World Vision România solicită reintroducerea burselor sociale pentru liceenii de la sate

Un studiu realizat de Fundația World Vision România scot la iveală faptul că doi din zece părinți din mediul rural nu-și susțin copiii la liceu. Iar una dintre principalele cauze este direct legată de veniturile scăzute ale familiilor. 18% dintre adolescenții din comunitățile dezavantajate de la sate n-au bani pentru biletul de autobuz către școală. Iar lipsurile nu se opresc aici. Mai mult, 14% dintre adolescenţi adorm frecvent sau întotdeauna nemâncaţi, iar 35% spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală.
World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din mediul rural întrucât acoperirea cheltuielilor de transport nu asigură și alte nevoi specifice ale elevilor navetiști. Este vorba de cazare, cantină sau alte cheltuieli lunare. Totodată, unu din patru tineri din România se află în risc de sărăcie. Iar România, în momentul de față, are cel mai mare procent din Uniunea Europeană, anume 24%. Potrivit Eurostat, procentul este de peste trei ori mai mare față de media UE – 7%. Din cauza neajunsurilor, peste o treime din tinerii de la sate trebuie să-și neglijeze studiile. 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna ca să lucreze în gospodărie, mai arată datele World Vision România. În același timp, rata cea mai mare de abandon școlar în mediile dezavantajate are loc după clasa a VIII-a, când costurile pentru școlarizare cresc exponențial pentru că apar cheltuieli în plus.
În altă ordine de idei, statisticile arată că doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au ajuns să ia Bacalaureatul în sesiunea din această vară. Totodată, mai puțin de unul din doi elevi dintre cei care au făcut liceul în mediul rural au luat Bacalaureatul în sesiunea din această vară. În schimb, în rândul elevilor care au învățat la licee din mediul urban promovabilitatea a fost de peste 74%. „Prin eliminarea burselor pentru liceenii din mediul rural ce își continuă studiile sunt afectați exact acei elevi care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar. În comuna de care aparțin, de cele mai multe ori, nu există niciun liceu sau cel puțin nu unul unde să aibă acces la o educație de calitate. Rezultatele de la Bacalaureatul din 2022 sunt un indicator clar în acest sens. Majoritatea adolescenților pe care îi sprijinim cu burse de studiu, prin programul Vreau în clasa a 9-a, ne spun că bursa oferită de noi o folosesc pentru acoperirea cheltuielilor de cămin, cantină sau de navetă. Promovabilitatea de aproape 90% la examen a elevilor susținuți de noi ne arată că o astfel de bursă lunară. Această bursă poate fi folosită de liceenii de la sate pentru nevoile lor specifice, reprezintă o investiție în formarea viitorilor adulți“, susține Mihaela Nabăr, director executiv World-Vision România.
Efectele abandonului liceului de către tinerii de la sate se reflectă și în mediul universitar. Anume, doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate. În alte țări, copiii sunt susținuți din mediile dezavantajate pentru a-și continua studiile și sunt acordate facilități substanțiale pentru menținerea elevilor în educație. Iar prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, România asistă nu doar la îngrădirea accesului copiilor la educație, ci și la o descurajare a copiilor din rural să-și continue educația. „Toate aceste schimbări în educație nu fac altceva în afară de-a descuraja copiii din mediile defavorizate să își continue educația. Adâncesc decalajele, deja enorme, între rural și urban și afectează direct interesul superior al copilului“, consideră Mihaela Nabăr, directorul executiv al fundației.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )