ţinând cont că la nivelul judeţului Ialomiţa există importante comunităţi de romi, liderii acestei etnii fac toate eforturile pentru a le înlesni tot felul de facilităţi. Nu doar în ce priveşte nevoile materiale, ci şi cele legate de suflet. Aşa se face că, în urmă cu câţiva ani, Leonida Mandache (preşedintele Asociaţiei Partida Romilor, Filiala Ialomiţa) a iniţiat o zi specială. Este vorba de Ziua Romilor Ialomiţeni, care a devenit deja o tradiţie în Ialomiţa. Iniţiativa a plecat de la o dorinţă a liderului ca şi romii din Ialomiţa să aibă parte de o sărbătoare dedicată în mod special lor. Ca o expresie a bucuriei, unui mesaj către înţelegere, cunoaştere şi prietenie.
Manifestarea, ajunsă în acest an la cea de-a noua ediţie, a beneficiat de o amploare deosebită, fiind organizată, de data aceasta, pe parcursul a trei zile, respectiv în perioada 11-13 august 2023, în afara oraşului Slobozia, la Poligon. Locaţia a fost aleasă cu grijă, dovedindu-se mai mult decât generoasă, atât pentru participanţi, cât şi comercianţii care s-au întrecut în a le oferi acestora tot felul de bunătăţi (mici, ceafă la grătar, bere, sucuri, gogoşi, îngheţată, etc.), tombole cu câştiguri atractive, un parc de distracţie şi spectacole cu muzică de toate genurile. Şi, chiar dacă preţurile nu au fost deloc de neglijat, cei dornici de petrecere nu s-au lăsat descurajaţi, venind, cu mic, cu mare, pentru a uita, măcar pentru câteva ore, de greutăţile zilnice cu care se confruntă în această perioadă.
Preşedintele Leonida Mandache a subliniat nu o dată că romii, fiind o comunitate destul de reprezentativă în Ialomiţa, merită ca măcar o dată pe an, să aibă o zi a lor. „Noi suntem în jur de 30 mii de cetăţeni de etnie romă care locuim în 26 comunităţi, un procent de 10-12% din totalul populaţiei judeţului Ialomiţa. Cea mai mare comunitate de romi este la Bărbuleşti, cu peste 8.000 de cetăţeni, cu primar, viceprimar şi consilieri de etnie romă. Asta înseamnă că administraţia de acolo este reprezentată de romi şi vreau să scot în evidenţă, prin faptul acesta, că se poate. Adică există şi oameni care pot să conducă o Primărie. Lucrurile au mers spre bine, dar mai sunt, din păcate şi probleme. Am crezut că este necesar ca măcar o dată pe an să avem şi noi o zi a noastră, a celor 30.000 de romi care trăiesc în Ialomiţa. De ce am ales Slobozia? Noi suntem acum la a 9-a ediţie a Zilei Romilor Ialomiţeni. În celelalte 8 ediţii, am tot organizat ziua în diverse localităţi, unde avem comunităţi mari: Bărcăneşti, Borăneşti, Bărbuleşti, Urziceni, etc. Acum a venit rândul Sloboziei, dar nu doar pentru că şi aici avem o comunitate destul de numeroasă şi semnificativă de romi. Ceea ce am organizat la Slobozia, nu s-a mai făcut nicăieri în ţară. Mă refer la amploarea evenimentului, pe parcursul a trei zile, cu o semnificaţie şi reprezentativitate mai rar întâlnită. Atunci nu era corect ca un asemenea eveniment – cu astfel de artişti, cu o susţinere din partea Consiliului Judeţean Ialomiţa şi Primăriei Municipiului Slobozia – să nu-l organizăm în municipiul reşedinţă de judeţ”,a precizat preşedintele Mandache, specificând că bugetul total a ajuns la circa 150 mii lei, CJ Ialomiţa şi Primăria Slobozia contribuind, în calitate de parteneri, cu sub 100 mii lei. Restul a provenit de la Organizaţia Partida Romilor Ialomiţa şi sponsorizări, spectacolul şi plata artiştilor fiind coordonată de firma de impresariat reprezentată de Florin Axinte, de la Vacanţa Mare.
