Ziua Protecției Civile din România: misiuni, evoluție și exerciții de alarmare
La 28 februarie, românii sărbătoresc Ziua Protecției Civile, o ocazie importantă pentru a reflecta asupra evoluției și contribuției acestei instituții esențiale în asigurarea securității naționale. În 1933, Regele Carol al II-lea a semnat „Înalt Decret Regal nr. 468”, aprobând Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene. Această hotărâre a fost o reacție la devastările produse de Primul Război Mondial și este considerată actul de naștere al Protecției Civile, inițial cunoscută sub numele de „Apărare Pasivă”.
Din 2004, activitatea de protecție civilă este coordonată la nivel național de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județului Ialomița de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu”. Protecția civilă este o componentă vitală a sistemului de securitate națională, concentrându-se pe activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice și umanitare. Obiectivul principal al Protecției Civile este prevenirea și reducerea riscurilor de dezastre, protejarea populației, a bunurilor materiale și a mediului în fața efectelor negative ale situațiilor de urgență și a conflictelor armate. Misiunile la nivel județean includ protecția împotriva inundațiilor, cutremurelor, acțiuni de intervenție în cazul căderilor abundente de zăpadă, gestionarea munițiilor neexplodate, intervenții în caz de poluare a râurilor, limitarea efectelor epizootiilor și monitorizarea transporturilor periculoase.
Ziua de 28 februarie reprezintă un moment de sărbătoare pentru specialiștii Protecției Civile, care și-au dedicat carierele sprijinirii semenilor cu dăruire, curaj și solidaritate. Pentru a marca această zi, autoritățile desfășoară exerciții de alarmare publică, cum este „Miercurea Alarmelor”, programat între orele 10.00 și 11.00. Acest exercițiu are drept scop antrenarea autorităților locale, verificarea sistemului de alarmare și pregătirea populației prin familiarizarea cu semnificația semnalelor de alarmare.
Chiar dacă exercițiul poate genera disconfort în rândul populației, este esențial pentru asigurarea pregătirii și eficienței în situații de urgență. Opinia publică este informată cu privire la necesitatea și utilitatea desfășurării acestui tip de exercițiu, subliniind importanța implicării și cooperării cetățenilor. De asemenea, cetățenii sunt încurajați să obțină informații despre modul de comportare în situații de urgență accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcând aplicația de mobil DSU din App Store sau Google Play. Aceste resurse oferă sfaturi și ghiduri utile pentru a asigura siguranța individuală și colectivă în fața unor evenimente neprevăzute.
Cristina ANDREI