Ziua Grâului Bărăgan 2021
După o lungă perioadă de restricţii, cauzată de pandemie, fermierii ialomiţeni au avut parte de o socializare benefică. Prilejul le-a fost oferit de Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Ialomiţa şi APPR (Asociaţia Producătorilor de Porumb din România) care, alături de Compania ADAMA, au organizat, în premieră, Ziua Grâului Bărăgan. Pe parcursul a două zile, fermierii ialomiţeni au avut posibilitatea să facă schimb de experienţă, să vizioneze cele mai performante tehnologii de semănat şi 42 soiuri de grâu provenite de la 9 companii producătoare de seminţe.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc, mai exact, în data de 8 iunie 2021, ora 10.00, la Mărculeşti, la ferma SC. Telehuz Agriserv SRL. Participarea a fost destul de numeroasă, printre cei prezenţi evidenţiindu-se Costin Dragoş Telehuz (preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa), Nicolae Sitaru (preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb România); Theodor Ichim (preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dobrogea); Cristina Cionga ( directorul pentru afaceri europene al APPR).
În cadrul întâlnirii, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea a semnat o adeziune la Asociaţia Producătorilor de Porumb România. Demersul a fost unul formal, în fapt acest act fiind decis în urmă cu câteva zile.
După semnarea adeziunii, preşedinţii celor două asociaţii agricole au fost invitaţi să spună câteva cuvinte. Prima intervenţie a aparţinut preşedintelui APPR, Nicolae Sitaru. „Sunt foarte bucuros că astăzi, la Costin, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea a hotărât să facă un pas formal – căci hotărârea a fost luată în urmă cu câteva zile – anume să adere la APPR. De fapt e cam pretenţios spus adere, căci împreună putem să fim o forţă. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât vom putea reprezenta ceva şi vom fi mai puternici. Sunt bucuros pentru faptul că putem să fim şi faţă în faţă. A trecut nebunia asta de pandemie care ne chinuie de un an de zile. Sper ca toate măsurile să înceapă încet –încet să fie retrase şi să ne reluăm viaţa de dinainte. Revenind la asocierea noastră, la cele două organizaţii, sperăm ca împreună să putem face mai mult decât a făcut până acum APPR. Orice întărire care vine din orice parte a ţării e binevenită. Asta va face ca valoarea noastră, ca organizaţie, a tuturor fermierilor care înţeleg să se organizeze, să fie mult mai mare. Iar autorităţile, care teoretic ar trebui să tragă la aceeaşi căruţă cu noi, să ţină cont şi de părerile noastre”, a precizat Nicolae Sitaru, preşedintele APPR.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Dobrogea, Theodor Ichim a pus accentul pe unitate şi solidaritate, nu înainte însă de a mulţumi organizatorilor pentru oportunitatea de a participa la un astfel de eveniment. „În primul rând vreau să adresez mulţumiri organizatorilor. Noi, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea suntem o asociaţie tânără născută anul trecut în urma protestelor din august, cu tractoarele pe străzi. Reprezentăm fermierii din Dobrogea cei care oarecum anul trecut au ajuns la capătul răbdării şi puterii. Suntem bucuroşi să fim deschişi şi să avem colaborări cu toate asociaţiile de agricultori din România. Dar, cea mai aproape dintre toate asociaţiile mi se pare că sunt cei de la APPR, colegii noştri din Ialomiţa, fermieri ca şi noi. Sper ca pe parcursul colaborării noastre să ne păstrăm coerenţa, consecvenţa şi uniţi să fim o forţă care să impună o anumită direcţie în ceea ce priveşte agricultura din România, să conştientizăm politicienii şi tot ce înseamnă factor decizional vizavi de problemele cu care agricultorii se confruntă. Iar problemele să le rezolvăm împreună. Cu cât suntem mai mulţi, cu cât suntem mai uniţi, cu cât suntem mai solidari, cu atât cuvântul nostru va merge mai departe şi mesajul nostru va fi ascultat. Eu cred în această asociere. Cred în această adeziune la APPR şi cred în proiectele pe care le vom desfăşura în următoarea perioadă împreună şi, de ce nu, pe tot parcursul existenţei noastre. Să fie într-un ceas bun”, a punctat Theodor Ichim.
Misiunea de a prezenta o scurtă introducere în ceea ce înseamnă noutăţile privind politica agricolă comună şi ultimele noutăţi de la Bruxelles în ceea ce priveşte trialogul, i-a revenit Cristinei Cionga, care are o experienţă de peste douăzeci şi cinci de ani în politici agricole. Aceasta a informat că este vorba de 386 miliarde euro finanţare PAC (Politica Agricolă Comună), dintre care o parte deja sunt în curs de a fi cheltuiţi după vechile reguli, din perioada anterioară. Bani noi cheltuiţi pe reguli vechi, în perioada de tranziţie 2021-2022. În toată perioada de programare, România va beneficia de 21,5 miliarde euro, dintre care 13,7 miliarde euro în pilonul 1 sub formă de plăţi directe şi 7,73 miliarde lei prin Fondul de Dezvoltare Rurală, plus fondurile Next Generation care să ajute la refacerea Europei post Covid. „Trialogul de la Bruxelles, început acum zece zile, nu s-a soldat cu nici un fel de verdict, cu ceea ce aşteptam noi, fermierii Europei care vrem predictibilitate. Vrem să ştim cum vor transpune autorităţile naţionale în Planul Naţional Strategic ceea ce se hotărăşte la Bruxelles. Reamintesc că tot ceea ce înseamnă Politică Agricolă Comună din 2023 încolo trebuie hotărât în cursul acestui an. Se hotărăşte prin negocieri între Consiliul Europei şi Parlamentul European, cei doi poli legislatori, mediaţi de Comisia Europeană, baza de negociere constituind-o chiar propunerea Comisiei lansată la 1 iunie 2018…Asupra unor puncte s-a căzut de acord, dar rămân nerezolvate multe probleme importante pentru agricultorii Europei care aşteaptă cu înfrigurare finalizarea acestor negocieri fiindcă de ele va depinde soarta lor, soarta agriculturii, soarta subvenţiilor”, a punctat Cristina Cionga.
„Fermierii din APPR au înţeles că trebuie să fie cât mai pro activi”
La rândul lui, Costin Telehuz este mulţumit de reuşita evenimentului, mai cu seamă că scopul a fost atins, în speţă o informare cât mai bună a fermierilor. „Am avut o platformă cu 42 de soiuri aflate în comparaţie, în condiţii similare de tehnologie. Fermierii au avut posibilitatea să compare parcelele de grâu, direct în câmp şi să vadă ce face fiecare utilaj în parte din cele 6 semănători. A fost prezentată tehnologia minimum tillage, foarte răspândită în Bărăgan în ultima vreme, tehnologia strip – tillage care câştigă din ce în ce mai mult teren. Am avut şi o semănătoare ce a semănat direct, fără nici un fel de pregătire, aşa numitul no tillage… Asociaţia noastră se străduieşte să aducă mereu informaţii, aşa încât nivelul de pregătire al fermierilor să crească. Orice acţiune, întreprinsă în sensul acesta, începând de la schimbul de experienţă între noi, ca membri, din diverse zone ale judeţului sau din judeţele vecine – este benefică. Au avut loc discuţii, legate de problematica legislaţiei europene şi ce se mai discută la Guvern şi Minister, un tur în câmp. Una peste alta, a fost o zi specială pentru că fermierii din APPR au înţeles că trebuie să fie cât mai pro activi”, a subliniat Costin Telehuz, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa.
Ramona BUTNARIU