Liderul romilor ialomiţeni consideră că era necesar ca sărbătoarea să se întindă pe mai multe zile. „Întotdeauna am făcut câte o zi şi de fiecare dată se termina, cu toţii consideram că a fost prea puţin, la cât de frumos şi bine organizat s-a dovedit a fi. A venit timpul când am avut posibilitatea să îl organizăm pe trei zile şi cred că a meritat. Petrecerea a fost dedicată nu doar cetăţenilor de etnie romă, ci şi celorlalţi locuitori, atât din Ialomiţa, cât şi din alte judeţe. Intrarea a fost liberă, noi am primit pe toată lumea, cu drag…Legat de spectacol, am căutat să acoperim mai multe genuri, nu doar manele.
Au fost prezenţi artiştii noştri, precum Tzancă Uraganul, Jean de la Craiova, Vali Vijelie, Narcis şi Ştefan de la Bărbuleşti, Neluţă Neagu, Formaţia lui Dan Bursuc cu Cristiana, Sorinel Copilul de Aur, George Udilă, Bogdan de la Ploieşti, Sorinel Puştiu. Apoi, Doina Bărăganului, Ionuţ Dolănescu şi soţia, Maria Dragomiroiu. Au mai evoluat Giulia, Alin Oprea, Alex Velea, Conecter, Talisman şi mulţi alţii. Am combinat programul în aşa fel încât să avem vârfuri în toate cele trei zile. Activitatea artistică s-a derulat vineri şi sâmbătă de la ora 17.00 până la 24.00, iar duminică, de la ora 17.00 până la 23.00. Cred că au fost aproximativ 26.000 participanţi prezenţi, pe parcursul celor trei zile. Am avut cel mai frumos parc de distracţii care a fost în Slobozia, spre bucuria copiilor noştri şi nu numai – comedii, maşinuţe, comercianţi. Totul este la început, un spectacol de anvergura asta nu s-a făcut niciodată aici. Am avut, zic eu, o reprezentare la cotele cele mai înalte şi ne vom mândri cu o astfel de zi. În urma acestor evenimente, cu siguranţă că se va vorbi foarte mult de acum încolo”, a mai adăugat Leonida Mandache.
„Demontarea prejudecăţii reprezintă un efort considerabil pe care cu toţii trebuie să-l facem”
La rândul lui, prof. Sandu Ion (inspector şcolar pe probleme de minorităţi şi prim vicepreşedintele Partidei Romilor, Filiala Ialomiţa) a atras atenţia că în nici un caz nu a fost vorba de un festival de manele, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public ideea, de către o parte de ,,binevoitori”. Şi, la o adică, maneaua nu reprezintă un gen muzical specific romilor. Muzica autentică a romilor este cea lăutărească. De aceea, nu
întâmplător, la festival au fost prezenţi şi lăutari de prestigiu, cunoscuţi la nivel naţional. Dar pentru a fi mulţumite toate gusturile, au evoluat şi solişti cu manele, apreciate, în general, de întreaga populaţie. „Atunci când se vorbeşte de romi, există tendinţa de a fi emise tot felul de opinii, căci oamenii, în general, se raportează la experienţele personale, atunci când se referă la ce înseamnă minoritatea romă. Dorim să se iasă în faţă cu o cunoaştere autentică, obiectivă, fiindcă romii reprezintă o parte componentă a societăţii româneşti, a culturii româneşti, de sute de ani. Acesta este un obiectiv pe care Organizaţia îl are, exprimat în repetate rânduri la manifestările de până acum, cu
prilejul Zilei Minorităţilor, Zilei Internaţionale a Romilor, manifestări cu caracter educaţional. Întotdeauna s-a dorit să se transmită astfel de mesaje. Prejudecăţile sunt fireşti, toţi le avem. Nefiresc este atunci când prejudecata devine o coordonată fundamentală în existenţă socială. Demontarea prejudecăţii reprezintă un efort considerabil pe care cu toţii trebuie să-l facem, mai ales noi, cei ce ne-am asumat identitatea”, a punctat prim vicepreşedintele Partidei Romilor, Filiala Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN