WWF lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000

În lipsa fondurilor, proprietarii care au avut șansa să dețină păduri în ariile protejate Natura 2000 sunt abandonați de către stat. Trebuie să decidă, pe propria răspundere și cheltuială, dacă vor și pot să le protejeze sau nu. Aceștia riscă astfel sancțiuni pentru neimplementarea măsurilor necesare și pentru nerespectarea interdicțiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevăzute în planurile de management.
WWF monitorizează cu atenție acțiunile autorităților legate de protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor. În acest context, Organizația lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000. Soarta acestora depinde de alocarea fondurilor europene în cadrul Planului Național Strategic (PNS), care trebuie să devină operațional la începutul lui 2023.
Până acum, în ciuda tuturor eforturilor Organizației din ultimii doi ani, autoritățile au refuzat să susțină nevoile de conservare ale pădurilor, fără a aduce vreun argument solid în această direcție. După ce România a publicat în februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis prin care i-a solicitat să intervină în sprijinul pădurilor. Mai mult, a trimis o scrisoare și către Comisia Europeană (CE) prin care a propus o serie de măsuri care ar trebui incluse în PNS pentru protejarea pădurilor în condiții sustenabile. Observațiile pe care CE le-a trimis ulterior României în legătură cu draftul PNS susțin aproape în totalitate măsurile propuse de WWF.
Săptămâna trecută a avut loc ultimul grup de lucru pe baza căruia Ministerul Agriculturii (MADR) va redacta forma finală a PNS. De acest document depinde viitorul pădurilor pentru următorii 10 ani. Niciuna dintre recomandările Comisiei Europene referitoare la păduri nu a fost inclusă în noul draft. Din păcate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politică și împărțită între mai multe ministere. Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct în conservarea pădurilor. Iar Ministerul Mediului, de care aparțin pădurile, nu reușește să facă propuneri convingătoare să atragă finanțare. România urmează, acum, să trimită proiectul final al PNS către Comisia Europeană, pe care aceasta trebuie să îl aprobe până la sfârșitul anului. WWF va sesiza din nou Comisia Europeană asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )