„Va trebui să regândim întreg sistemul energetic care n-a beneficiat de investiţii în ultimii 30 de ani”
Pandemia creată de Coronavirus nu este singura care îi îngrijorează pe români. Valul patru a adus la pachet, dacă se poate spune aşa, un altul de scumpiri. De departe, cele mai greu de suportat sunt facturile la energia electrică şi gaze naturale, unii români primind deja o ,,notă de plată” care i-a cocoşat. Ca atare, autorităţile au fost nevoite să intervină.
Deputatul PNL Călăraşi, Emil Dumitru atrage atenţia că, în timp ce Guvernul Cîţu a fost demis – ca urmare a moţiunii de cenzură, nemaiputând să emită Ordonanţe de Urgenţă – totuşi s-a lucrat pentru a scădea facturile la electricitate şi gaze naturale, prin măsuri de compensare, plafonare, amânare.
Aşa cum se ştie, PNL a urgentat aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil. Iar primarii, din întreaga ţară, deja au început să primească cereri de la cetăţeni. Oamenii trebuie să înţeleagă că această iarnă nu va fi diferită faţă de sezonul trecut. Nu este o criză ce afectează doar România, ci întreaga Europă şi, probabil, cât de curând, întreg mapamondul. „Guvernul a lucrat activ la plafonarea preţurilor şi compensare. Plafonarea preţurilor este primul mecanism pe care senatorii l-au adoptat deja în comisiile de specialitate. Urmează ca proiectul de lege să ajungă în Camera Deputaţilor. La energia electrică preţul va fi de 1 leu / kilowatt oră şi 0,37 de bani / kilowatt oră la gaze naturale. În acest caz a fost luată în calcul o medie de 1.000 metri cubi pe cinci luni (perioada vârfului de consum). Plafonarea reprezintă, practic, preţul final facturat către clientul casnic şi se aplică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Compensarea parţială a facturilor este de maxim 29 lei pe lună, pentru factura la energie electrică şi maxim 33 la % din factura la gaz. Măsura se aplică pentru aceeaşi perioadă ca şi la plafonări. Amânările la plată pentru consumatorii vulnerabili se fac pe bază de cerere, pe o perioadă cuprinsă între 1-6 luni. Mai exact, pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022”, a precizat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă (organizată în data de 22 octombrie 2021), deputatul liberal, specificând că, acestea au fost soluţiile pe care Guvernul României le-a adoptat şi trimis în Parlament. Fiind un Guvern interimar nu avea altă soluţie.
Din păcate, creşterea preţurilor la gaz şi energie electrică se suprapune cu criza sanitară pe care România o traversează. De aceea, vor trebui găsite soluţii urgent, pentru a se trece peste această perioadă foarte complicată. Este clar că preţul la energie electrică şi gaz va influenţa toate celelalte activităţi. „Eu cred că, împreună, putem să găsim cele mai bune soluţii. Eu îmi exprim încrederea că vom adopta în regim de urgenţă legea şi va merge la promulgat, la preşedintele României, Klaus Iohannis. Este o criză la nivel european, nu doar în România. La nivel de Călăraşi suntem în plin proces de depunere a cererilor. Cert este că s-a făcut o campanie la nivel naţional de încurajare a oamenilor de a depune cereri. Problema este rezolvată pe jumătate, spunem noi, cu această plafonare. Va trebui să regândim întreg sistemul energetic care n-a beneficiat de investiţii în ultimii 30 de ani. Am ajuns în situaţia asta, în condiţiile în care se ştie ce zăcăminte de gaze naturale are România în Marea Neagră. Am reuşit să-i alungăm pe investitorii americani, când ar fi trebuit să încercăm să-i încurajăm, să le creăm facilităţi fiscale. Dacă nu mă înşel, s-a întâmplat asta în 2017. Păcat că n-am valorificat oportunitatea respectivă. Pe ce înseamnă hidrocentrale, n-am mai investit, cu toate că avem o reţea hidrografică importantă şi putem produce energie electrică ieftină. Toate lucrurile acestea vin cumva din neputinţa de 30 ani şi sigur că vor exista investiţii considerabile. Se doreşte să se listeze la Bursă pachete minoritare de acţiuni la companiile de stat, tocmai pentru a veni cu o infuzie de capital. Statul nu pierde, va rămâne majoritar, pentru a se face investiţiile de care România are nevoie. Ne-am fi aflat în cu totul altă situaţie dacă România devenea independentă din punct de vedere energetic, dar lucrurile astea nu le putem face peste noapte. Este nevoie de bani, de resurse. Lăsând la o parte spectacolul din spaţiul public cu populismul, indiferent de Guvernul care ar fi venit, eu cred că trebuie să ne gândim cu toţii la investiţii. Fără investiţii, România nu se poate dezvolta”, a concluzionat Emil Dumitru, deputat PNL Călăraşi.
Ramona BUTNARIU