Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință

Poliția Română lansează, pentru al patrulea an consecutiv, Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 24 de state din Europa.
Țările europene participante în 2022, la EU Focus Day 2022, sunt Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Georgia, Franța, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Țările de Jos și Ungaria. Inițiativa lansată de autoritățile de aplicare a legii reunite în cadrul EUCPN (European Crime Prevention Network) și EUROPOL își propune informarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.
Conform situației operative înregistrată la nivelul structurilor de specialitate din Poliția Română, se constată că acest tip de infracțiune, „furt din locuință”, se află pe un trend descendent în țară. Polițiștii structurilor de prevenire a criminalității vor evidenția, însă, prin diverse activități, principalele moduri de operare și tipuri de bunuri vizate de infractori. Vor fi comunicate și riscurile din perioada vacanței și modul în care poate afecta un astfel de furt. În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”. Dar nu sunt neglijate nici metodele clasice, precum escaladarea ușilor sau ferestrelor, forțarea sau tăierea încuietorilor ori elementelor de siguranță ale ușilor/porților cu instrumente dure, ruperea butucului/sistemelor de închidere și așa mai departe. De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuință sunt banii și bijuteriile.
În acest context, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Aceștia trebuie să conștientizeze că check-in-ul din aeroport sau vacanță aduce like-uri, dar îi face vulnerabili în fața hoților. Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință este un eveniment inițiat și lansat în anul 2019, chiar în perioada în care România a asigurat Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest concept se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente față de locuința și bunurile proprii.

Cătălina GHEORGHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )