WWF România prezintă rezultatele contracarării infracţiunilor împotriva speciilor de faună sălbatică protejate

Infracţionalitatea cu specii sălbatice provoacă o reducere semnificativă a biodiversităţii şi poate duce la dispariţia speciilor de animale şi plante în Europa, în ciuda unui cadru de reglementare format din diferite convenţii internaţionale şi instrumente juridice ale UE. Acest tip de criminalitate nu este o infracţiune minoră. Ea reprezintă o ameninţare considerabilă şi în creştere pentru mediu, pentru dezvoltarea şi securitatea economică şi socială. Astfel de activităţi sunt adesea comise de grupuri infracţionale organizate şi, în multe cazuri, implică corupţie. Amploarea problemei s-a tradus într-o nevoie urgentă de îmbunătăţire a aplicării legilor şi de urmărire penală eficientă, pentru a contracara infracţiunile împotriva vieţii sălbatice. Activităţile proiectului (SWiPE) „Instrumentarea cu succes a cazurilor de infracţionalitate cu specii sălbatice în Europa”, desfăşurat în 11 ţări,  au vizat sporirea gradului de conştientizare şi capacitate a procurorilor şi a autorităţilor de aplicare a legii, astfel încât să se asigure o conformitate eficientă în materie de mediu. De asemenea, proiectul a încurajat schimbul transfrontalier de cunoştinţe şi cooperarea dintre autorităţile relevante. O atenţie deosebită s-a acordat reducerii implicării Europei în comerţul ilegal cu animale sălbatice. Prin activităţile sale, SWiPE şi-a propus să contribuie la creşterea numărului de cazuri aduse în faţa justiţiei. „În cadrul proiectului, am propus crearea unor unităţi specializate de control şi urmărire a activităţilor ilegale împotriva speciilor de faună sălbatică protejate, atât la nivelul administraţiei publice cu competenţe în domeniu, poliţiei, al parchetelor şi instanţelor, pentru îndeplinirea eficientă a investigaţiilor, inspecţiilor, supravegherii şi implementării normelor existente. De asemenea, Fauna & Flora Internaţional, în parteneriat cu WWF România – Fondul Mondial pentru Natură, a iniţiat programe speciale de formare şi consolidare a capacităţilor persoanelor cu atribuţii de control şi urmărire penală, la nivel naţional, programe foarte bine primite şi căutate de profesionişti”, a declarat Cristina Munteanu, coordonatorul naţional Conservarea Sturionilor, WWF România.
Proiectul a început în luna septembrie 2020 şi se va derula până la sfârşitul lunii august 2023. SWiPE şi-a propus să descurajeze şi, în cele din urmă, să reducă numărul de exemplare de faună sălbatică ucisă ilegal în Europa, sprijinind refacerea biodiversităţii şi sănătatea ecosistemelor.
Proiectul se adresează procurorilor, autorităţilor pentru aplicarea legii la nivel naţional şi regional, profesioniştilor din organizaţiile societăţii civile, altor experţi în criminalitatea cu specii sălbatice, personalului ministerelor naţionale, judecătorilor şi academiilor judiciare, acolo unde este cazul.
Proiectul SWiPE a încurajat, de asemenea, folosirea tehnologiilor de actualitate (drone, camere de supraveghere etc.) pentru combaterea criminalităţii împotriva speciilor sălbatice. De asemenea, s-au desfăşurat activităţi – pilot cu ajutorul câinilor dresaţi special pentru detectarea cazurilor de contrabandă cu animale şi a celor de otrăvire. Raportul naţional privind infracţionalitatea contra speciilor sălbatice în România, realizat de experţii WWF România, a luat în calcul şi pescuitul ilegal care, în principal, este tratat diferit faţă de braconajul cinegetic şi se pedepseşte administrativ, nu penal.
WWF România este una dintre cele mai importante organizaţii specializată în conservarea mediului. De peste 15 ani, Fondul Mondial Pentru Natură – WWF România îşi propune să oprească degradarea naturii şi să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural şi construieşte un viitor în care oamenii trăiesc şi se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy şi conservare a naturii, consolidarea capacităţii publice de a acţiona în probleme de mediu şi prin advocacy faţă de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, Sud Vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. WWF România face parte din WWF Internaţional, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de ţări, pe 6 continente.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )