Ziua Mondială a Zonelor Umede
Ca în fiecare an, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Ialomiţa a marcat, pe 2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede care sărbătoreşte Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Convenţia a fost semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, prin care s-a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede, documentul fiind ratificat de România prin Legea 5/1991, înscriindu-se printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural.
Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri.
Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.
Campania din acest an, desfăşurată cu tema „Inseparabile – Apa, zonele umede şi viaţa” a evidenţiat contribuţia zonelor umede la cantitatea şi calitatea apei dulci de pe planeta noastră şi încurajează acţiuni pentru a le restabili şi a opri pierderea lor. „Apa şi zonele umede sunt conectate într-o coexistenţă inseparabilă, vitală pentru viaţă, bunăstarea noastră şi sănătatea planetei noastre”, a precizat Laurenţiu Ghiauru, directorul executiv al APM Ialomiţa.
Ramona BUTNARIU