Uniunea Europeană lansează „Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru regiunile afectate de scăderea forţei de muncă şi plecarea tinerilor

Uniunea Europeană va lansa un nou instrument menit să vină în sprijinul regiunilor care se confruntă cu scăderea forţei de muncă, plecarea tinerilor şi cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare: „Mecanismul de stimulare a talentelor”.
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu a prezentat, în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI), reprezentanţilor celorlalte grupuri politice din Parlamentul European priorităţile mele, în calitate de responsabil al Grupului Popular European (PPE), pentru raportul REGI privind noul instrument. Prin acest nou instrument, Comisia Europeană va oferi regiunilor afectate asistenţa tehnică personalizată, finanţată 100% din bugetul UE, pentru dezvoltarea şi punerea în aplicare a unor strategii pentru reţinerea tinerilor cu studii superioare şi a lucrătorilor calificaţi. Sunt afectate 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populaţia UE. Din păcate şi şapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Asistenţa va include inclusiv indicaţii privind utilizarea fondurilor europene disponibile. Pentru început se vor lansa o serie de proiecte pilot, la care autorităţile locale şi regionale ar fi benefic să participe. Mai multe detalii, pot fi obţinute pe site-ul: https://ec.europa.eu/comm…/presscorner/detail/ro/ip_23_145. „În cursul prezentării, am atras atenţia că regiunile care se confruntă cu scăderea forţei de muncă şi plecarea tinerilor se lovesc adeseori de probleme bugetare şi nu pot acoperi partea de cofinanţare pentru a atrage proiecte europene şi a asigura dezvoltarea economică şi socială. În acest sens, am propus ca în Bugetul UE post 2027 să înfiinţăm un nou fond UE care să vină în sprijinul acestor regiuni şi să prevadă o rată de cofinanţare UE de 100%. Am propus ca noul fond să fie format după modelul Fondului pentru o Tranziţie Justă (JTF) sau să fie chiar o extensie a acestuia.
În plus, am subliniat faptul că autorităţile locale şi regionale au nevoie de parteneriate consolidate şi mi-am exprimat susţinerea pentru propunerea Comisiei ca statele membre să înfiinţeze grupuri de lucru tematice regionale pentru a accesa în comun noul instrument. Am evidenţiat importanţa ca grupurile de lucru să dezvolte parteneriate în special între regiunile dezvoltate şi regiunile rămase în urmă atât în ceea ce priveşte dezvoltarea de proiecte comune şi atragerea de fonduri europene şi investiţii private sau străine, cât şi în dezvoltarea programelor de educaţie şi specializare”, a precizat europarlamentarul Dan Motreanu, prim vicepreşedintele PNL.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )