„Trebuie să ajutăm populaţia, IMM-urile şi toate instituţiile publice să treacă peste această iarnă grea”

După cum se ştie, partidele parlamentare au votat, anul trecut, în data de 27 octombrie, legea plafonării facturilor la gaze şi curent. Votul a fost unul consistent pozitiv, în condiţia în care nu existau alte partide cu o altă viziune. Peste o lună (25 noiembrie 2021), a fost instalat Guvernul Ciucă, format din PSD, PNL şi UDMR. Dar, cu toate că cele două mari formaţiuni – PNL şi PSD – au intrat, împreună, la putere, neînţelegerile nu au întârziat să apară. Un conflict major a izbucnit din cauza facturilor la gaze şi electricitate. Iar acesta continuă să se manifeste, fiindcă legea nu a fost respectată de cei care ar trebui să o respecte. Anume de producători şi furnizori.
Cel puţin, aşa a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa. Dat fiind că nu are foarte multe cunoştinţe în domeniu, parlamentarul preferă să îi lase să se exprime pe cei care se pricep mai bine. „Aş dori să se exprime cei care cunosc acest domeniu. Unde este greşit? Cine a greşit? Producătorul, distribuitorul sau furnizorul? Cert este că nu legiuitorul a greşit. Poate că a făcut o lege fără sancţiuni, dar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ce face?
Pur şi simplu, asistă pasiv la ceea ce se întâmplă acum în societate. Apoi, există Oficiul Concurenţei şi multe alte instituţii care trebuie să aplice sancţiuni atunci când nu se respectă legea. Cum, dacă o lege nu prevede sancţiuni, nimeni nu mai trebuie să o respecte? Nu se poate aşa ceva. Au revenit acum. Chiar am trecut pe la mama mea, care a avut de plătit, în luna ianuarie, 1.100 şi ceva de lei la gaze. Deci, un pensionar trebuie să plătească atât de mult. Eu am spus, de la început, că nu era cazul să liberalizăm piaţa energiei. Noi nu suntem pregătiţi pentru o liberalizare. Mai întâi, trebuie să ai o bază foarte puternică şi bine pusă la punct, astfel încât să nu ajungem la derapaje. Şi, de ce să se liberalizeze după o perioadă în care noi am fost în criză sanitară, politică, economică? Această liberalizare a fost cireaşa de pe tort, care, pur şi simplu, a aruncat în aer toată economia. Nu e vorba numai de consumatorul casnic care primeşte facturi uriaşe, ci şi de producător, de IMM-uri, şcoli, instituţii în general, care au facturi uriaşe. Şi, Guvernul nu a gestionat foarte bine acest aspect”, a subliniat Luminiţa Barcari.
Printre altele, unii îşi pun întrebarea dacă în această ecuaţie nu a contat şi faptul că guvernanţii de la vârful PNL –Dan Vîlceanu şi Florin Cîţu – au vrut cu orice preţ liberalizarea. De altfel, nu demult, Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, a declarat, într-o conferinţă de presă, că statul nu-şi permite să intre într-o spirală în care să ofere populaţiei sprijin financiar pentru gaze, curent, combustibil şi pentru alimente de bază. Ori, din asta se poate deduce că intervenţia statului este zero şi populaţia nu are decât să se descurce. Cam asta e viziunea la vârful PNL. „Nu este aşa. Nu toţi liberalii gândesc în felul acesta. Lucrurile acelea le-a declarat doar Dan Vîlceanu. Alţii, tot de la PNL, au spus foarte clar: Atâta timp cât Spania, Franţa, de exemplu, au revenit la o piaţă reglementată – care sunt nişte ţări mai puternice decât România – şi au venit în sprijinul populaţiei pentru a depăşi această perioadă grea… Da, preţul la gaze şi curent electric a crescut în general, nu numai în România. Sunt probleme foarte grave la nivel european. Dar, aşa cum ne uităm la alte ţări când ne inspirăm să facem anumite reforme, trebuie să privim şi măsurile de protecţie socială. Deci, dacă ei au plafonat preţul la energie şi gaze, noi de ce să nu o facem? Nu ştiu cu preţul alimentelor de bază la ce soluţie au ajuns. Probabil că în următoarea perioadă vor ajunge la un consens. Trebuie să ajutăm populaţia, IMM-urile şi toate instituţiile publice să treacă peste această iarnă grea. Pe urmă, vom vedea, inclusiv, dacă vom scăpa şi de această pandemie. Foarte mulţi spun că acest Omicron poate fi cam sfârşitul. De asemenea, este, în momentul de faţă, o imunizare generală şi trebuie să ne obişnuim cu virusul, care nu va mai fi, totuşi, atât de agresiv”, a menţionat parlamentarul.

„Statul va suporta diferenţa de preţ”

Tot pe acest subiect, a comentat la un moment dat şi deputatul Mihai Fifor. Fostul ministru a atras atenţia că s-a ajuns la situaţia aberantă ca preţurile de pe piaţa concurenţială să fie mai mari decât cele ale serviciului universal. Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-şi încheie mult invocatul contract concurenţial de energie, gaz sau electricitate, factura ar creşte, nu ar scădea. În loc să câştige, ar pierde bani. ,,Talibanii liberalizării, precum Cîţu ori Popescu sunt datori românilor să-şi asume dezastrul actual şi să admită că s-au înşelat catastrofal. Liberalizarea pieţei energiei nu a adus nicio concurenţă reală, tarifele n-au scăzut, iar populaţia şi economia n-au câştigat nimic. În concluzie, liberalizarea pieţei energiei e o ţeapă uriaşă pentru milioane de români”, a conchis Mihai Fifor.
În opinia Luminiţei Barcari, lucrurile nu trebuie privite aşa, fiindcă ei chiar au crezut că astfel piaţa se va liberaliza şi preţurile vor scădea, în urma apariţiei concurenţei. „Sunt multe aspecte din acest punct de vedere. Nu eram pregătiţi pentru o liberalizare, exact ce spuneam. Eu ce înţeleg printr-o liberalizare şi un preţ concurenţial? Că un producător, dacă vinde, de exemplu, kilowatt-ul cu un leu, vine celălalt cu 0,99, să câştige piaţa. Am impresia că între producători e o înţelegere, o mafie, ceea ce nu este normal. De aici trebuie să pornim. Pe de altă parte, furnizorii de energie acuză Guvernul că nu a făcut plăţile pentru compensarea facturilor. Păi, ce să compensăm, dacă ei deja au emis facturi uriaşe? Eu sper din suflet să se trezească în al 12-lea ceas şi să facă ceea ce trebuie cei care se pricep în acest domeniu, să nu mai fim păcăliţi. Ţinem minte cât de mult se vehicula termenul de băieţii deştepţi din energie. Deci, înclin să cred că aceşti oameni nu au niciun fel de responsabilitate şi empatie faţă de cetăţenii normali ai ţării. E adevărat că, deşi Guvernul Ciucă a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care introduce noi reduceri pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale – unde se vor aplica noi plafoane şi scheme de compensare – românii nu vor putea beneficia retroactiv de noile plafoane. Nicio lege nu se aplică retroactiv. Dar, au spus că vor compensa. Statul va suporta diferenţa de preţ. În martie, se plăteşte factura pe consumul din februarie, deci atunci va fi sub incidenţa noii ordonanţe. Legat de oamenii cu facturi uriaşe, aştept şi eu să văd ce decizie o să ia Guvernul. Aştept un punct de vedere de la Guvern. Reprezentanţii Guvernului trebuie să aplice ceea ce noi legiferăm într-un mod corect, nu aşa cum au făcut până acum”, a mai adăugat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )