Veşti importante privind investiţiile ce vor fi finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi Start-up Nation 2022

În cadrul unei recente conferinţe de presă, senatorul Ciprian Pandea (preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Călăraşi) a venit cu o serie de noutăţi referitoare la Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi Start-up Nation 2022. Vestea bună este că Cseke Atilla a semnat ordinul de ministru privind proiectele finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Judeţul Călăraşi are 93 de proiecte, în valoare de 1.197.029.761,25 lei. Primarii PNL au finanţate 46 de proiecte cu o valoare de 502 milioane. Aproximativ o treime din proiectele finanţate, ale primarilor PNL, se referă la lucrări de apă şi canalizare, iar restul este destinat asfaltării drumurilor.
Un alt anunţ de interes este acela că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a deschis (de luni, 18 iulie a.c.) platforma aferentă depunerii documentelor necesare semnării contractelor de finanţare. „Cu cât se depun mai repede documentele, cu atât se vor semna mai repede aceste contracte de finanţare. Unii primari au făcut deja licitaţiile cu clauză suspensivă, astfel că imediat după semnarea contractelor de finanţare pot demara efectiv lucrările, de asfaltare, respectiv alimentare cu apă şi canal. Aşteptăm totodată şi consultarea noastră privind finanţarea proiectelor de gaz. Judeţul Călăraşi a avut un singur proiect de gaz finanţat prin POIM, cel al comunelor Jegălia, Unirea şi Dichiseni. Apoi, au fost finanţate proiectele declarate eligibile pe POIM, prin PNI Anghel Saligny, respectiv cele ale comunelor Roseţi şi Grădiştea. În perioada următoare, prin PNI Anghel Saligny, pentru o sumă de aproximativ 160 de milioane de lei, vor fi publicate restul proiectelor finanţate. Vreau să salut şi că judeţul Călăraşi, respectiv operatorul regional EcoAqua, a semnat contractul de finanţare. Eu sper să fie implementat conform graficului şi locuitorii judeţului Călăraşi să beneficieze de condiţii optime în ceea ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizare”, a precizat Ciprian Pandea, specificând că, în ce priveşte Programul Naţional Start-up Nation 2022, acesta va fi lansat marţi, 19 iulie, ora 10.00. Programul are un buget total de 520 de milioane de lei, din care 20 de milioane pentru cei din Diaspora. Ca finanţare se va aloca maxim 100.000 de lei pentru crearea unui loc de muncă şi maxim 200.000 de lei pentru crearea a două locuri de muncă. Beneficiarii sunt microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii înfiinţate după 01.01.2020, iar înscrierea în acest program este sută la sută digitalizată.
Totuşi, noul program are o problemă, unii tinzând să creadă că va avea loc un fel de licitaţie pentru cel care aduce mai multă cofinanţare. Deci, chiar dacă ai cel mai bun şi frumos proiect, totul va fi în van dacă nu reuşeşti să aduci o cofinanţare mai mare decât concurenţa. Referitor la aceste temeri, senatorul Ciprian Pandea poate să îi lămurească punctual pe cei îngrijoraţi. „Dacă ne aducem aminte la primul Start-up Nation, foarte multe planuri de afaceri erau pe OLX, vândute la bucată, pentru că oamenii nici nu ştiau să le implementeze şi nici nu aveau cofinanţare. Acesta este motivul pentru care s-a ales varianta actuală. Pentru că este clar că cine are şi cofinanţare e interesat să implementeze proiectul”, a mai adăugat preşedintele PNL Călăraşi.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )