USR a solicitat 90 de milioane de lei în vederea refacerii sistemului de alimentare şi tratare a apei pentru municipiu şi comunele afiliate la operatorul URBAN SA
USR Slobozia a solicitat – la iniţiativa preşedintelui Alexandru Horhocea, alături de colegii filialei USR, cu sprijinul deputatului Alin Apostol – prin amendament la Legea Bugetului de Stat, alocarea a 90 de milioane de lei în vederea refacerii sistemului de alimentare şi tratare a apei pentru Slobozia şi localităţile alimentate de SC URBAN S.A.
De aproximativ 12 ani, locuitorii municipiului Slobozia şi ai localităţilor limitrofe se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte apa furnizată de SC Urban SA ca apă potabilă. Calitatea apei furnizate din sursă subterană a fost îndoielnică încă de la început. Deşi s-a dorit a fi o soluţie salvatoare schimbarea sursei de apă, prin trecerea de la apa din Dunăre la puţuri forate, în final, aceasta s-a dovedit o enormă şi veşnică problemă, pe care nici o administraţie locală nu a reuşit să o rezolve.
Sursa de apă subterană a fost realizată de municipalitate cu bani împrumutaţi de la bancă, pe o perioadă de 20 de ani. Dacă din punct de vedere microbiologic apa nu ar avea probleme, din cauza compoziţiei chimice ea nu ar trebui trimisă spre robinetele consumatorilor, având depăşiri la amoniu, mangan, fier şi sodiu. Cel puţin aşa arată concluziile studiilor efectuate pe probele prelevate de la cele 20 puţuri de mare adâncime forate lângă combinatul chimic Amonil Slobozia, paralel cu DN21. În scurt timp, după darea în folosinţă, apa a distrus reţeaua de distribuţie din Slobozia, şi aşa veche, toată rugina ajungând la robinetele consumatorilor, iar ţevile sparte constant erau adevărate capcane. Municipalitatea a fost obligată să înlocuiască ţevile din oţel cu conducte din material plastic, însă nici aşa nu a fost rezolvată problema potabilizării apei. S-a trecut, astfel, la planul B, anume investiţiile în staţia de tratare pentru aducerea apei la standardele impuse de legislaţia privind siguranţa sănătăţii consumatorilor. Însă, nici aşa nu s-a reuşit. „O altă soluţie găsită de administraţia publică locală a fost aceea de a construi o staţie de tratare a apei prin osmoză inversă şi cărbune activ. Multitudinea de probleme tehnice au întârziat, însă, finalizarea proiectului, existând riscul să fie un alt proiect ratat. Astfel că, de ani buni, cetăţenii municipiului Slobozia şi localităţilor limitrofe consumă apă îmbuteliată, cei mai mulţi neavând încredere să utilizeze apa din sistemul public. Aşadar, peste 65.000 de consumatori casnici primesc apă de la URBAN S.A. Operatorul local a fost deţinut mult timp de Consiliul Local Slobozia, însă de anul trecut Consiliul Judeţean Ialomiţa a devenit acţionar majoritar, cu 70% din totalul acţiunilor, 28% rămânând municipiului Slobozia, iar un anumit procent revenind localităţilor asociate. Scopul a fost ca serviciile de apă şi canalizare să fie asigurate în toate localităţile din judeţ, iar acolo unde acestea există să fie realizate investiţii în modernizarea, reabilitarea lor, prin fonduri europene, dar numai după ce se înfiinţează un operator regional. Până atunci, însă, apa furnizată nu întruneşte condiţiile cerute pentru a fi potabilă, în ciuda asigurărilor că aceasta nu pune în pericol sănătatea populaţiei, iar investiţiile începute sunt în fapt nişte cârpeli. Asta fiindcă sunt necesare fonduri consistente pentru a rezolva problema”, a precizat Alexandru Horhocea, preşedintele USR Slobozia. Acesta a solicitat celor 6 parlamentari care reprezintă Ialomiţa în Parlamentul României, în special celor 3 parlamentari ai coaliţiei de guvernare PSD- PNL, să susţină amendamentul pentru Ialomiţa, atât în comisii şi mai ales în votul din plen, prin liderii de grup. Fireşte, dacă doresc cu adevărat binele cetăţenilor şi o Românie pentru cetăţeni, nu pentru speciali.
Sumele solicitate de USR prin amendamentele pe buget reprezintă realocări din tăierea pensiilor speciale, parte din proiectul o „Românie fără speciali”.
Marius BĂDRĂGAN