Ziua Romilor Ialomiţeni a fost sărbătorită în data de 9 octombrie

Dat fiind că la nivelul judeţului Ialomiţa există importante comunităţi de romi, liderii acestei etnii fac toate eforturile pentru a le înlesni tot felul de facilităţi. Nu doar în ce priveşte nevoile materiale, ci şi cele legate de suflet.
Aşa se face că, în urmă cu câţiva ani, Leonida Mandache (preşedintele Asociaţiei Partida Romilor, Filiala Ialomiţa) a iniţiat o zi specială. Este vorba de Ziua Romilor Ialomiţeni, care a ajuns la cea de-a noua ediţie în acest an. Iniţiativa a plecat de la o dorinţă a liderului ca şi romii din Ialomiţa să aibă parte de o sărbătoare dedicată în mod special lor. ,,Noi, în judeţul Ialomiţa, suntem un număr destul de semnificativ de romi. Avem comunitatea cea mai mare la Bărbuleşti, dar şi altele cu opt sau zece familii. Însă, tot romi sunt, tot ai noştri. Aşa că am luat în calcul toate familiile de romi din judeţul Ialomiţa. M-am consultat cu nişte colegi, cu preşedintele Nicolae Păun. Am mers cu solicitarea şi dumnealui i s-a părut important ceea ce vrem să facem. A fost de acord şi am organizat prima ediţie prin anul 2013, dacă ţin eu bine minte. Acum suntem la a noua ediţie a Zilei Romilor Ialomiţeni. Noi o sărbătoream în luna septembrie, în preajma zilei Sfintei Marii. Acum am întârziat puţin din motive tehnice, dar am programat-o pe 9 octombrie. Este foarte important să avem şi noi ziua noastră, a romilor, care să fie utilă şi plăcută pentru toţi membrii etniei”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii ,,Din viaţa romilor”, Leonida Mandache (preşedintele Asociaţiei Partida Romilor, Filiala Ialomiţa), specificând că manifestarea va cuprinde o paletă largă de activităţi. ,,Sunt mai multe momente plăcute. Am dorit să scoatem în evidenţă toate reuşitele noastre înfăptuite de-a lungul anului. Am căutat să transmitem cetăţenilor noştri de etnie romă – şi nu numai – ce a putut să facă Partida Romilor nu doar pentru cultură, ci şi învăţământ, sănătate, toată problematica romilor. Această zi este una remarcabilă – zic eu – prin a evidenţia tot ce am înfăptuit noi frumos şi folositor pentru cetăţenii de etnie romă. Sigur că se putea face mult mai mult, dar trebuie să transmit un mesaj foarte important: suntem limitaţi financiar. Din puţinul pe care îl avem căutăm să cuprindem toate domeniile, dar nu mai mult decât ne permite legea. Căutăm să mulţumim pe toată lumea cu ceea ce avem. Dar noi suntem învăţaţi din puţin să facem mult”, a subliniat preşedintele Mandache.
În calitate de consilier judeţean (la primul mandat) a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajuta comunitatea de romi din care face parte. De altfel, de peste 20 de ani a activat în administraţie. A fost consilier local, a lucrat vreo 7-8 ani in cabinetul prefectului şi are destulă experienţă de comunicare cu reprezentanţii judeţului. A avut o relaţie extraordinar de bună şi înainte de a fi consilier judeţean cu cei care conduc judeţul, indiferent de cine a fost preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, prefect sau preşedintele PSD, partid cu care a colaborat şi o va face şi pe viitor. A găsit înţelegere şi deschidere din partea tuturor celor care reprezintă judeţul.
Una peste alta, data de 9 octombrie va fi una deosebit de importantă şi din alt punct de vedere, căci vor avea loc şi alegeri la Partida Romilor. La ambele evenimente, au fost trimise invitaţii tuturor autorităţilor de la nivel judeţean şi central. „Avem invitaţi de onoare, căci la astfel de evenimente trebuie să participe şi ei pentru a nu se ştirbi din valoare. Automat trebuie să participe şi invitaţi de marcă pentru a vedea ce facem noi. Consider că şi primul eveniment – Adunarea generală – şi al doilea – Ziua Romilor Ialomiţeni, sunt marcante la nivelul judeţului. Atunci este imperios necesar să avem printre noi ca şi invitaţi reprezentanţii judeţului. Am discuta cu preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Pavel care m-a asigurat că va fi prezent. Şi domnul prefect Marin Constantin mi-a confirmat prezenţa. Am discutat cu domnul deputat Ştefan Muşoiu şi, la fel, va participa. Avem invitaţi deputaţi, senatori, primari şi nu în ultimul rând pe domnul preşedinte Nicolae Păun. De fiecare dată mă bucură şi mă onorează să îl am alături de mine pe acest om minunat. Urmează să mai discut şi cu alţi reprezentanţi ai judeţului, de la alte partide. Până la urma urmei este un eveniment cultural, plăcut. Avem ca invitat special pe Ştefan de la Bărbuleşti, unul dintre cei mai consacraţi şi cunoscuţi artişti din România. Va fi alături de noi, împreună cu băiatul lui, Narcis. Asta cu siguranţă va creşte dorinţa de participare. Fără puţină muzică şi veselie, parcă evenimentul nu are ceea ce trebuie. Pe lângă artiştii pe care i-am menţionat, îl mai avem şi pe Marius Babanu cu formaţia. Mai avem şi alte surprize. La final, vreau să mulţumesc de pe acum tuturor celor care vor participa la acest eveniment şi să-mi cer scuze celor ce nu vor avea posibilitatea să fie prezenţi. Sala Europa este limitată, din păcate, că număr de locuri. Promit că Ziua Romilor Ialomiţeni de anul viitor o vom face pe un stadion mare, acolo unde avem posibilitatea să chemăm toţi cetăţenii noştri de etnie romă, să ne bucurăm împreună”, a mai adăugat Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

Mihaela DUMITRU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )