Toate forţele MAI din Ialomiţa au fost şi sunt prezente la datorie!
Vineri, 10 iunie 2022, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, purtătorii de cuvânt ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au susţinut declaraţii de presă, menite să informeze opinia publică referitor la măsurile de ordine şi siguranţă publică dispuse la nivelul judeţului Ialomiţa în contextul Sărbătorii Rusaliilor şi al începerii vacanţei şcolare.
În primă fază a intervenit purtătorul de cuvânt al Prefecturii Ialomiţa, Valentina Doina Popa. „Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică reprezintă permanent o prioritate pentru Instituţia Prefectului Judeţului Ialomiţa. Cu atât mai mult, în această perioadă, când oamenii sărbătoresc. Începerea vacanţei şcolare reprezintă un moment de bucurie pentru toţi elevii. Instituţia Prefectului Judeţului Ialomiţa face însă un apel către părinţi la responsabilitate şi grijă pentru proprii copii. Strânsa colaborare între structurile Ministerului Afacerilor Interne, la nivel local, face ca siguranţa publică să fie obiectivul principal al activităţilor desfăşurate pentru cetăţeni în această perioadă”, a precizat Valentina Doina Popa, dând apoi cuvântul celorlalţi purtători de cuvânt.
Reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa, Ludmila Dascălu a asigurat că poliţiştii vor fi, ca întotdeauna, la datorie. „Poliţiştii ialomiţeni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte şi siguranţă de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile). Peste 350 de poliţişti ialomiţeni vor fi la datorie, în sprijinul cetăţenilor. Astfel, în perioada 10 – 13 iunie a.c., poliţiştii ialomiţeni de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi şi de la alte structuri se vor afla în stradă şi în proximitatea locurilor unde au loc manifestări publice specifice acestor sărbători. Zilnic, peste 80 de poliţişti vor acţiona pe raza judeţului Ialomiţa pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale”, a informat Ludmila Dascălu, specificând că, în perioada mai sus menţionată, se va acţiona în sistem integrat, împreună cu jandarmii ialomiţeni şi cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii. De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită zonelor bisericilor şi lăcaşurilor de cult, în care urmează a se desfăşura ceremonii şi slujbe religioase. În aceste zone vor acţiona echipe mixte de ordine publică, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor.
Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi pe drumurile naţionale, judeţene, şi vor folosi la capacitate şi cu eficienţă maximă, aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Poliţiştii rutieri ialomiţeni vor fi prezenţi în trafic, la orele de vârf, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei. Poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători, precum şi în staţii şi triaje de cale ferată.
Totodată, poliţiştii ialomiţeni atrag atenţia copiilor şi părinţilor cu privire la perioada vacanţei de vară, pentru prevenirea implicării în evenimente negative. Pe lângă activităţile de patrulare în zona locurilor de agrement, vor fi derulate şi activităţi cu caracter informativ-preventiv în taberele şcolare organizate pe raza judeţului Ialomiţa, dar şi cu ocazia unor activităţi desfăşurate în locuri publice.
Misiunile jandarmilor ialomiţeni pe timpul minivacanţei de Rusalii
La rândul lor, jandarmii au acţionat şi vor acţiona pentru siguranţa cetăţenilor. Mai exact, aceştia vor fi angrenaţi în misiuni pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică, la evenimentele ce vor avea loc în spaţiul public. Potrivit celor declarate de sublocotenentul Ionela Cristina Goidea (purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi – IJJ Ialomiţa), în perioada 10-11 iunie a.c., jandarmii vor asigura ordinea şi liniştea publică în municipiul Slobozia, la Târgul Agriculturii Româneşti. Tot sâmbătă, 11 iunie, vor fi prezenţi, între orele 14.00-16.00, în Parcul Tineretului din municipiul Slobozia, la evenimentul „Colour Hunt”, organizat de Interact. Din cauza vremii nefavorabile, evenimentul „Prima zi din Vacanţa Mare” – ce trebuia să aibă loc în Parcul Mare din oraşul Amara – a fost reprogramat pentru data de 18 iunie. La fel şi evenimentul „Magia Culorilor” din Parcul Tineretului (zona statuie Colonel Popescu) din municipiul Slobozia a fost reprogramat pentru 16 iunie. Duminică şi luni, 12-13 iunie a.c., începând cu ora 08.00, jandarmii vor acţiona la nivelul lăcaşurilor de cult creştin ortodox din judeţul Ialomiţa, unde se desfăşoară activităţi religioase specifice sărbătoririi Rusaliilor Ortodoxe. „Desfăşurarea în condiţii de normalitate a evenimentelor este una dintre priorităţile noastre. Având în vedere week-endul prelungit şi faptul că perioada coincide cu începutul vacanţei de vară, se preconizează un aflux ridicat de persoane şi autovehicule în zonele de agrement. În această perioadă, jandarmii ialomiţeni vor intensifica măsurile de patrulare în zona lăcaşurilor de cult, gărilor, autogărilor, centrelor comerciale, discotecilor şi în pieţe”, a subliniat Ionela Cristina Goidea.
Pentru a evita producerea unor incidente, Jandarmeria Ialomiţa recomandă cetăţenilor să adopte un comportament civilizat şi să evite implicarea în conflicte de orice fel; să evite aglomeraţia şi să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale, evitând pe cât posibil ţinerea la vedere a obiectelor de valoare care pot atrage atenţia. Dacă sunt însoţiţi de copii, aceştia să fie supravegheaţi cu atenţie. Deplasarea către lăcaşurile de cult, trebuie să se realizeze în condiţii de siguranţă, cu evitarea aglomerărilor. Nu este corect să se lase în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător. Activităţile de picnic trebuie să se desfăşoare doar în zonele special amenajate.
Recomandările pompierilor ialomiţeni pentru minivacanţa de Rusalii
Şi pompierii ialomiţeni au fost şi sunt prezenţi la datorie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa va monitoriza permanent dinamica intervenţiilor la nivel local, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetăţenilor. Potrivit celor menţionate de sublocotenentul Georgeta Popescu (purtătorul de cuvânt al ISU Ialomiţa), peste 100 de pompieri ialomiţeni, care încadrează 67 de mijloace tehnice, vor fi zilnic, la datorie, pentru acordarea asistenţei medicale, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat prin intermediul echipajelor de pompieri SMURD, care vor acorda primul ajutor medical şi transportul persoanelor, aflate în dificultate la unităţile spitaliceşti. Pentru că mulţi ialomiţeni vor alege să petreacă minivacanţa de Rusalii cu precădere în zonele turistice, parcuri de agrement, ştranduri ori în mijlocul naturii, pompierii ialomiţeni au venit şi cu o serie de recomandări, pentru a nu se produce evenimente nedorite.
Mai concret, la sosirea în unitatea de cazare, este indicat să studiaţi planul de evacuare în caz de incendiu; turiştii sunt obligaţi să se informeze despre modul de comportare şi evacuare în caz de incendiu; informaţi personalul de la recepţie, dacă identificaţi căi de evacuare blocate; verificaţi modalitatea de deschidere a ferestrelor; identificaţi traseele de evacuare în situaţii de urgenţă.
Pentru cei care vor utiliza surse de foc în spaţii deschise:
pregătiţi focul doar în spaţii special amenajate, cât mai departe de vegetaţie; înainte de plecare stingeţi focul cu apă şi acoperiţi cu pământ cenuşa rezultată; copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apropierea focului; este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse.
Pentru cine are chef de scăldat, acesta trebuie făcut doar în locuri special amenajate; nu intraţi în apă după expunere îndelungată la soare; este interzis scăldatul în stare de ebrietate sau pe timp de noapte; dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; părinţii trebuie să-şi supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă; evitaţi scăldatul în zone în care, anterior s-au produs incidente.
Ramona BUTNARIU