Vaccinarea cu doza a treia împotriva COVID-19

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa informează cetăţenii că, doza a treia de vaccin COVID-19 se realizează doar cu produse pe bază de ARNm (Comimaty/Pflzer BioNTeeh, Spikevax/Modema), la cel puţin şase luni de la schema completă.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin COVID-19 se recomandă mai ales următoarelor grupe populaţionale:

persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar şi social, personal din învăţământ); persoanele considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare. Însă, se pot vaccina, la cerere, toate persoanele pentru care au trecut mai mult de 6 luni de la schema completă.

Pentru persoanele cu istoric de infecţie cu SARS-CoV-2 şi vaccinate cu doua doze de vaccin în antecedente, nu este neapărat necesară, dar nici nu se contraindică doza a treia de vaccin COVID-19. Administrarea celei de-a treia doze se va face prin programare în Platforma Naţională de Programare la Vaccinare (PNPV) sau prin prezentare directă în Centrele de vaccinare ori în cabinetul medicului de familie.

Excepţie face doar personalul medico-sanitar care se vaccinează în centrele de vaccinare existente, la locul de muncă sau în locaţiile arondate. „Pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna se recomandă efectuarea celei de-a treia  doze cu acelaşi produs. Dar, opţional, se permite, la cerere, schimbarea vaccinului. Pentru cea de-a treia doză după schema completă cu vaccinul AstraZeneca, se va opta între produsele Pfizer sau Moderna. Se vor respecta procedurile şi instrucţiunile CNCAV referitoare la triajul medical, contraindicaţiile la vaccinare, consimţământul informat, fluxul persoanelor, în funcţie de tipul vaccinului, vaccinarea propriu-zisă, perioada de supraveghere post vaccinare, raportarea RAPI, managementul deşeurilor şi al stocurilor de vaccin. În cazul persoanelor care au în schema de vaccinare produsul Johnson&Johnson, nu se recomandă momentan doza de rapel; necesitatea şi intervalul de administrare al unei doze suplimentare vor fi stabilite după reevaluarea datelor actualizate de către producător referitoare la caracteristicile acestui vaccin”, a precizat As. pr. Igiena Veronica Nica, purtătorul de cuvânt al DSP Ialomiţa, specificând că, în cazul prezentării fără programare în centrele de vaccinare sau cabinetul medicului de familie, statusul vaccinal se va verifica obligatoriu înainte de a vaccina persoana în tableta STS şi/sau în RENV.

Doza a treia de vaccin se va introduce în RENV folosind datele de acces în această aplicaţie ale medicului vaccinator/centrului de vaccinare, în timp real, folosind stocul de vaccin propriu. Adeverinţa de vaccinare se va imprima şi înmâna persoanei vaccinate, care are obligaţia de a verifica pe loc corectitudinea datelor (date cu caracter personal, cât şi existenţa tuturor dozelor înscrise pe aceeaşi adeverinţă). Adeverinţa de vaccinare va conţine informaţii despre toate dozele administrate şi poate fi trimisă în format electronic (pdf semnat digital) pe e-mail de către centrul de vaccinare folosind adresa oficială a acestuia către adresa specificată de persoana vaccinată sau va putea fi descărcată de pe site-ul adulti.renv.ro (de pe teritoriul României folosind numărul de telefon din România declarat şi CNP). Raportarea RAPI identificate, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, se va face conform metodologiei de supraveghere în RENV şi/ sau pe site-ul ANMDMR.

Diana ARON

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )