UAT-urile din județul Ialomița răspund cu responsabilitate programului ,,Curățăm România”
În cadrul programului național „Curățăm România”, un total de 29 de Unități Administrativ-Teritoriale
din județul Ialomița au depus cereri, până în prezent. Alte 17 sunt în perioada de evaluare.
Cu ajutorul noului program, se finanțează lucrări de ecologizare a zonelor afectate de deșeuri, iar suma alocată depinde de numărul locuitorilor. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 6 iunie. Județul Ialomița se apropie, până în momentul de față, de media națională, de 40% din UAT-uri. Astfel a declarat prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 24 mai.
Printre localitățile care au depus cereri se află: Fetești, Albești, Fierbinți, Sinești, Făcăeni, Grindu,
Bărcănești, Munteni Buzău, Sărățeni, Gheorghe Lazăr, Manasia, Traian, Sudiți, Valea Măcrișului,
Grivița, Adâncata, Cosâmbești, Giurgeni, Miloșești, Mihail Kogălniceanu, Ion Roată, Borănești, Ciochina, Mărculești, Coșereni, Bordușeni, Scânteia, Jilavele și Stelnica. Cererea comunei Stelnica a fost, însă, respinsă, din cauza faptului că a fost completat greșit formularul.
Pentru ecologizare, beneficiarii finanțării pot recruta voluntari din comunitățile locale, inclusiv din rândul instituțiilor publice, unităților de învățământ, operatorilor economici și așa mai departe. Programul de ecologizare a zonelor afectate de deșeuri este o inițiativă a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (Administrația Fondului de Mediu). Suma alocată la nivelul național este de 27 de milioane de lei. În funcție de numărul locuitorilor din UAT-urile beneficiare, se vor acorda sume între 3.000 și 30.000 de lei. Se consideră eligibile doar proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, strică, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecție din jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, canalelor, barajelor și altor lucrări hidrotehnice, câmpurilor și pădurilor de pe raza teritorială a UAT/ADI.
În luna aprilie, Consiliul Județean a lansat programul „Ialomița, casa noastră curată și frumoasă”, cu scopul protejării mediului. Prin acest program, se vizează, în principal, sancționarea participanților la traficul rutier care aruncă deșeuri din autovehicule. Pentru acest program, Consiliul Județean Ialomița a chiziționat câteva camere video care au fost montate pe mașinile aparținând Gârzii de Mediu Ialomița. Ele pot surprinde în trafic momentul în care conducătorii auto sau pasagerii aruncă deșeuri pe geamul mașinilor. Iar la sesizarea cu ajutorul camerelor, polițiștii aflați în serviciu puteau opri în trafic respectivul autovehicul. Comisarii Gărzii de Mediu urmau, ulterior, să-i elibereze sancțiunea contravențională persoanei în cauză. Prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, susține că, până la momentul actual, nicio persoană nu a fost surprinsă într-un astfel de moment. „Noi sperăm să prindem oamenii care aruncă deșeuri în trafic. Poate în felul acesta se mai diminuează fenomenul. Să îl eliminăm cu siguranță nu vom putea, dar măcar să-l mai diminuăm. Este un pas. Voință există. Vom vedea dacă și putință”, a precizat acesta.
Programul ,,Ialomița, casa noastră curară și frumoasă” va continua și se va desfășura în mai multe etape. Se urmărește, desigur, atragerea în proiect a tuturor instituțiilor publice, care să-și doteze autovehiculele proprii cu camere
video. Iar a treia etapă se adresează cetățenilor. Cu alte cuvinte, va fi înființat un număr de telefon unic, – numărul avertizorului de mediu – unde fiecare cetățean va putea sesiza, printr-o fotografie sau o filmare, un incident de mediu.
Petruța RIDICHE