Un stejar pentru Stejarii României: Campanie de plantare de copaci în numele echipei naţionale de rugby

Asociaţia MaiMultVerde a încheiat luna aceasta un parteneriat cu Federaţia Română de Rugby, prin care iubitorii sportului cu balonul oval au posibilitatea să planteze un stejar în numele echipei naţionale de rugby. Campania „Plantează un stejar pentru Stejarii României” se va desfăşura pe tot parcursul anului, iar suporterii echipei pot achiziţiona copaci atunci când cumpără bilete la meciurile de rugby sau direct, pe platforma asociaţiei. Suporterii echipei naţionale de rugby au de luna aceasta o nouă modalitate de a-şi susţine, în mod simbolic, sportivii favoriţi. Ei pot să planteze un stejar în numele Stejarilor (numele sub care sunt cunoscuţi jucătorii de rugby din echipa României), prin achiziţie directă pe site-ul firmei de ticketing care coordonează activitatea de vânzare de bilete la evenimentele echipei sau pe site-ul Asociaţiei MaiMultVerde.
„Ca şi sportul, copacii contribuie la sănătatea şi starea noastră de bine. Ca şi rugby-ul, stejarii inspiră forţă şi rezistenţă. Cu fiecare stejar plantat, ne oferim un plus de oxigen, atât nouă, cât şi „stejarilor” din teren. Ştim cu toţii cât de importantă poate fi o gură de aer proaspăt într-un meci de rugby. De astăzi, fiecare dintre noi poate contribui la creşterea echipei naţionale a stejarilor”, a precizat Doru Mitrana, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.
Copacii achiziţionaţi de suporteri vor fi plantaţi în acţiunile cu voluntari din cadrul programului asociaţiei „Fă cadou un copac”. Cei care decid să planteze un stejar pentru Stejari vor fi invitaţi la evenimentul de plantare şi vor primi ulterior fotografii cu copacii plantaţi. „Rugby-ul este despre solidaritate, ea fiind una dintre valorile sale fundamentale. Credem cu tărie că o formă de solidaritate este şi grija pentru ceea ce te înconjoară, pentru generaţiile care vin, pentru viitorul nostru. Federaţia Română de Rugby a mai avut şi până acum acţiuni cu caracter ecologic, însă ceea ce diferenţiază această iniţiativă de precedentele este faptul că acum ne dorim să facem ceva în acest sens împreună cu suporterii. Fanii noştri au privit Stejarii naţionalei crescând, au fost una din sursele lor de energie. Acum a venit timpul să ocrotească şi alţi stejari, fiindu-le şi lor pavăză şi contribuind, prin gestul lor, la mai binele nostru, al tuturor. Ne dorim ca toţi cei care vin în tribune la meciuri să achiziţioneze şi un copăcel, pentru ca, simbolic, să avem alături de noi codrii întregi de noi stejari. Le mulţumim deja pentru implicare, fiindcă ştim cât sunt de receptivi şi de responsabili. Mulţumim, de asemenea, celor de la Mai Mult Verde că se îngrijesc să avem o Românie mai bună” a declarat Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby.

Stejar = Forţă

Stejarul a fost dintotdeauna şi pretutindeni sinonim cu forţa. De altfel, în latină, stejarul şi forţa sunt numite prin acelaşi cuvânt: robur. Frunza de stejar a apărut ca emblemă a rugby-ului românesc în anul 1979, când preşedintele de atunci al Federaţiei Române de Rugby, Viorel Morariu, unul dintre marii jucători ai ovalului românesc, a decis, după ce s-a consultat cu mai mulţi specialişti, să adopte acest simbol în locul stemei ţării. O schimbare care sfida într-un fel sistemul comunist, dar care dădea şi o identitate proprie rugby-ului românesc, o identitate creată pe imaginea de forţă, putere, rezistenţă în faţa tuturor obstacolelor sau intemperiilor.
Stejarul pedunculat (Quercus robur) este o specie autohtonă, care poate ajunge la vârsta de 600 de ani şi la înălţimi de peste 10 metri. El ajunge la maturitate după vârsta de 50 de ani. Forma specifică a frunzelor are o bogată simbolistică în toată lumea. Cel mai bătrân stejar din România are peste 900 de ani şi se află la marginea satului Mercheaşa, la doar 79 de kilometri de Braşov
Fă cadou un copac este cel mai longeviv program al Asociaţiei MaiMultVerde. Cu sprijinul partenerilor, al sponsorilor şi al donatorilor individuali, au fost plantaţi până acum peste 165.000 de copaci din diverse specii, pe foste terenuri agricole degradate. Suprafaţa totală împădurită până în prezent depăşeşte 20 hectare.
Asociaţia MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecţia mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilităţii şi voluntariatului pentru mediu în România. De la înfiinţarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în 50 de comunităţi din ţară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.600.000 de puieţi, a strâns peste 340 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara – Cicloteque, derulând mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )