Uniunea Europeană îşi propune să elimine munca depusă de copii, în toate formele sale, până în 2025

Problema reducerii muncii forţate şi a muncii copiilor în lanţurile de aprovizionare din Uniunea Europeană a fost abordată în Comisia Europeană de către europarlamentari. Mai exact, recent, alături de colegii săi, europarlamentarul PNL, Dan Motreanu a adresat o întrebare pe această temă. Angajamentul UE este de a elimina aceste forme de exploatare şi munca depusă de copii în toate formele sale, până în 2025.
Abordarea Comisiei Europene nu include o foaie de parcurs, se menţionează în răspunsul oferit de comisarul european pentru Locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.
UE abordează „cauzele profunde ale muncii copiilor”, prin cooperarea pentru dezvoltare, programe geografice sau tematice, o mai bună punere în aplicare a capitolelor privind comerţul şi dezvoltarea durabilă din acordurile de liber schimb şi din sistemul generalizat de preferinţe. În cadrul acestora, partenerii se angajează să ratifice şi să pună în aplicare în mod eficace convenţiile fundamentale în domeniul muncii, inclusiv cele privind munca depusă de copii.
De asemenea, sunt menţionate o serie de acţiuni întreprinse de Comisia Europeană, respectiv comunicarea privind munca decentă; o propunere de directivă privind diligenţa necesară a întreprinderilor în materie de durabilitate; un angajament din cadrul Strategiei privind drepturile copilului de a face ca lanţurile de aprovizionare din UE să elimine munca depusă de copii; noua Acţiune globală pentru eliminarea muncii copiilor; o propunere de regulament de interzicere a introducerii pe piaţa UE a produselor fabricate prin muncă forţată, inclusiv prin munca forţată a copiilor. În SUA, Departamentul Muncii păstrează o listă a bunurilor şi a ţărilor de origine ale acestora despre care are motive să creadă că sunt produse prin muncă a copiilor sau prin muncă forţată. Nu există planuri actuale de a publica un raport similar cu cel al Departamentului Muncii al Statelor Unite ale Americii, se menţionează în răspuns. „Propunerea de regulament de interzicere a produselor obţinute prin muncă forţată pe piaţa UE prevede crearea unei baze de date cu domeniile de risc şi produsele care au legătură cu munca forţată, inclusiv munca forţată a copiilor. Pe de altă parte, nu am primit un răspuns la întrebarea noastră referitoare la procentul cu care munca forţată şi munca depusă de copii au fost reduse în lanţurile de aprovizionare ale UE începând din 2015”, a precizat Dan Motreanu, europarlamentar PNL.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )