„Vocea Asociațiilor de Proprietari”, dezbatere organizată la Slobozia, privind modificările legii 196/2018
Legea Asociațiilor de Proprietari, legea 196/2018, deși este foarte complexă, are unele reglementări disfuncționale, încă. Astfel, în Parlamentul României există mai multe proiecte de modificare a ei. Ca urmare, în afară de Comisiile de Administrație Publică și Juridică din Camera Deputaților, s-a constituit un grup de lucru pe legea asociațiilor de proprietari. Până acum, la lege s-au adus peste 60 de modificări.
În acest sens, sub egida „Vocea Asociațiilor de Proprietari”, filiala USR Ialomița a organizat, zilele acestea, o dezbatere publică pe marginea acestor modificări. Evenimentul a fost organizat la inițiativa deputatului USR, Alin Apostol, membru al Comisiei de Administrație, la sala de ședințe a Centrului Cultural din Slobozia. La nivel național, la Slobozia a avut loc a doua dezbatere organizată până în prezent, prima fiind la Turnu Măgurele.
La eveniment au participat mai mulți experți în domeniu. Este vorba despre președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță, Florin Munteanu, reprezentant „Asociații de Proprietari 360”, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Florești (FAPF), Nicu Marcu, proprietari, președinți de asociații din Slobozia, cenzori și așa mai departe.
Deputatul Alin Apostol a prezentat, pe scurt, parcursul pe care l-a avut în acest demers, până acum. „Am început în martie 2021, împreună cu ai mei colegi din Comisia de Administrație Publică din Camera Deputaților, grupul de lucru pe legea asociațiilor de proprietari. Pentru că erau, deja, patru propuneri legislative încă din 2020, s-a constituit un grup de lucru în vechea legislatură. S-a lucrat până la articolul 33, iar noi am început de la articolul 34. Am revenit spre final și am revizuit celelalte articole. Am lucrat săptămână de săptămână cu mai mulți actori din cadrul Asociațiilor de Proprietari și cu deputați. Am dezbătut multe săptămâni și au venit numeroase propuneri. În întâlnirile noastre de lucru, au fost puse în dezbatere chiar câteva zeci de articole. Am creat un grup de lucru de pregătire a acestor ședințe, în care, împreună cu câțiva oameni cu experiență în domeniu, am întors pe toate fețele fiecare articol. Legea probabil că nu mulțumește pe toată lumea, dar s-au făcut pași importanți, față de versiunea din 2018. Trebuie să specific faptul că aceste modificări nu sunt votate”, a precizat deputatul.
Cu prilejul dezbaterii desfășurate la Slobozia, precum și în celelalte organizate, s-au adus în discuție adunările generale. În acest sens, se propun convocarea adunărilor generale pe email și susținerea ședințelor adunărilor generale în sistem online online. Pe listă se află și posibilitatea ca un procent de 20% din membrii asociației de proprietari să poată convoca o adunare generală.
O altă problemă o constituie lipsa de încredere, de transparență și de implicare în domeniu. De aceea, este necesar un proiect de digitalizare, care se află, deja, printre propunerile deputatului Alin Apostol. Totodată, s-au făcut modificări legate de repartiția cheltuielilor.
Președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță, a scos în evidență faptul că toate aceste modificări și dezbateri nu au legătură cu nicio culoare politică. „USR a făcut ceva pentru legea asta. Chiar dacă nu și-a susținut proiectul aflat în Parlament, a venit cu alte modificări. Să vedem același entuziasm și la alte partide, PSD, PNL. Dacă mă invită, cu bucurie, vin oricând. Sunt sigur că o să ne invite și PNL la Grupul Parlamentar sau domnul Ciolacu, la PSD. Aici nu este vorba de politică”, susține președintele Ligii Habitat.
În continuarea lui, deputatul Alin Apostol a întărit ideea, specificând că își asumă toate nemulțumirile legate de modificări, însă trebuie să existe o muncă de echipă. „Aceste propuneri de modificare a legii au fost lucrate foarte mult, dar, în primul rând, trebuie subliniat faptul că au fost lucrate transpartinic. Adică de toate partidele parlamentare. Deci, toți au muncit ca acestea să nu fie votate. Într-adevăr, domnul Mereuță are dreptate. Din acest lucru cu asociațiile de proprietari nu ieși bine. Nimeni nu este pe deplin mulțumit. Întotdeauna are cineva ceva de obiectat, indiferent care este propunerea. Dar am ajuns în Parlament tocmai pentru a îmi asuma aceste lucruri. Tocmai de aceea vin și fac un efort substanțial să vin în orașe, să fac materiale, prezentări, ore de lucru pentru acest proiect. Dar fac toate astea pentru că este datoria mea”, a declarat deputatul USR.
Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Florești (FAPF), Nicu Marcu, a criticat lipsa reprezentanților Primăriei Slobozia de la dezbatere. Reprezentanții Federației Asociațiilor de Proprietari Florești consideră că, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, este mult prea complicată pentru a putea fi înțeleasă și pusă în aplicare. De asemenea, este nevoie de implementarea unei structuri și a unor norme de aplicare a legii. Mai mult, departamentele și organele de constatare prevăzute la articolul 10, respectiv 102, aliniatul 4 din legea 196/2018 lipsesc din cadrul primăriilor.
Florin Munteanu, reprezentantul „Asociațiilor de Proprietari 360”, a transmis câteva informații despre departamentele de sprijinire, îndrumare și control din cadrul primăriilor. „Din păcate, implicarea funcționarilor publici în cadrul problemelor din asociații nu este una eficientă. Mulți se rezumă la a da niște informații pe site. Nu regăsesc neapărat o implicare în ceea ce înseamnă campanii de informare. Modificarea legii 196 este esențială pentru ceea ce înseamnă asociații de proprietari. Dar este neapărată nevoie de implicarea proprietarilor în ceea ce înseamnă funcționarea asociației. Este foarte important ca fiecare actor să-și înțeleagă rolul, proprietarii trebuie să fie prezenți în cadrul adunărilor generale, pentru că altfel îi vor lăsa pe alții să decidă pentru ei. Vreau să atrag atenția că proprietarii sunt reprezentați de către președinți și de comitet. Am observat și la primării și la asociații că cel mai mult se lucrează cu administratorii, ceea ce este un lucru eronat”, a punctat Florin Munteanu.
Petruța RIDICHE