Un sfert dintre elevii din familiile vulnerabile se simt discriminaţi

• ateliere despre bunătate, empatie, toleranţă şi anti-violenţă pentru sute de copii din proiectele World Vision România, înainte de Paşte

Peste 650 de liceeni şi 730 de elevi din ciclul primar au participat la o serie de ateliere despre iubire, bunătate, empatie, respect faţă de aproape şi toleranţă, susţinute în cadrul unui proiect al Fundaţiei World Vision România. O parte din ateliere sunt desfăşurate în perioada dinaintea sărbătorilor de Paşte, iar proiectul a început în luna octombrie a anului trecut.
Conform studiilor realizate de Fundaţia World Vision România, violenţa şi discriminarea sunt prezente în viaţa copiilor din mediul rural: 2 din 10 copii spun că violenţa este prezentă în şcoala lor mult sau foarte mult; Un sfert dintre copii spun că elevii din familiile sărace sunt discriminaţi (mult sau foarte mult); 42% dintre adulţi recunosc că nu ar şti ce să facă dacă ar afla de un caz de abuz sau neglijare a unui copil din comunitate. Atelierele la care copiii au participat au avut ca teme: semnificaţia verbului „a dărui”, semnificaţia sărbătorilor, rolul familiei şi al societăţii în formarea personalităţii, mitul „Bătaia este ruptă din rai”, prevenirea şi stoparea bullying-ului.
Sesiunile sunt parte a programelor „Vreau în clasa a 9-a” şi „Pâine şi Mâine”, implementate de World Vision România. Adolescenţii şi copiii participanţi sunt din mediul rural din judeţele Cluj, Dolj, Vâlcea, Ialomiţa, Vaslui, Galaţi, Ilfov, Bacău, Buzău şi Călăraşi. De asemenea, în cadrul proiectului, înainte sărbătorilor de Paşte, copiii vor primi o broşură numită „Să aducem împreună o schimbare pozitivă prin iubire, respect şi iertare!”. Materialul îşi propune să le explice copiilor concepte precum „iubirea”, „respectul”, „iertarea”. În plus, copiii primesc şi o serie de sfaturi pentru aplicarea acestor concepte: Începe cu tine însuţi; Fii un exemplu pozitiv; Iartă şi oferă oamenilor o şansă de a se schimba şi de a îmbunătăţi relaţia voastră. Broşura poate fi descărcat de aici: https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2023/03/flyer-iubire-si-respect.pdf.
„Mi-a plăcut foarte mult această serie de ateliere. Mă bucur că putem vorbi deschis despre aceste subiecte, este important să învăţăm cum să ne purtăm unii cu alţii. Am învăţat lucruri noi şi am putut pune întrebări şi exprima părerea. Dacă te porţi cu bunătate cu cei din jurul tău, cu siguranţă vei fi răsplătit!”, a spus Alin, unul dintre copiii care a participat la ateliere.
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision Internaţional, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 32 de ani de prezenţă în România, a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, din aproape 500 de comunităţi situate în 18 judeţe.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )