„Un ofiţer, mai ales cu gradele şi cu statutul dumnealui, este învăţat să respecte ordinul fără să întrebe”
Democraţia în România nu mai există cu adevărat. Oriunde te uiţi, vezi aceleaşi serii de oameni care se rulează, în acelaşi joc. Bunăoară, PNL a bătut palma cu PNL – după ce îndelungată vreme s-au scuipat – formând un Guvern, condus de Nicolae Ciucă. Ex generalul Armatei Române şi senatorul de Dolj a fost numit pentru a doua oară în funcţie, ultima dată cu succes. Însă, nu toată lumea agreează ideea ca Guvernul să fie condus de un militar, ca profesie.
În opinia senatorului Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Rodica Boancă, actualul premier nu are credibilitate. Deşi a fost general, nu este departe de Florin Cîţu. „Nu-i contest eficienţa în cariera militară şi ce a făcut. Nu ştiu detalii, aşa că nu discut despre asta. Eu spun doar ce se vede pe piaţă. Iar în Agora se vede că, acest domn nu are credibilitate şi respectul cetăţenilor. Aşa cum nu are nici marele şef de la Cotroceni. Aceşti doi oameni reprezentativi în stat, alături de Ciolacu şi Cîţu – care iau, până la urmă, cele mai importante decizii pentru români, prin partidele lor – nu au susţinerea populară. Nu au credibilitate. Poporul i-a mandatat pentru o anumită conjunctură, dar ceea ce trăim noi acum este o conjunctură care implică o consultare publică mai largă. Nu mai putem să luăm decizii noi, gândind cu mintea noastră, oricât ar fi domnul Ciucă de general, domnul Cîţu de economist sau domnul Iohannis, de ce o fi fiind dumnealui – că nu se mai ştie”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Rodica Boancă.
Printre altele, la un moment dat, în spaţiul public a fost lansată o întrebare şi un răspuns, legat de actualul premier. Anume: Ce au în comun România şi ţările africane? Generali care conduc Guvernul. Dar, de fapt, în nici în unele dintre acestea nu mai este atât de comun să ai generali în fruntea executivului. Poate doar dacă e vorba de juntă militară şi grupări care au obţinut puterea prin lovitură de stat. „Păi, este o problemă. Şi, repet: tot respectul pentru cariera lui Nicolae Ciucă. Nu discutăm cariera domnului general, nu-mi permit aşa ceva. Dar, eu, din afară, ca simplu cetăţean, am o strângere de inimă, gândindu-mă doar la simplul fapt că un ofiţer, mai ales cu gradele şi cu statutul dumnealui, este învăţat să respecte ordinul fără să întrebe. Un ofiţer trage, fără să întrebe. Dacă i se ordonă să tragă, el va trage, fără să se gândească la alte situaţii şi repercusiuni. Pentru că mintea lui funcţionează aşa: ordinul se respectă, punct. Pe când Cîţu, de exemplu, încă mai era temător de opinia publică, deşi după o vreme o luase razna total…Etica din lumea politică a dispărut definitiv şi ne confruntăm cu efectele ei. Atunci, să nu ne mirăm că avem generali prim – miniştri, că poate vom deveni un stat militarizat. Şi că democraţia nu mai există, că trăim, deja, o formă de dictatură, de totalitarism, prin tot ce se întâmplă în jurul nostru”, a punctat Boancă.
„Am o repulsie foarte mare pentru liderii PSD, care au luat decizia aceasta de a dansa pe biata ţărişoară”
Însă, în acelaşi timp, generalul în rezervă, Nicolae Ciucă, poate fi încununarea viselor umede ale celor care cred că românilor le trebuie o mână de fier, să-i pună la punct, pentru ca ţara să fie funcţională. Poate că s-a mers pe ideea că s-a tot încercat, vreme de 30 de ani, cu premieri civili şi n-au făcut nimic. „Deci, înseamnă că ne întoarcem iar la dictatură. Aşa a fost şi în Egipt, dar acolo a avut loc o lovitură de stat. Şi, nu prea le-a plăcut cu militarizarea Guvernului. Eu ştiu că militarii deţin nişte metode subversive de anihilare a duşmanului. În momentul ăsta, duşmanul este poporul. Mă tem foarte tare, spun sincer, mai mult decât înainte. Am o repulsie foarte mare pentru liderii PSD, care au luat decizia aceasta de a dansa pe biata ţărişoară. Au trădat foarte tare alegătorii…Una peste alta, repet: Un general, odată general, rămâne general. Nu poţi să scoţi militarizarea şi sistemul militarizat – disciplină care, de altfel, este foarte bună în acest sistem – dintr-un om. Mai degrabă, omul acela va introduce sistemul militarizat în viaţa civilă”, a concluzionat Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN