Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost marcată şi la Călăraşi

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Călăraşi a sărbătorit, la sfârşitul săptămânii trecute, „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti”, prin evenimentul ,,Zilele Recoltei”. Acţiunea s-a înscris într-o campanie amplă de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimentele de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea ,,Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. Campania este derulată, la nivel naţional, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Produsele româneşti trebuie să ocupe vitrinele magazinelor şi să umple mesele consumatorilor pentru că sunt extraordinar de bune, iar producătorii noştri valoroşi ştiu să le pregătească şi o fac cu mult suflet. Noi trebuie să fim stăruitori în a ne păstra tradiţiile şi să consumăm ceea ce produce pământul. Avem un patrimoniu gastronomic extrem de bogat pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn pe toţi să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”, a îndemnat, în acest context, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea.

Zilele Recoltei s-au desfăşurat, mai exact, în perioada 7-9 octombrie 2022, pe platoul din faţa Prefecturii Judeţului Călăraşi. Alături de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Călăraşi, un rol important l-au avut, ca parteneri, Consiliul Judeţean Călăraşi şi Primăria Municipiului Călăraşi. Producătorii locali au fost antrenaţi în această importantă acţiune de promovare a produselor agroalimentare româneşti, prin participarea la o expoziţie cu vânzare. Pe parcursul celor trei zile de târg, călărăşenii au avut ocazia să aleagă dintr-o gamă variată de produse, cu adevărat de calitate: preparate din carne, produse din lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, miere, dulceţuri, plante aromatice.
Deschiderea oficială a avut loc, la ora 12.00 (în locaţia mai sus menţionată), la aceasta fiind prezenţi: Vasile Iliuţă (preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi); Ion Stan (directorul executiv al DAJ Călăraşi); Marius Dulce (primarul municipiului Călăraşi); ing. Marian Drăgan (preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi); secretar de stat de la MADR; directori de instituţii din subordinea CJ, CL sau deconcentrate.
Prima intervenţie a fost a lui Ion Stan, directorul executiv al DAJ Călăraşi, care le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă, trecând apoi la o succintă prezentare a evenimentului. „Vreau să vă spun că acest eveniment a fost organizat cu sprijinul Primăriei Călăraşi şi al Consiliului Judeţean Călăraşi. Avem aproximativ 25 de standuri ce aparţin producătorilor din judeţul Călăraşi, cu care ne mândrim. Produsele lor sunt mult mai naturale, de calitate. Nu au pesticide şi sunt de sezon. Aşa că, îi îndemn pe călărăşeni să le consume cu toată încrederea…Vă mulţumesc tuturor şi vă dorim mult succes în activitate. De asemenea, vreau să mulţumesc, în primul rând colegilor mei din Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Călăraşi, cât şi colaboratorilor. Este vorba de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor, care a fost prezent la eveniment cu un stand de informare şi promovare a utilizării seminţelor certificate. Apoi, Inspectoratul Fitosanitar, Camera de Comerţ şi Industrie Călăraşi”, a precizat directorul DAJ Călăraşi.

,,Este foarte important să protejăm producţia autohtonă”

Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce a îndemnat ca toţi locuitorii să fie alături de producătorii locali care muncesc din greu pentru a face producţie. „Noi am furat astăzi startul, ca să spun aşa, pentru că pe 10 octombrie este sărbătorită Ziua Naţională a Produselor Româneşti. Ne bucurăm că avem producătorii noştri, că au răbdarea şi timpul, în vremurile astea grele, să facă producţie. Noi toţi trebuie să fim alături de ei, pentru că este foarte important să producem aici, să protejăm producţia autohtonă. Aşa ne protejăm şi locurile de muncă. Eu vreau să-i felicit pe producători pentru munca pe care o depun. Domnule director Stan, chiar că vă felicit pentru iniţiativă. Noi am venit alături de dumneavoastră pentru că ne dorim să protejăm şi să fim alături de producătorii locali. Mulţumim şi să aveţi spor aici. Vă doresc ca toţi călărăşenii să vină să cumpere de la dumneavoastră”, a subliniat primarul Marius Dulce.
La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă a felicitat, de asemenea, iniţiativa, manifestându-şi totodată bucuria de a-i revedea pe producătorii autohtoni. „Mă bucur să revăd producătorii din judeţul Călăraşi, prezenţi la acest târg. E clar. Dăm timpul înapoi şi ne aducem aminte că pe vremuri aveam un simbol al acelor târguri. E vorba de domnul Adam. Felicitări pentru ceea ce făceaţi, eraţi în centrul atenţiei şi ne bucuram că ne invitaţi pe toţi fermierii judeţului Călăraşi să fim prezenţi. Aici trebuie să-l pomenim şi pe domnul inginer Ciulinaru care reuşea să ne convingă să fim prezenţi…nu conta culoarea politică la momentul acela, ci să fim prezenţi la un eveniment al judeţului Călăraşi…Salut pe toată lumea prezentă azi aici. Mulţumim domnule ministru secretar de stat, Ion Găman că sunteţi prezent la un eveniment atât de important pentru judeţul Călăraşi. Cred că astăzi producătorii noştri locali sunt mulţumiţi că oamenii din Călăraşi au venit în număr mare şi s-au aprovizionat pentru iarnă, cu produse tradiţionale călărăşene. Vă mulţumesc domnule director Stan şi vă felicit pentru această zi minunată – Ziua recoltei la Călăraşi”, a punctat şeful judeţului Călăraşi.

Ministerul Agriculturii este şi va fi alături de producătorii români, în toate proiectele pe care şi le-au propus

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ion Găman, a transmis un mesaj de susţinere tuturor producătorilor locali, în contextul în care MADR derulează o amplă campanie de conştientizare a importanţei consumului produselor autohtone. „Am deosebita plăcere şi onoare să particip astăzi la acest eveniment, în calitate de reprezentant al Ministerului Agriculturii şi de locuitor al municipiului Călăraşi. Vă transmit mesajul de salut şi gândurile bune din partea domnului ministru Petre Daea. Dumnealui nu a putut participa din cauza programului foarte încărcat. Vreau să felicit, în primul rând, organizatorii, participanţii, făuritorii de pâine şi de produse agroalimentare. Îi asigur că Ministerul Agriculturii este şi va fi alături de ei, în realizarea tuturor proiectelor pe care şi le-au propus. Vă mulţumesc mult şi vă urez: Spor la vânzări! Spor la treabă”, le-a urat Ion Găman, producătorilor.

Alexandra TUDOR

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )