Zeci de intervenții IJSU Ialomița, pe parcursul acestui weekend

În ultimele 72 de ore, pompierii ialomițeni au fost prezenți, în continuu, pe teren, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. Misiunile acestora au vizat, în principal: 40 de cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat SMURD și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave; două misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor cu ocazia desfășurării unor evenimente sportive și un incendiu.
Incendiul s-a produs duminică, 22 mai, în jurul orei 16:40, la locuința unui cetățean din comuna Sudiți. Salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea acestuia.

Trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD s-au deplasat de urgență la locul solicitării. Au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, articole de uz casnic, obiecte textile și mobilier. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
Una dintre cauzele de incendiu cel mai des întâlnită în perioada de primăvară este folosirea focului deschis pentru igienizare, prin arderea deşeurilor şi resturilor vegetale adunate peste iarnă în gospodării, curţi, grădini sau terenuri virane. Este o tehnică ce se folosește dintotdeauna, mai ales în mediul rural. Însă, aceste focuri se pot extinde cu ușurință la case, dependințe și depozite de furaje din propria gospodărie sau chiar liziere de pădure, dacă se află în apropiere. Aplicarea unor reguli simple conduce la înlăturarea principalelor cauze de incendiu şi la diminuarea considerabilă a pagubelor rezultate în urma incendiilor produse la gospodăriile populaţiei. Astfel, cetățenii trebuie să țină cont să nu aprindă focul la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, la 100 metri faţă de depozitele de furaje și la 200 metri de liziera pădurii. „Nu aprindeţi focurile pe timp de vânt, nu le lăsaţi nesupravegheate ori în grija copiilor, bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilităţi. Se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase. La apropierea nopţii, stingeţi focurile cu apă sau prin acoperire cu pământ şi asiguraţi-vă că nu mai există nici o posibilitate de reaprindere a lor. Supravegheaţi permanent copiii şi nu le lăsaţi la îndemnă mijloace care ar putea produce incendii. Nu realizaţi foc deschis în apropierea şirelor de paie, a adăposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile. Nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate. Deşeurile se porţionează în grămezi mici, care se pun pe foc pe măsură ce au ars cele anterioare. Menţineţi focul în perimetrul asigurat. Asiguraţi-vă o rezervă minimă de apă şi alte mijloace de primă intervenţie (găleţi, butoaie, cazane etc.). Anunţaţi imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului”, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, ca reguli principale de prevenire. Aceștia solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )