Ziua Națională a României, sărbătorită la Slobozia

 

1 decembrie, Ziua Națională a României, a fost sărbătorită la Slobozia, în Piața Unirii, la monumentul “Mihai Viteazul”. Cu această ocazie, la eveniment au fost prezenți Tonița Manea (subprefectul județului Ialomița cu atribuții de prefect), Marian Pavel (președintele Consiliului Județean Ialomița), Alexandru Potor (administratorul public al județului), Ștefan Mușoiu (deputat PSD Ialomița), Raluca Dumitrescu (deputat PSD Ialomița), Dragoș Soare (primarul Municipiului Slobozia) și Adrian Mocioniu (consilier local din partea Pro România).

 

După intonarea Imnului Național al României și oficierea ceremonialului religios, prefectul județului Ialomița, Tonița Manea, a ținut o alocuțiune în cinstea acestei zile importante. “1 decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și reușită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale. Voința exprimată la Chișinău, Cernăuți și Alba-Iulia, a desăvârșit, în mod demografic, unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria acestei țări. Este o lecție despre perseverență și coeziune, deosebit de utilă și necesară acum, pentru că, dragi români, doar printr-un efort comun vom putea depăși această perioadă dificilă. Știu că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează. Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solitari, au făcut sacrificii și au depus, zi de zi, eforturi în această luptă dură cu virusul. Mulțumesc tuturor celor care sunt parte a sistemului medical și au luptat în linia întâi pentru salvarea vieților și limitarea efectelor pandemiei. Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu luare aminte. Ne onorăm trecutul cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă o pildă pentru fiecare dintre noi. Să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper! Dragi români, de ziua noastră națională, pe data de 1 decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește, să ne gândim împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc ce s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, de conjunctură și de opțiunile politice. Vom trece cu bine peste aceste încercări grele, la mai bine de un secol de la unirea tuturor românilor, având în suflet și în inimă reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Aceștia, prin determinare, unitate și sacrificii, au oferit sens vieții lor, atunci și viitorului nostru, astăzi. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, a declarat subprefectul județului Ialomița.

 

Ulterior, a urmat ceremonialul depunerii de coroane de flori. La final, cetățenii prezenți pentru a urmări evenimentul, au avut parte de frumoasa defilare a Gărzii de Onoare.

Petruța RIDICHE

 

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )