Vor putea fi reabilitate şi locuinţele persoanelor fizice prin Programul Operaţional Regional

Bugetul pentru Programul Naţional Regional 2021-2027 este destul de consistent, de 1,3 miliarde de Euro, ce vor fi gestionaţi de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia. La acesta se adaugă încă vreo 200 şi ceva de milioane euro de la bugetul de stat. Deci, anvelopa programului este de aproape 1,6 miliarde euro, cu 600 milioane mai mult decât cel alocat POR 2014-2020. Ca atare şi provocarea este destul de mare, în sensul de a se cheltui aceşti bani. Partea de dezvoltare regională a avut alocată suma de 9 miliarde euro la nivel naţional, care s-a împărţit pe regiuni, invers proporţional cu doi indicatori – Produsul Intern Brut şi numărul de locuitori. În consecinţă, regiunile cu cel mai mic PIB au beneficiat de cea mai mare alocare. Regiunea Sud Muntenia a avut procentajul de 15,74 %, primind a doua alocare (o şesime din banii de dezvoltare regională), după Regiunea Nord Est Moldova (cu procentajul de 17%).
Fonduri sunt şi mai rămâne doar ca autorităţile să se pună serios pe treabă, pentru a le absorbi.
De mai bine de un an de zile, ADR Sud Muntenia a elaborat o cerere de finanţare în cadrul ELENA (European Local ENergy Assistance), un instrument de asistenţă tehnică pentru eficienţă energetică. Finanţarea vine direct de la Banca Europeană de Investiţii. S-a dorit să se renoveze, din punct de vedere energetic, clădirile autorităţilor publice locale, respectiv aproximativ 100. Valoarea totală, ce se va regăsi în POR, va fi undeva la 63,8 milioane euro. Pentru această schemă, POR va lansa un apel necompetitiv al beneficiarilor. „Autorităţile primesc bani de la Banca Europeană de Investiţii pentru a pregăti Studiile de Fezabilitate aproape gratuit (nu îi costă decât 2%) şi apoi vor putea depune proiecte în cadrul POR. Problematica regenerării energiilor este de foarte mare importanţă pentru Comisia Europeană, motiv pentru care avem nevoie de proiecte. Mai ales că, până acum, nu am avut mari proiecte”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Liviu Muşat, directorul executiv al ADR Sud Muntenia, specificând că POR 2021-2027 vine cu o noutate. În sensul că, vor fi finanţate şi locuinţele individuale, pentru reabilitarea energetică. „Vom finanţa şi locuinţe individuale. Vom face schemă şi pentru locuinţe individuale. Va fi o schemă de ajutor de stat, printr-o Bancă, ce va câştiga licitaţia. Noi vom transfera banii din program către o Bancă. În baza unei proceduri, aceasta va acorda bani locuinţelor individuale. Va fi vorba de o componentă nerambursabilă. Pentru cei cu venituri mai mici, finanţarea va ajunge la 75%, partea nerambursabilă. Chiar în această perioadă, avem foarte multe cereri de locuinţe individuale, pe care programul actual nu le-a putut satisface. Dar, noi suntem încrezători în partea aceasta de finanţare a locuinţelor individuale, inclusiv în mediul rural. Va fi de mare interes pentru locuitori”, a asigurat Liviu Muşat.

„Vigilenţa, vizavi de modul cum sunt cheltuiţi banii publici, nu va scădea”

Pentru a face faţă provocărilor şi a atrage beneficiarii, ADR Sud Muntenia pune mare accent pe întărirea echipei. Este o provocare pentru agenţie să fie lansat cât mai repede acest program, fiindcă lumea are aşteptări foarte mari. Se încearcă simplificarea paşilor prin care beneficiarii pot accesa proiectele din regiune. Nu va mai exista o a treia verigă, în cadrul acestui lanţ, toate termenele, documentaţiile care, la un moment dat, expirau între ADR, Minister şi beneficiari, de aici rezultând timpii pierduţi. În ce priveşte ghidurile, se va pune un accent foarte crescut pe elaborarea lor, în parteneriat cu potenţialii aplicanţi. Scopul este de a se diminua numărul documentelor solicitate şi să nu existe neclarităţi care să genereze pierderi de timp pe parcursul analizei acestora. „Descentralizarea programului a avut ca principală ţintă reducerea birocraţiei, a timpilor în procesul de finanţare a unui proiect. Însă, vreau să îi asigur pe toţi călărăşenii, ialomiţenii, dâmboviţenii că, indiferent de această simplificare, la ADR Sud Muntenia, vigilenţa vizavi de modul cum sunt cheltuiţi banii publici nu va scădea. Vom fi la fel de vigilenţi şi-i asigurăm pe toţi locuitorii Regiunii că nu se va face o risipă ilegală de fonduri”, a mai adăugat directorul ADR Sud Muntenia.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )