Ziua Imnului Naţional la Slobozia

 

Pe 29 iulie, românii au sărbătorit Ziua Imnului Naţional. Şi autorităţile din Slobozia au marcat momentul în Piaţa Revoluţiei, pe  Platoul Palatului Administrativ din municipiul Slobozia.

La ceremonie au fost prezenţi Marian Pavel (preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa), Mihai Tănăsescu (prefectul judeţului), alte oficialităţi locale şi judeţene, cadre militare şi cetăţeni ai oraşului veniţi să asiste la manifestare.

După slujba oficiată de un sobor de preoţi, prefectul Mihai Tănăsescu a ţinut o cuvântare despre semnificaţia zilei de 29 iulie, reamintind momente importante ale istoriei României: „Ne-am adunat aici pentru a cinsti unul dintre semnele sacre ale României. Intonarea imnului este un simbol al identităţii naţionale care a însufleţit şi a inspirat curaj românilor în momentele cruciale ale istoriei noastre şi a cărui zi o sărbătorim în fiecare an la data de 29 iulie. Imnul trezeşte în fiecare dintre noi un sentiment de dragoste, de devotament faţă de patrie şi popor, vibrând în sufletul fiecărui român ca un ecou al trecutului. Este un element definitoriu al statului român şi al unităţii Revoluţiei române de la 1848. «Deşteaptă-te, române!», creaţia scriitorului şi muzicianului Anton Pann pe versurile poetului revoluţionar Andrei Mureşanu, a devenit, începând din anul 1990, Imnul Naţional al României, iar câţiva ani mai târziu, în 1998, la data de 29 iulie a fost desemnată ziua Imnului Naţional al României. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, «Deşteaptă-te, române!» a fost ales imediat după revoluţia din decembrie 1989, imnul naţional al României fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Astfel, ca un arc peste timp, «Deşteaptă-te, române!» redevine Imnul Naţional al României, reprezentând, alături de drapelul naţional, stema şi sigiliul statului, simbolul valorilor şi idealurilor poporului român şi unul dintre factorii unificatori ai naţiunii, fiind izvorât din spiritul anului 1848”.

La finalul ceremoniei, a fost intonat Imnul „Deşteaptă-te, române!” în acordurile fanfarei municipale, după care slobozenii au avut parte de defilarea Gărzii de onoare.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )