Tinerii se pot înscrie până pe 18 octombrie la Summit-ul Tinerilor 8.0, cel mai ambiţios eveniment de învăţare
Summitul Tinerilor, ediţia a VIII-a, va avea loc anul acesta în perioada 16 – 19 noiembrie 2023, la Târgu Jiu, actuala Capitală a Tineretului din România, sub conceptul „Abilitate/Agilitate”.
Summitul Tinerilor 8.0 este dedicat tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, ce fac parte din ONG-uri, sunt implicaţi în comunităţile din care provin şi au iniţiative civice, dar şi lucrătorilor de tineret, indiferent de vârstă. Pentru a putea participa, înscrierile sunt deschise AICI, până pe 18 octombrie, inclusiv. Evenimentul este susţinut de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.
Generaţia Z se află faţă în faţă cu schimbări majore, atât din punct de vedere al locurilor de muncă, cât şi al competenţelor căutate. Dacă generaţiile anterioare puteau să îşi schiţeze, în linii mari, traseul profesional odată cu terminarea studiilor, tinerii de azi sunt puşi într-un context în care se aşteaptă formarea lor continuă.
Tema Summit-ului Tinerilor 8.0 – „Abilitate/Agilitate” – se referă la capacitatea tinerilor de a face lucruri cu uşurinţă şi iscusinţă, dar şi la dezvoltarea flexibilităţii pentru adaptarea la viitor printr-un proces de învăţare agilă (agile learning). Pornind de la tema Anului European al Competenţelor 2023, Summitul Tinerilor 8.0 îşi propune să aducă în centrul discuţiei competenţele cheie de care tinerii au nevoie pentru a face faţă provocărilor viitorului, concentrându-se pe trei dintre ele: Green | Digital | Inclusive. În cadrul Summit-ului Tinerilor 8.0, acestea vor fi abordate prin prisma conceptului care defineşte Capitala Tineretului din România în 2023: URL: UnLearn, Relearn, Learn.
Pe parcursul celor patru zile, 16 – 19 noiembrie, la Târgu Jiu, participanţii vor avea oportunitatea să asiste la zeci de evenimente de învăţare, dezbatere, sesiuni plenare, ateliere, mese rotunde şi Summit Talks, ale căror gazde vor fi personalităţi din rândul structurilor publice, organizaţiilor neguvernamentale, care au înregistrat contribuţii notabile în dezvoltarea şi implementarea programelor de tineret, precum şi formatori de opinie din sfera publică. Evenimentul va reuni peste 350 de lideri ai organizaţiilor neguvernamentale, activişti, antreprenori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, centrale, mediului de afaceri.
De asemenea, Summitul Tinerilor 8.0 va găzdui, în data de 18 noiembrie, Gala Tineretului din România, în cadrul căreia va fi anunţat oraşul care va purta titlul „Capitala Tineretului din România” în anul 2025. Cele două oraşe care şi-au depus candidatura pentru acest titlu sunt Slobozia şi Vaslui.
Înscrierile la Summitul Tinerilor sunt deschise până pe 18 octombrie, ora 23.59, aici. Materialele necesare pentru desfăşurarea activităţilor, cazarea şi mesele de pe parcursul zilelor din cadrul Summit-ului Tinerilor 8.0 sunt asigurate de către organizatori. De asemenea, anul acesta bugetul evenimentului permite alocarea unui sprijin pentru decontarea transportului pentru 50 de participanţi.
Summitul Tinerilor este cel mai ambiţios eveniment de învăţare, dezbatere, decizie şi celebrare al mişcării de tineret din România, fiind organizat anual în Capitala Tineretului din România de către Guvernanţa programului – Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română. Summitul Tinerilor 8.0 este co-finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, componenta de participare a tinerilor, organizat cu sprijinul co-managerilor ediţiei curente ai programului Capitala Tineretului din România, respectiv Federaţia START şi Primăria Târgu Jiu.
Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel naţional, ce funcţionează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizaţiilor de şi pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă şi ajută autorităţile locale să-i identifice problemele, să atragă investiţii publice şi private pentru rezolvarea acestora şi dezvoltarea ecosistemelor de sprijin. Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului din România”, fiind sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură. Cu fiecare oraş ce va deţine titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într‑unul cu impact naţional, cu beneficii pe termen lung asupra ţării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică şi socială, bazată pe nevoile şi obiectivele reale ale tinerilor. Programul „Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Programul „Capitala Tineretului din România”, aflat la cea de-a VIII-a ediţie, oferă fiecărui oraş din România oportunitatea unică de a-şi transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul s-a născut ca o moştenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Oraşele purtătoare ale titlului „Capitala Tineretului din România” au fost: Timişoara 2016-2017 (ediţie pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timişoara / Ce Caut: Timişoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iaşi 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanţa 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL). Toate informaţiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: http://capitalatineretului.ro.
Ramona BUTNARIU