„Un fond de investiţii ne-ar ajuta foarte mult în despăgubiri, ca agricultorul român să nu mai stea la mâna Guvernului”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în vedere să
înființeze o companie de asigurări pentru a răspunde nevoilor fermierilor români. Vestea este bună ținând cont că, nu o dată, producțiile agricole au fost periclitate de condițiile meteo, seceta fiind cea care în ultimii ani afectează culturile cel mai mult. Iar statul a trebuit să intervină, adesea, cu măsuri, pentru a-i compensa pe fermierii afectați de fenomenele extreme, din cauza reticenței acestora de a-și asigura culturile agricole.

În momentul de față există o măsură – 17.2 – prin care s-ar putea asigura și deconta în proporție de 70% cheltuielile pentru asigurările de secetă. Dar, din păcate, doar două firme își asumă responsabilitatea de asigurare la secetă. “Este foarte sensibil subiectul. De aceea, recent, noi am solicita secretarului de stat, pentru domeniile APIA, AFIR și Dezvoltare Rurală, să ne prezinte, în cadrul Comisiei, stadiul măsurilor implementării 17.2 și ceea ce se întâmplă cu această zonă. Într-adevăr, domnul ministru Adrian Chesnoiu spune că un fond de investiții ne-ar ajuta foarte mult în despăgubiri, ca agricultorul român să nu mai stea
la mâna Guvernului de fiecare dată când este un an
an secetos. Ne aducem aminte cum, în campania electorală, domnul ministru Adrian Oros a promis despăgubiri care nu au mai venit și nici dumnealui nu a mai fost în funcție”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii “Subiectul Zilei”, Raluca Dumitrescu, deputat PSD Ialomița.
Parlamentarul atrage atenția că fermierii români nu au nicio vină și tocmai de aceea actualul ministru încearcă să le creeze condiții pentru a le merge cât mai bine. Firește că unii, mai cârcotași, ar putea să avanseze ideea cum că statul nu ar trebui să se amestece în afacerile private. Căci, domeniul asigurărilor ține de economia privată. Și, nu este cazul ca statul să facă o concurență companiilor de asigurare private. “Nu știm ce formulă are în vedere domnul ministru, dar este important ca acest fond să fie garantat de către stat. Și, pesemne, are în vedere asigurarea unui fond de investiții. Acesta a fost prins în Pilonul 2 pentru perioada 2014-2021, dar, din
nefericire, banii au fost luați de acolo. Iar acum, nu au mai putut fi oferite despăgubiri. Nu cred că intervenția statului ar crea un dezechilibru în piața asigurărilor. Absolut deloc. Din contră, ar încuraja fermierii să asigure culturile, dacă statul ar garanta asigurările”, a mai adăugat deputatul social democrat ialomițean.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )