„Trebuie să fim ponderaţi şi să încercăm să obţinem cât mai mult pentru judeţul Călăraşi”

Cu toate că PNL a bătut palma cu PSD, la nivel naţional, la Călăraşi, şicanele continuă. Recent, forurile centrale, ale celor două partide, au stabilit procentele alocate primarilor, pentru repartizarea celor 6% din cotele din impozitul pe venit necesare dezvoltării localităţilor. Însă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă (care este şi liderul judeţean al PSD) nu a vrut să respecte înţelegerea. În consecinţă, prefectul Valentin Barbu a fost nevoit să atace proiectul de hotărâre. Din fericire, situaţia a fost deblocată şi banii au intrat în conturile Unităţilor Administrativ Teritorial, conform înţelegerii încheiate la Bucureşti.

Înainte de deblocarea situaţiei, primarii social democraţi au pichetat Prefectura, nemulţumiţi de demersul prefectului Valentin Barbu, care a contestat proiectul de hotărâre. Ulterior, primarii au aflat adevărul, că nu s-a respectat înţelegerea verbală, stabilită la nivel central, de liderii celor două partide. Mai exact, s-a convenit că repartizarea celor 6% din cotele din impozitul pe venit, necesare dezvoltării localităţilor, va fi în procent de 62% pentru PSD şi 38% – PNL. De altfel, PNL a organizat şi o conferinţă de presă (în data de 17 decembrie 2021) pentru a semnala abuzurile preşedintelui Vasile Iliuţă. La eveniment au participat Ciprian Pandea (preşedintele PNL Călăraşi), prefectul Valentin Barbu şi deputatul Emil Florian Dumitru. „Tocmai ce m-am întors de la Prefectură cu domnul prefect Valentin Barbu. Am avut o întâlnire cu o delegaţie de vreo 15-20 de primari PSD. Am discutat cu dumnealor şi le-am relatat înţelegerea de la nivel central cu Partidul Social – Democrat, conform căreia primarii PNL obţineau un procent de 38% din cei 6%, iar PSD – 62%. În urma discuţiei cu domnii primari, am convenit că, pentru binele judeţului, este bine să ne respectăm promisiunea şi palma bătută la nivel central. Din acest motiv, acum, în acest moment, se desfăşoară o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean, la care, atât consilierii PNL, cât şi cei de la PSD vor vota pentru. Primarii vor putea să cheltuiască acei 6% pentru dezvoltarea localităţilor judeţului Călăraşi”, a precizat la acel moment Ciprian Pandea, specificând că îi recomandă colegului de alianţă (N.r. Vasile Iliuţă) să fie mai ponderat, pentru că, din păcate, tot ce a promis nu s-a îndeplinit. „Trebuie să fim ponderaţi şi să încercăm să obţinem cât mai mult pentru judeţul Călăraşi. Fiind în alianţă, evident că, trebuie să convenim cu colegii noştri şi, după aceea, cu siguranţă, ne vom îndrepta cu toţii privirile doar către dezvoltarea judeţului. Sper ca şi colegii noştri să lase atacurile deoparte, să lase mizeriile, pentru că nu putem fi în alianţă şi să ne jignim unii pe alţii. Dacă vrem să facem ambiţii personale, eu cred că nu este nici productiv şi nici benefic pentru judeţul Călăraşi…Repet, este incredibil ca patru oameni maturi (N.r. Ciprian Pandea, Vasile Iliuţă, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu) să stabilească ceva, să bată palma, apoi, cineva să nu respecte înţelegerea. Sper ca asta să fie o lecţie pentru actualul preşedinte Vasile Iliuţă, mai ales că va veni şi Programul Anghel Saligny. Dar, eu sper să avem o colaborare bună, astfel încât să atragem în judeţul Călăraşi investiţii cât mai multe. Să lăsăm joaca asta de-a şoarecele şi pisica”, a mai adăugat Ciprian Pandea.

„Sper să nu se mai întâmple astfel de incidente”

La rândul lui prefectul Valentin Barbu dezaprobă comportamentul liderului PSD. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu informează că, în acest an, s-a încasat peste nivelul estimat, adică de la plafonul de 270 de miliarde, s-a ajuns aproape de 290 de miliarde lei vechi. Subiectul repartizării acestor sume, din cei 6 la sută, a fost stabilit la sediul PNL, în data de 24 august, în urma unei discuţii între Vasile Iliuţă şi Ciprian Pandea. În şedinţa din 25 august, când secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudan, a fost prezent la Călăraşi, la o şedinţă de promovare a Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny – şedinţă la care au participat aproximativ 30 de primari din tot judeţul – preşedintele Iliuţă a spus că respectă înţelegerea. „A doua zi, când urma o şedinţă de Consiliu Judeţean, l-am sunat şi nici nu a mai răspuns la telefon. Ce s-a întâmplat, probabil, va rămâne în istoria nefastă a administraţiei publice locale, prin cele 6 hotărâri de CJ pe care le-a promovat, într-un dispreţ total. Spun asta pentru că a dat 10 la sută din sumă pentru 28 de primării PNL şi 90% pentru primarii PSD. Nu e în regulă, mai ales în această coaliţie. Inclusiv acum două zile, după ce s-a ajuns la o înţelegere la nivel naţional, de la primăriile PNL, inclusiv Primăria Budeşti, au mai dispărut 26 de miliarde lei vechi. Din fericire, astăzi primarii au discutat între ei, au venit la Prefectură, majoritatea fiind de la PSD. Vreau să spun că toţi au fost de acord – după explicaţiile preşedintelui Pandea cu privire la înţelegerile de la Bucureşti – să se respecte ce s-a stabilit. Toată lumea a fost de acord. Ceea ce s-a şi întâmplat, înţeleg că avem deja anexa şi aprobată cu 27 de voturi pentru. Inclusiv preşedintele Iliuţă a votat pentru această repartizare. Sper să nu se mai întâmple astfel de incidente. Dar, important este că am ajuns în acest stadiu”, a concluzionat prefectul judeţului Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )