„Toate aceste măsuri dovedesc încă odată că pentru Partidul Naţional Liberal învăţământul reprezintă o prioritate”
Aproximativ 3 milioane de elevi din toată ţara, respectiv aproximativ 35.000 de copii şi tineri din Ialomiţa, au început noul an şcolar. Pentru acest an şcolar, ministrul PNL al Educaţiei, Ligia Deca, a decis alocarea a 7.800 noi posturi în sistemul de învăţământ. Este anul şcolar în care dascălii vor avea în sfârşit salarii decente, veniturile lor fiind crescute, în urma politicilor liberale, în medie cu 50%, aceasta fiind cea mai mare creştere salarială din ultimele decenii. De asemenea, o unitate de învăţământ din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar.
Astfel a declarat, recent, Luminiţa Barcari (deputat PNL Ialomiţa), care subliniază, totodată, că PNL a crescut succesiv numărul şcolilor, de la 350 în 2022, la peste 2.200 de şcoli în prezent. Astfel, aproximativ 650.000 de copii primesc o masă la şcoală. „Vom continua aceste politici până când toate şcolile vor oferi o masă în timpul cursurilor. Apoi, începând din acest an se află în construcţie 29 de campusuri de învăţământ dual în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României (588 milioane de euro). În egală măsură, în toată ţara vor fi date în folosinţă noi creşe şi aproape 100 de servicii complementare de educaţie timpurie, finanţate prin PNRR. În plus, a fost crescut numărul de îngrijitoare pentru creşe şi grădiniţe, inclusiv profesori de sprijin pentru copiii cu CES, logopezi, profesori pentru «Şcoala din spital» şi «Şcoala la domiciliu». Liceele, colegiile, şcolile profesionale, palatele şi cluburile copiilor au fost dotate cu 1.435 de laboratoare inteligente, pentru care şcolile au început deja să primească echipamentele. În plus, a fost digitalizată corectarea examenelor naţionale în toate judeţele din ţară, iar elevii vor avea în sfârşit posibilitatea de a-şi vedea lucrările înainte de a depune contestaţii. Bugetul Educaţiei a înregistrat o creştere istorică, ajungând la 4,3% din PIB, având o valoare de peste 74 de miliarde de lei, cu peste 20 miliarde lei mai mult faţă de 2023. Acest lucru se reflectă şi în creşterea numărului de burse şcolare la peste 1,2 milioane, dar şi la majorarea numărului de consilieri şcolari cu peste 1.200 de posturi. Nu în ultimul rând, recent a fost lansat ultimul apel de proiecte din PNRR pe Educaţie”, a precizat deputatul Barcari, specificând că este vorba despre peste 3,5 miliarde de euro investiţi în acest domeniu, care au început să schimbe faţa sistemului de învăţământ din România. Anume 5.846 şcoli dotate, 29 campusuri de învăţământ dual; 61 universităţi digitalizate 85.476 clase dotate cu mobilier; 4.377 laboratoare de informatică; 1.435 laboratoare inteligente (SmartLab) în şcoli 89.567 clase dotate cu echipamente IT; 14.610 laboratoare de ştiinţe/cabinete şcolare; 3.887 săli de sport dotate; 98 grădiniţe comunitare/ludoteci; 2.292 şcoli beneficiare PNRAS; 159.245 elevi beneficiari PNRAS; 212.883 elevi beneficiari ai microbuzelor electrice.
În ceea ce priveşte şcolile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că numărul acestora a scăzut la 70 de unităţi de învăţământ cu grup sanitar neconform care nu sunt cuprinse în momentul de faţă la finanţare pentru a rezolva această problemă. „Continuăm, până când nicio şcoală nu va mai avea toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern de finanţare pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar anul acesta. Cele 20 rămase prezintă mai multe caracteristici care împiedică finanţarea actuală, pentru că fie sunt pe terenuri private, fie sunt deja prinse în alte programe de finanţare. De asemenea, a fost lansat Programul «Primul student din familie» (50 de milioane de euro) prin care susţinem tinerii din mediul rural – şi nu numai – să-şi continue studiile la universitate, fiindcă este necesar ca aceşti tineri să beneficieze de creşterea veniturilor şi de creşterea calităţii vieţii. Toate aceste măsuri dovedesc încă odată că pentru Partidul Naţional Liberal învăţământul reprezintă o prioritate. S-au făcut eforturi mari pentru bugetarea conformă a acestui domeniu, aşa încât elevii şi studenţii din România să aibă parte de cele mai bune condiţii de studiu şi de măsuri de sprijin care să reducă abandonarea şcolii”, a mai adăugat deputatul liberal ialomiţean.
Ramona BUTNARIU