Un copil ucrainean fuge din țară în aproape fiecare secundă

Peste 3,4 milioane de ucraineni au plecat din țară în ultimele săptămâni, iar 73.000 de copii părăsesc zilnic Ucraina din cauza războiului. World Vision România va realiza 15 spații special amenajate pentru primirea mamelor și copiilor ucraineni.
Organizația a amenajat, deja, trei spații călduroase și prietenoase pentru mame și copii, împreună cu colegii din celelalte țări, în Huși, Iași și la Vama Siret. Celelalte 15, care sunt în plan, vor fi amplasate pe teritoriul României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Acolo, mamele și copiii vor avea acces la produse alimentare și de igienă de maximă necesitate, se vor putea odihni și vor fi consiliați de personal specializat în psihologie și în asistență socială. Totodată, copiii se vor putea juca și vor participa la activități educaționale.
„În prezent, un copil pe secundă este forțat să-și părăsească locuința din Ucraina și să caute refugiu în țările vecine. Unii dintre copii petrec zile întregi pe drumuri, la temperaturi extrem de scăzute, de la o cazare temporară la alta. Cu toții au fost forțați să-și abandoneze căminul cu tot ceea ce era important pentru ei: de la jucării, haine sau animale de companie la prieteni, școală, tați, frați, bunici și, din păcate, lista poate continua”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Aceasta subliniază că spațiile pe care le amenajează World Vision sunt importante pentru a oferi ajutor imediat familiilor ucrainene, cât și pentru ca cei mici să experimenteze din nou joaca și activitățile educative. Ambele lucruri erau o normalitate pentru ei până să vină războiul.
Directorul executiv World Vision România a mai afirmat că multiple studii ale organizației arată că starea de război poate avea un impact grav asupra creșterii și dezvoltării copiilor. „Este important ca, oricât de gravă ar fi criza umanitară în care ne aflăm, cei mici să păstreze cât mai mult din rutina pe care au avut-o înainte de conflict“, precizează aceasta.
Spațiile de primire pentru copii și mame nu pot înlocui un întreg sistem de protecție socială și/sau de educație, însă pot suplini o parte dintre nevoi, astfel încât revenirea la o viață normală să fie cât mai ușoară. World Vision oferă intervenție pentru refugiații ucraineni prin intermediul organizației din România, care coordonează toate ajutoarele și serviciile oferite în țară, cât și în cele vecine, inclusiv Ucraina. Peste 500 de mii de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului din Ucraina.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )